Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ACS Sepsi SIC și CSM Satu Mare încep vineri finala LNBF și primele meciuri vor fi în direct pe FRB TV

Andreea Vlase

Andreea Vlase
09.05.2019

ACS Sepsi SIC și CSM Satu Mare încep vineri finala LNBF și primele meciuri vor fi în direct pe FRB TV

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Satu Mare joacă pentru a doua oară la rând finala Ligii Naționale de Baschet Feminin. La fel ca și anul trecut, formatul este 3 din 5 partide. Formația covăsneană caută al 4-lea titlu consecutiv, în timp ce echipa sătmăreană luptă pentru primul titlu din palmares.

Ambele echipe au avut un parcurs perfect în play-off. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a făcut scorul campionatului în primul meci din faza eliminatorie, 130-36 cu CSU CSM Oradea, o echipă cu o medie de vârstă foarte scăzută. Alb-verzile au depășit suta și în celelalte două partide cu bihorencele, 106-29 și 116-28. Pentru deținătoarea ultimelor trei titluri a urmat semifinala cu FCC ICIM Arad, câștigată tot cu 3-0, scorurile fiind: 91-64, 85-68, 83-46.

CSM Satu Mare a întâlnit Universitatea Cluj în primul tur de play-off și s-a impus cu scoruri asemănătoare în cele trei partide: 72-58, 72-54, 74-53. Alb-roșiile au avut aceeași adversară în penultimul act ca anul trecut și s-au impus cu 77-59, 75-58, 86-68.

Cele două finaliste din această ediție de campionat își dispută al 4-lea trofeu intern consecutiv, în două sezoane. ACS Sepsi SIC a câștigat de două ori cupa după finale pe propriul teren, în urma cărora clubul sătmărean și-a manifestat nemulțumiri legate de arbitraj. În sezonul precedent finala din campionat le-a revenit alb-verzilor cu 3-1, după două jocuri câștigate la diferențe importante, 30 și 20 de puncte. Meciul trei le-a revenit sătmărencelor cu 68-60, iar Sepsi câștiga titlul după ce se impunea cu 85-76 în jocul patru de la Satu Mare.

Campioana ultimelor trei sezoane a făcut schimbări masive în această vară, păstrând doar două jucătoare din lotul care câștiga eventul sezonul trecut. La polul opus se află vicecampioana care a păstrat un nucleu important din stagiunea precedentă, dar are un alt antrenor față de acele finale.

Cele două echipe s-au întâlnit de cinci pri în acest sezon. Sepsi a câștigat prima confruntare directă cu 93-54 la începutul lunii noiembrie. Returul din prima fază a campionatului a fost mult mai echilibrat, văzându-se mâna noului antrenor de la Satu Mare. Tot campioana s-a impus și în acel joc din deplasare, dar la o diferență mult mai mică, cu 64-60 în luna decembrie.

Elevele lui Maikel Lopez au reușit surpriza campionatului în luna februarie, când au provocat prima înfrângere stagională a covăsnencelor în competițiile interne, la o diferență mare, scor 76-51. Formația lui Zoran Mikes și-a luat revanșa în ultima etapă din Grupa Roșie, în martie, când s-a impus cu 82-58 pe propriul teren.  

La o săptămâ a urmat finala Cupei României între cele două echipe, disputată tot la Sepsi Arena. Atunci gazdele au condus în primele minute, sătmărencele au jucat mult mai bine în partea de mijloc a meciului, dar au rămas fără două jucătoare importante în finalul sfertului trei. Sepsi a profitat și s-a distanțat, alb-roșiile au revenit, dar tot covăsnencele au ridicat trofeul.

Cele două formații s-au întâlnit de 25 de ori în competițiile interne din 2012 până acum. Alb-verzile au câștigat de 22 de ori, iar sătmărencele s-au impus de 3 ori. De menționat că toate succesele alb-roșiilor în confruntările directe s-au consemnat la Sala LPS din Satu Mare, sătmărencele fiind fără victorie pe terenul actualei echipe din Sfântu Gheorghe.

ACS Sepsi SIC dispută finala mare a Ligii Naționale pentru a 5-a oară la rând, în timp ce pentru CSM Satu Mare este a doua finală consecutivă, având alte două finale la începutul deceniului. Formația sătmăreană a pierdut în toate celelalte trei finale pe care le-a disputat (1-3 cu ICIM Arad în 2011, 0-3 cu CSM Târgoviște în 2012 și 1-3 cu ACS Sepsi SIC în 2018). Echipa covăsneană are patru finale la rând, prima pierdută în 2015 (2-3 cu CSM Târgoviște după ce a câștigat primele două meciuri), după care a câștigat trei titluri la rând: 3-0 cu CSU Alba Iulia, 3-1 cu Universitatea Cluj și 3-1 cu CSM Satu Mare.

Pivoții sunt liderii celor două finaliste din acest an la mediile de puncte și recuperări. Kristina Higgins are 17 puncte pe meci și 11,1 recuperări pentru Sepsi, la care Annemarie Godri Părău (MVP-ul finalei cupei) oferă 6,7 assist-uri pe meci. De menționat că Marina Solopova are cea mai bună medie de puncte (15) pentru alb-verzi în confruntările directe din campionat cu fosta sa echipă. Brittany Denson are medii de 17,3 puncte și 9,1 recuperări pentru CSM Satu Mare, iar Promise Amukamara, 4,7 pase decisive. Sepsi are cu o stranieră în plus față de numărul maxim permis pe foaia de joc, astfel că Zoran Mikes trebuie să aleagă ce jucătoare nu intră în lotul de meci. Reamintim că alb-verzile nu pot conta în acest final de sezon pe tânăra Ioana Ghizilă, din cauza unei accidentări.

În ceea ce privește mediile din acest campionat, Sepsi stă mai bine la puncte înscrise (88,3 față de 76,4), recuperări (44,1 față de 39,6), pase decisive (24 la 19), intercepții (12,7 la 10) și faulturi (15,9 la 16,7). Sătmărencele au medii mai bune la capace (2,5 față de 2,2) și mingi pierdute (12,9 față de 14,6). Alb-verzile au procentaje mai bune la aruncările din acțiune, 57,7% din semicerc față de 52%, respectiv 34,3% față de 30,8%. Alb-roșiile au un procentaj sensibil mai bun la aruncările libere, 75,6% față de 75,2%.

Primele două meciuri ale luptei pentru titlu se joacă vineri și duminică, de la ora 19:00, la Sepsi Arena. Ambele jocuri vor fi transmise pe contul de youtube al federației. Prima partidă va fi transmisă aici și a doua poate fi urmărită aici.

*foto: Zsoli Jeffwarder

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!