Stiri Juniori U17 Masculin

A început Târgu Mureș International Basketball Summer Camp! „Vrem să schimbăm mentalitatea de pregătire a copiilor”

Radu Bărăian

Radu Bărăian
24.08.2015

PRO Basketball Academy în parteneriat cu SportLife România organizează în această perioadă prima ediție a Târgu Mureș International Basketball Camp, ediție care a început ieri, în data de 23 august, și peste care se va trage cortina sâmbătă, 29 august. 

Coordonatorul acestui camp este Igor Georgiev din Macedonia (antrenor FIBA), în timp ce din staff-ul de antrenori fac parte Christian Crudeli din Spania (antrenor FIBA), Nenad Marinkovic din Serbia (antrenor FRB), George Trif (antrenor FRB), respectiv Costin Sărdescu (preparator fizic din cadrul Pro Basketball Academy). De asemenea, la Târgu Mureș va fi prezent și fostul baschetbalist Dragan Ćeranić. 

Pentru a afla mai multe detalii despre această primă ediție a Târgu Mureș International Basketball Camp, TotalBaschet a stat de vorbă cu unul dintre fondatorii, respectiv președintele PRO Basketball Academy, Tiberiu Dumitrescu. Pe lângă câteva vorbe despre PRO Basketball Academy, Tibi Dumitrescu a vorbit pe larg despre camp-ul de la Târgu Mureș sau despre probleme cu care se confruntă întreg baschetul juvenil la nivel de mentalitate, în special din punct de vedere al antrenorilor. 

Domnule Dumitrescu, în primul și primul rând vă rog să ne spuneți dumneavoastră câteva informații generale despre PRO Basketball Academy. 

„PRO Basketball Academy este o organizație înființată anul trecut, care are ca principal obiectiv organizarea acestor summer camp-uri pentru copii și nu numai, ci și pentru jucătorii de baschet mai avansați, aici vorbim de 16 ani, 17, 18 și chiar 19-20 dacă este cazul. Motivul pentru care facem acest lucru este faptul că vrem să schimbăm mentalitatea de pregătire a copiilor în timpul lor liber, în timpul vacanțelor. De asemenea, vrem să implementăm conceptul de summer camp pe care foarte mulți îl au, fără a mai vorbi de Statele Unite sau țările din vestul Europei. Totodată, de ani de zile foarte multe echipe din România merg în țări precum Serbia sau Bulgaria”. 

Ce așteptări aveți de la Târgu Mureș International Basketball Camp și care sunt obiectivele principale ale acestui camp de vară? 

„Strict referitor la camp-ul de la Târgu Mureș, am adus antrenori străini din Statele Unite, Spania, Macedonia sau Serbia, unde copiii de dimineața până seara învață, participă la aceste sesiuni de antrenament unde au ocazia să lucreze cu fiecare antrenor pe diferite probleme, de la dribling, pase, jocul de pvot, 1 vs. 1, 2 vs. 2, 3 vs. 3, 5 vs. 5. Vrem să ne folosim de cunoștințele acestor antrenori pentru a deschide noi perspective acestor copii, care au curajul și care sunt lăsați să vină în aceste campuri. Se lucrează pe intensitate, repetiție, copiii se împart pe grupe în funcție de vârstă, valoare, se aleg copiii care sunt mai inițiați în baschet, sunt puși într-un program de inițiere și li se explică noțiunile de bază, în timp ce acelor mai avansați, aceștia sunt luați și încercăm să le corectăm lucrurile pe care deja le-au învățat, dar nu le-au învățat cum trebuie. De asemenea, îi învățăm lucruri pe care ar trebui să le știe la vârsta lor și încă nu le știu. Pur și simplu este o tabără de baschet de dimineața până seara. Antrenorii vorbesc cu copiii, le împărtășesc cunoștințele lor, le explică ce fac greșit, se lucrează pe excerciții, totul într-o atmosferă relaxată din punct de vedere al atitudinii, cu multă răbdare, multe explicații. Intensitatea exercițiilor crește pe timpul zilei în funcție de cum răspund copiii la aceste antrenamante. Noi am pus la dispoziție toate echipamentele necesare, mingi, jaloane, chiar și un shooting-gun pentru a putea repeta aruncarea de la un nivel până la 1.800 de aruncări pe oră. Încercăm să punem accent pe toate aceste părți pentru ca tinerii să evolueze, iar în momentul în care se întorc la cluburile lor să vină cu un plus de la aceste camp-uri”. 

Câți tineri baschetbaliști s-au înscris la această primă ediție a camp-ului?

„Este un proiect îndrăzneț, beneficiem de foarte mulți copii, în momentul de față avem 60 de tineri baschetbaliști la Târgu Mureș, dar capacitatea noastră poate ajunge undeva până la 200 de locuri. Dintre cei 60 de copii, majoritatea sunt din București, aproximativ 60% din copiii care au venit aici sunt din Capitală. Pe plan local, din Târgu Mureș, avem doar 6 sportivi, din toate cluburile din Târgu Mureș doar acești 6 au avut să zicem curajul să participe la acest camp. Costurile pentru ei erau mult mai mici, fără cazare, fără masă și așa mai departe. Este totuși un proiect dificil pentru că antrenorii din România preferă să meargă în Serbia sau Bulgaria, iar noi aici oferim mai multă calitate față de ce primesc acolo. Să le ai pe toate aici la tine acasă cu antrenori experimentați din toate colțurile lumii și să nu profiți. Costurile sunt 250 de euro, costuri care includ cazare, masă, hotel cu piscină, program, antrenamente și așa mai departe. Nu cred că suma de 250 de euro este una mare, absolut deloc, în condițiile în care noi în momentul de față ne acoperim cheltuielile. Eu cunosc mai multe cluburi care știu de acest camp, dar preferă să meargă la altele sau să facă propriile lor cantonamente, unde costurile sunt și până la 80% mai mult decât la noi, iar partea financiară este mult mai atrăgătoare pentru acești conducători de cluburi private majoritatea, nu are rost aici să vorbesc de cluburi de stat pentru că nu cred că un club de stat ar băga mână în buzunar”. 

Care este următorul pas al PRO Basketball Academy? Ce se va întâmpla pe viitor și unde va fi organizat următorul camp? 

„Pe viitor avem nevoie de timp, de răbdare și puțin mai multă promovare. În momentul de față mă concentrez pe București și Târgu Mureș. La anul vreau să continui 100% cu o a doua ediție la Târgu Mureș, iar în București deja vom fi vara viitoare la cel de-al șaselea camp pe care îl facem. Acum sunt în discuții cu mai mulți antrenori și încerc să plănuiesc dacă se poate să facem un camp asemănător și în vacanța de iarnă, care cel mai probabil va fi în București”. 

Toți tinerii baschetbaliști înscriși la International Basketball Camp de la Târgu Mureș, fete sau băieți, indiferent de vârstă, vor primi din partea organizatorilor trofee, medalii, diplome și tricouri oficiale ale camp-ului. 

De asemenea, organizatorii au ținut să menționeze faptul că, tinerii care încă vor să se înscrie la acest camp de vară o pot face, chiar dacă au început deja antrenamentele. Cei mai noi dintre participanți vor fi incluși inițial la categoria de vârstă din care fac parte, iar ulterior vor fi mutați în funcție de criteriul valoric din ceea ce au observat antrenorii. 

Mai multe poze din prima zi a Târgu Mureș International Basketball Camp pot fi găsite în galeria goto de mai jos, fotografii semnate de Alina Cojocaru. 

*Foto: Alina Cojocaru / Facebook Tg. Mures International Basketball Summer Camp

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!