Stiri Acvile

„Acvilele” au o deplasare dificilă în Franța, cu vicecampioana europeană de la ultimele trei ediții

Andreea Vlase

Andreea Vlase
14.11.2017

Mărginean și Tchatchouang se pot înfrunta din nou

Naționala României întâlnește Franța în a doua etapă din calificările pentru Women’s EuroBasket 2019. Meciul se joacă miercuri la Villeneuve d’Ascq de la ora 21:30 (ora României). „Acvilele” vin după eșecul la 21 de puncte cu Slovenia, în timp ce franțuzoaicele s-au impus categoric în Finlanda, cu 103-44.

În meciul din Finlanda, Sandrine Gruda a fost cea mai bună franțuzoaică, având 21 de puncte, 7 recuperări și 4 assist-uri. Cu 17 puncte, Ashley Walker a fost cea mai bună marcatoare a României la partida mai puțin reușită cu Slovenia.

România a debutat la un turneu final european în fața Franței. Se întâmpla în 14 mai 1950, la Budapesta. Atunci cele două echipe s-au întâlnit în primul meci din grupă și câștig de cauză au avut „Les Bleues”, cu 39-26. Au urmat alte două meciuri la turneele finale din 1952 și 1956, în grupă,  iar victoria le-a revenit franțuzoaicelor.

În anii ’60 tricolorele au legat 3 victorii la rând cu Franța. A fost 50-43, după prelungiri, pentru România la europeanul din 1962, organizat în Franța. Atunci a fost prima dată când naționala noastră ajungea în semifinalele competiției, terminând pe 4. La fel s-a întâmplat și în 1964, când România câștiga cu 42-41 la Budapesta. A treia victorie a venit în grupa de clasificare a turneului din 1968, scor 59-48 pentru românce.

În decada următoare cele două naționale s-au întâlnit de trei ori. România a câștigat cu 67-66 în 1974, în grupa finală, în timp ce franțuzoaicele s-au impus în 1972 (în grupa finală) și 1978  (în prima fază a grupelor).

Ultima victorie a României în fața selecționatei de senioare a Franței datează din 21 septembrie 1980. Atunci Magda Jerebie marca 22 de puncte și își conducea formația spre un 66-51.

De atunci au fost 7 înfrângeri la rând pentru tricolore în disputele cu Franța. Două au fost în grupa preliminară de la turneul final, în 1985 și 1987, iar în 1998 a fost o înfrângere în a doua fază a calificărilor pentru europeanul din 1999.

În 2001 Franța a ținut turneul final pe care l-a și câștigat. În grupă a trecut de România cu 91-52. A urmat dubla din calificările pentru EuroBasket Women 2009. În tur franțuzoaicele s-au impus cu 93-61, acasă. Returul s-a jucat la Timișoara, în septembrie. Atunci a fost un meci mult mai strâns, iar echipa din „Hexagon”  s-a impus pentru un punct, 72-71.

Tot la Timișoara a avut loc și ultima întâlnire directă dintre cele două naționale. În grupa A de la EuroBasket Women 2015, România a condus Franța o bună  perioadă din meci, având un avans de 6 puncte la ultima pauză. Sfertul patru le-a revenit oaspetelor cu un parțial de 22-7, iar victoria a fost a franțuzoaicelor cu 76-67.

Va fi a 18-a confruntare între reprezentativele celor două țări, scorul de până acum favorabil Franței, 12-5.

Ambele echipe au în lotul pentru meciul din aceste calificări câte 6 jucătoare care au evoluat în acea partidă. Franța este condusă în continuare de Valerie Garnier, care le are la dispoziție pe Epoupa, Miyem, Gruda, Ciak, Michel și Tchatchouang, care au jucat și acum doi ani. Atunci Ursu, Godri-Părău, Pavel, Irimia, Stoenescu și Mărginean au fost pe teren pentru România. A fost o prestație bună a tricolorelor în acel meci, dar nu au putut să păstreze ritmul cu vicecampioana europeană.

Franța a jucat finala ultimelor 3 ediții ale EuroBasketului feminin, fiind învinsă în două rânduri de Spania și o dată de Serbia. În aceste calificări Garnier se bazează pe 10 dintre jucătoarele care au ajuns în finală la ediția din vară. A revenit Gruda, care a ratat acel turneu. S-a retras, în schimb, de la națională Dumerc, care a fost conducătoarea de joc de bază o perioadă îndelungată.

Adversara României de miercuri are în palmares titlurile europene în 2001 și 2009, 6 medalii de argint și un bronz, fiind pe podium la ultimele cinci ediții ale EuroBasket Women.

Franța a pornit din start ca favorita grupei E din calificările pentru întrecerea continentală din 2019. Tricolorele au o misiune foarte grea în „Hexagon” și trebuie să arate mult mai multe decât în meciul cu Slovenia, pentru a nu păți ca Finlanda în meciul de deschidere.

Un atu important al albastrelor este gabaritul. Franța are o înălțime medie de 1,84. Cei doi conducători de joc, Epoupa și Bouderra au sub 1,65, Johannes are 1,77, iar celelalte jucătoare au de la 1,80 în sus. Jucătoarele României de perimetru vor avea de luptat pentru a face față fizic în duelurile 1 la 1, având înălțimi între 1,71 și 1,76, cu o excepție. Mărginean are 1,83, dar și căpitanul ar putea avea de înfruntat o jucătoare cu 6 centimetri mai înaltă, Tchatchouang.

România are o medie de vârstă mai mare față de adversare, cu cinci jucătoare trecute de  30 de ani. Din lotul Franței doar revenita Gruda are 30 de ani, restul având între 19 și 29 de ani. media de vârstă este de 25 de ani, cu doi mai puțin ca a României.

Meciul dintre Franța și România se joacă miercuri de la ora 21:30 și va fi transmis în direct pe DigiSport 3.

*foto: fibaeurope.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!