Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

„Taxa de veterani” a FRB poate afecta 11 jucători care au evoluat în Ligile Naționale în acest sezon

Andreea Vlase

Andreea Vlase
07.06.2018

Federația Română de Baschet a decis introducerea unei taxe pentru jucătoarele și jucătorii peste 35 de ani în următoarea ediție a LNBF și LNBM. În acest sezon au evoluat în primul eșalon, în total, 10 sportivi care au împlinit deja această vârstă: 7 la feminin și 3 la masculin.

La masculin taxa va fi de 1000 de euro pentru orice jucător român sau străin de peste 35 de ani, iar la feminin cluburile vor trebui să plătească 500 de euro pentru orice jucătoare româncă sau străină de peste 35 de ani. Se socotește ca la categoriile de juniori, astfel că se încadrează la această categorie cei care în anul 2019 împlinesc 36 de ani sau mai mulți.

Campioana LNBF, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, a folosit în acest sezon cele mai multe jucătoare peste 35 de ani, trei la număr. Ancuța Stoenescu și Marina Kress sunt născute în anul 1980. Stoenescu a împlinit deja 38 de ani, iar Kress îi va împlini în luna august. Cele două au evoluat în peste 20 de partide din LNBF pentru formația condusă de Zoran Mikes, cu medii în jur de 17 și 19 minute/meci. A treia veterană care a jucat în acest sezon pentru Sepsi este Dragoslava Mikes, în vârstă de 44 de ani (face 45 în august), soția antrenorului. Aceasta și-a făcut apariția pe teren în două partide, cu un total de 16 minute și jumătate.

FCC ICIM Arad a avut în componență două jucătoare trecute de 35 de ani, ambele jucând în 19 partide din LNBF. Brankica Hadzovic are 37 de ani și a avut o medie de aproape 34 de minute/meci. Monique Coker are 35 de ani (face 36 în noiembrie) și a jucat 29:46 minute/partidă.

La feminin au mai fost două veterane peste pragul de 35 de ani. Monika Brosovszky Boriga este decana de vârstă a celor care au jucat constant în această ediție a LNBF, cu 44 de ani împliniți în martie. În 22 de partide a jucat, în medie, 22:38 minute pentru SCM Timișoara.

Andra Mandache este pe locul secund la numărul de minute jucate în acest campionat, cu un total de 974:49 minute. Jucătoarea de 37 de ani de la CSM Satu Mare a evoluat în 27 de partide, cu o medie de 36:06 minute.

Biljana Pesovic (Olimpia CSU Brașov) va împlini 35 de ani în această vară, înainte de startul campionatului. Vor împlini 35 de ani spre finalul sezonului: Annemarie Godri-Părău (ACS Sepsi SIC) în martie și Ildiko Nagy (FCC ICIM Arad) în aprilie, astfel că cele două vor „prinde” noua taxă abia pentru sezonul 2019-2020, dacă va fi păstrată. 35 de ani va face în luna martie și Aleksandar Rasic (U-BT Cluj).

La masculin au fost doar 3 sportivi peste 35 de ani care au intrat în acest campionat. Porter Troupe a împlinit 35 de ani în luna martie. Americanul a fost căpitanul celor de la BCMU FC Argeș Pitești în acest sezon și are cea mai mare medie de minute dintre jucătorii care vor intra la noua taxă. A jucat în 32 de partide din campionat, cu o medie de 30:22 minute.

Bogdan Popescu este decanul de vârstă, cu 39 de ani. Va face 40 în noiembrie. A început sezonul la Timba Timișoara, dar a plecat după doar patru meciuri de campionat de la bănățeni, după care a mers la CSU Sibiu, pentru care a evoluat 28 de partide. În cele 32 de meciuri de LNBM a jucat în medie 12:06 minute.

Eugen Melnic a jucat la Phoenix Galați în prima parte a sezonului, după care a luat drumul Ligii 1, la Ploiești. Jucătorul de 39 de ani (face 40 în aprilie) a avut o medie de 7:40 minute în 8 meciuri din LNBM.

Au evoluat în eșalonul secund nume importante trecute de 40 de ani, ca Larisa Toma, Virgil Căruțașu sau Cătălin Burlacu. Cum în Liga 1 nu au fost obligatorii statisticile, e mai greu de făcut o listă cu cei care au peste 35 de ani și vor intra la această taxă în sezonul care vine, când vom avea parte de Liga Națională cu grupe valorice în primele două faze. Rămâne de văzut dacă toți acești sportivi enumerați mai sus vor juca și în sezonul viitor în România și în ce măsură noua taxă va descuraja cluburile să apeleze la experiența acestor veterani.

*foto: Crow Security, SportPictures flickr, Adrian Bugariu, Gabriel Pintilei, Sorin Pană

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!