Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

7 stranieri din Liga Naţională, convocați la echipele lor naționale în preliminariile Mondialului din 2019

Eduard Popa

Eduard Popa
19.02.2018

liga nationala stranieri baschet

În perioada 23-26 februarie va avea loc a doua fereastră a preliminariilor din FIBA World Cup

Lipsa jucătorilor din NBA și Euroligă a creat o oportunitate în plus baschetbaliștilor din campionatele mai puțin puternice să își reprezinte echipele naționale.

Drept urmare, sunt şapte* jucători străini din Liga Naţională de Baschet Masculin care vor face parte din lotul echipelor lor naţionale în această fereastră. Doi dintre ei fac parte din lotul celor de la U-BT Cluj-Napoca. Miha Lapornik a fost selectat, alături de alţi 8 campioni europeni, în lotul naţionalei Sloveniei, în timp ce Zeljko Sakic a fost din nou convocat în naţionala Croaţiei. Sakic este cel mai bun marcator şi recuperator al ex-iugoslavilor, cu 17 puncte şi 7,5 recuperări în cele două partide pierdute de croaţi cu Olanda şi Italia.

Un alt jucător din LNBM convocat în preliminariile Mondialul din 2019 este căpitanul naţionalei Bulgariei, stelistul Pavel Marinov. Acesta are medii de 11,5 puncte, 3,7 pase decisive şi 3,1 recuperări în 17 partide din LNBM. În prima fereastră a meciurilor internaţionale, el a înscris 15 puncte în înfrângerea contra Finlandei, scor 82-80 şi 18 puncte în victoria cu Islanda, scor 80-77.

Chiar dacă nu a mai evoluat în ultima perioadă din cauza unei accidentări la gleznă, internaţionalul suedez al celor de la BC Mureş, Jonathan Person, este şi el covoncat în preliminarii. Person a jucat într-un singur meci în preliminarii în care a marcat 7 puncte în 14 minute în înfrângerea cu Ucraina, scor 84-76.

Martin Paasoja se întoarce şi el la naţionala Estoniei, după ce în precedentele două partide a adunat 10 puncte şi 4 recuperări pe întâlnire. Balticii au o victorie cu Marea Britanie, cu 73-70 şi o înfrângere în Israel, scor 88-68.

Nu în ultimul rând stafful tehnic al Finlandei, din care face parte şi selecţionerul Stelei Jukka Toijala, l-a chemat pe jucătorul celor de la BCM U Piteşti, Matti Nuutinen. Shooterul a adunat 6,5 puncte şi 2 recuperări pe întâlnire în precedentele două partide.

De remarcat că de la fereastra din noiembrie a apărut în plus slovenul Miha Lapornik, adus în luna ianurie de U-BT Cluj, şi a dispărut georgianul George Tsintsandze, recent întors în circuitul echipei sale de club, Politehnica Iaşi, după ce a stat mai multe luni pe bară din cauza problemelor financiare dar şi a problemelor cu permisul de şedere.

UPDATE: Știrea inițială scria că sunt 6 jucători din LNBM convocați la naționalele țărilor lor. Numărul lor este de fapt șapte. Jucătorul celor de la CSM CSU Oradea, Goran Gajovic, a fost convocat de naționala Muntenegrului, potrivit site-ului oficial al clubului bihorean. 

*foto: fiba.basketball

2 comentarii la aceasta stire:

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!