Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Târgoviște se întâlnesc prima dată la Sepsi Arena

Andreea Vlase

Andreea Vlase
05.10.2018

Ultimele două câștigătoare ale Ligii Naționale de Baschet Feminin se întâlnesc sâmbătă de la ora 19 la Sepsi Arena, în prima etapă a Ligii Naționale, grupa A. CSM Târgoviște câștiga ultimul titlu în 2015, înainte de cele trei la rând cucerite de ACS Sepsi SIC. Deținătoarea trofeului a păstrat doar două jucătoare din lotul de anul trecut și 10 transferuri, în timp ce dâmbovițencele au adus cinci jucătoare la revenirea în primul eșalon. Stoenescu și Kilin au trecut de la Sepsi la Târgoviște.

Ambele echipe și-au păstrat antrenorii în această vară. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe i-a oferit lui Zoran Mikes încă un contract pe termen lung, după ce a condus echipa spre trei titluri și trei cupe. Tehnicianul bosniac s-a alăturat alb-verzilor în noiembrie 2013 și a dus echipa până în play-off-ul EuroCup în ultimul sezon, când a reușit eventul.

Cătălin Tănase este antrenorul principal al celor de la CSM Târgoviște pentru al treilea sezon la rând. În 2016 îl înlocuia pe Predrag Vasic la conducerea fostei campioane. Deși clubul avea deja probleme cu transferurile, cu Tănase pe bancă a reușit să câștige Cupa României în 2017. Acesta a câștigat și trei titluri de campion pentru Târgoviște, în perioada 2007-2010, în perioada MCM, cu care a avut un parcurs european remarcabil.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a dominat campionatul în ultimii ani și speră la al 4-lea titlu la rând. Clubul covăsnean a făcut schimbări masive, cu multe despărțiri. Ancuța Stoenescu și Tunde Kilin au mers la CSM Târgoviște și vor debuta chiar în fața fostei lor echipe. Teodora Neagu și Andreea Huțanu s-au dus la Satu Mare și Arad. Tyaunna Marshall și Adrienne Webb au plecat în Italia, iar echipa s-a despărțit și de celelalte straniere: Fontaine, Mijovic, Kress, Hamilton-Carter și Dzankic. Conducerea anunța că și-ar dori să o readucă pe Mijovic, în februarie.

Au rămas la Sfântu Gheorghe căpitanul Annemarie Godri-Părău și Renata Kovacs, dintre cele care au jucat în sezonul trecut. Alb-verzile au luat câte o jucătoare de la următoarele trei clasate din campionat: Marina Solopova (de la Satu Mare), Kristina Higgins (Olimpia CSU Brașov) și Ioana Ghizilă (Universitatea Cluj-Napoca), iar Viorela Voicu (Rus) a venit de la Alexandria. Jovana Pasic s-a întors în Liga Națională după un an în Spania (a jucat în stagiunea 2016-2017 la Arad). Anca Șipoș a revenit din ligile inferioare franceze, iar Nora Demeter a evoluat până în vară la Peac Pecs. În lot au sunt și alte tinere localnice.

Clubul a optat să aducă 6 straniere încă din start, fiind angrenat în EuroCup. Pe lângă cele trei jucătoare cu experiență în Liga Națională, au venit Angelika Slamova (de la Piestanske Cajky, adversară în Europa sezonul trecut), Dominique Allen (Manchester Mystics) și Peyton Whitted (Niki Lefkadas). Cum în competițiile interne limita este de 5 straniere pe foaia de joc, Zoran Mikes va avea de ales pe cine lasă în afară.

La CS Municipal Târgoviște a fost o mare incertitudine în vara trecută, când nu se știa unde va juca echipa, care avea probleme cu interdicțiile cunoscute, la transferurile internaționale. Până la urmă deținătoarea cupei la acea vreme a mers în Liga 1 și a câștigat-o, cu multe tinere componente ale naționalelor de junioare, conduse de Tănase. Pe lângă participarea în Liga 1, acestea au reușit să câștige titlurile în Campionatele Naționale U20 și U18.

Larisa Toma și Alina Chivu continuă alături de dâmbovițence, după ce au rămas să joace și în Liga 1. Dintre tinere au evoluat în cupă sau amicale: Nicoleta Alexandra Ghiță, Laura Vaida, Carla Popescu, Daiana Tănase, Ștefania Cătinean, Claudia Cristea, Teodora Dumitru și Denisa Vați. A plecat Shanita Arnold, straniera pe care echipa a avut-o în sezonul trecut.

CSM Târgoviște a adus cinci jucătoare în vară. Trei dintre acestea au câștigat titluri cu dâmbovițencele, în trecut. Ancuța Stoenescu s-a întors după trei titluri cu adversarele din prima etapă. Fundașul a contribuit la cinci titluri pentru cluburile din Târgoviște, inclusiv la ultimele două, în 2014 și 2015. Monique Coker și Porsche Poole sunt printre puținele straniere eligibile pentru CSM, au jucat împreună și în stagiunea precedentă, la Arad, și mai au 4 și 3 sezoane la activ în portocaliu și albastru. Tunde Kilin a luat și ea drumul spre Târgoviște după ce a câștigat trei titluri cu Sepsi, iar Gabriela Irimia li s-a alăturat dâmbovițencelor de la Olimpia CSU Brașov.

Pentru ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe va fi primul meci oficial în acest sezon. Alb-verzile au stat în primul tur al Cupei României, pentru că participă în EuroCup. Au jucat cinci amicale în perioada de pregătire: două cu Phoenix Știința Constanța (din grupa B, 105-41 și 82-30 la Sepsi Arena) și trei în Ungaria: cu VBW CEKK Cegled (câștigat cu 91-61), NKE Csata (77-79) și cy WBC Enisey (85-83).

CSM Târgoviște a început deja meciurile oficiale, după doar două amicale, cedate în deplasare cu campioana Bulgariei, Montana 2003 (73-79 și 59-75). Dâmbovițencele au trecut fără emoții de turul 1 al Cupei României. Elevele lui Cătălin Tănase au întâlnit CSM Târgu Mureș și au câștigat cu 179-107 la total, după 94-47 pe propriul teren și 85-60 în deplasare.

În acest an regulamentul obligă echipele să aibă în permanență două jucătoare autohtone în teren, iar în prima repriză cel puțin una trebuie să fie sub 23 de ani (născută în 1996 sau mai târziu). La ACS Sepsi SIC sunt trei jucătoare cu experiență care se încadrează la această regulă: Ghizilă, Kovacs (fundași) și Demeter (extremă). Oaspetele le au sub panou pe Ghiță și Vaida, dar și mai multe variante pe semicerc.

Va fi a 25-a întâlnire în competițiile interne între cele două echipe, începând din sezonul 2012-2013, când actuala formație din Sfântu Gheorghe a debutat în Liga Națională. Printre acestea se numără și finale importante. Scorul total este favorabil covăsnencelor, 15-9. ACS Sepsi SIC a câștigat ultimele două dueluri directe, în faza a doua a sezonului regulat din stagiunea 2016-2017. CSM Târgoviște s-a impus ultima dată în februarie 2017, în semifinalele cupei, trofeu pe care l-a și câștigat.

Meciul dintre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Târgoviște se joacă sâmbătă, de la ora 19:00, la Sepsi Arena. Vor arbitra Andrada Csender, Mihai Săndulache și Tiberiu Șerbulea, supervizați de Marius Marinescu.

*foto: Szigyártó Szabolcs/ CROW Security

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!