Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ALEGERI 2017. Bogdan Rădulescu: "Trebuie să existe o Ligă Profesionistă de Baschet în România"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
03.05.2017

Anunțate inițial pentru toamna anului 2017, alegerile privind preşedenția Federației Române de Baschet au fost devansate cu cinci luni prin hotărârea Biroului Federal, pe 5 mai 2017. Pe lângă candidatura actualului preşedinte, Horia Păun, doar o altă persoană şi-a exprimat dorința de a ocupa prima funcție în baschetul românesc.

Este vorba de Bogdan Rădulescu, actualmente antrenor de baschet în Elveția şi fost component al Vega Soced Ploieşti la începutul anilor 2000. Acesta a acordat un interviu presei locale din Prahova în care a vorbit despre actualele probleme din baschetul românesc şi a prezentat o parte dintre proiectele sale.

De ce Bogdan Rădulescu, preşedinte al FRB ?

Pentru o schimbare în bine a baschetului romanesc. Şi o doresc toţi cei cu care am discutat până acum. E nevoie doar de cineva care să aibă curaj, viziune şi putere să facă aceasta schimbare.

Nu este un dezavantaj pentru Bogdan Rădulescu că este oarecum din afara sistemului ?

Eu consider că, dimpotrivă, este un avantaj pentru că nu sunt legat nici de neajunsurile actuale ale sistemului şi nici nu pot fi acuzat de vreo relaţie, obligaţie faţă de cineva din vechiul staff. Este o garanţie că pot aduce schimbarea dorită. Totodată vreau să menţionez că nu vin din afara baschetului, în prezent activez ca antrenor în Elveţia.

"Comunicarea, felul în care funcționează, îmi aminteşte de secolul trecut. Se urmăreşte menținerea unui circuit închis"

Care ar fi prima schimbare pe care ar face-o Bogdan Rădulescu în calitate de Preşedinte al FR Baschet ?

Comunicarea. Felul în care funcţionează şi acum aminteşte cumva de secolul trecut. În prezent, informaţia circulă extrem de repede şi susţinerea vechiului mod de comunicare pare că urmăreşte menţinerea unui circuit închis nu numai la luarea deciziilor, dar şi la cunoaşterea şi analiza acţiunilor conducerii actuale. Este clar, un sistem anacronic, care trebuie schimbat. Cei care au ieşit în stradă, în ianuarie au protestat tocmai împotriva lipsei de transparenţă în luarea deciziilor. De ce ar ascunde cineva o hotărâre care este buna şi folositoare pentru toata lumea?

Si ce anume ar fi bine acum pentru baschetul romanesc ?

Evident este că toţi ne dorim o revenire în elita baschetului european. Acest deziderat general nu se poate însă realiza nici cu sistemul actual şi nici revenind la epoca anilor 70-80 când Romania era o forţă, aşa cum arata rezultatele de atunci.

Cum vede Bogdan Rădulescu că s-ar putea realiza aceasta revenire în topul baschetului  european ? De unde ar începe schimbarea ?

De jos, de la baza . Baza o reprezintă copiii atraşi în fenomen. Mai concret, pe categorii de vârstă, ar fi cam aşa :

- Preşcolari , - programul Baschet în Grădiniţe este complet nefuncţional, trebuie să recunoaştem acest aspect. Ştiu de ce şi ştiu şi ce se poate face . Am văzut cum poate fi adaptat şi aplicat cu succes.

-U 10 şi U 12 , baby şi minibaschet. Aici este clar că situaţia depăşeşte complet posibilităţile de organizare ale FRB . Programul “Dl Goe joaca Baschet” ,  adică împărţirea pe grupe valorice printr-un tur preliminar nu a reuşit să rezolve problemele ! Să ne amintim că în anul trecut clubul organizator a declarat “forfait” şi s-a mutat doar cu o lună şi ceva înainte locul de desfăşurare, că acum 2 ani departamentul tehnic nici măcar nu a reuşit să proceseze documentele şi s-a jucat pe nişte liste făcute de cluburi. Şi ştiţi cine a fost de vină pentru toate acestea ? Părinţii copiilor ! Mai e ceva de spus ?

U 13- U 16 – lansarea spre performanţă reprezintă şi categoria de vârstă cu cel mai mare procentaj de pierdere numerica a sportivilor. Cauzele sunt clare şi nu numai în Romania se manifestă acest fenomen. La noi însă mai sunt încă 3 cauze majore care din păcate sunt ascunse “sub preş” : sistemul competiţional, arbitrajul şi antrenorii. Fără a jigni pe nimeni, mă întreb unde este problema când un antrenor multiplu campion nu poate lua licenţa pentru categoria de vârsta pe care o antrenează ? Sau cum de o echipa care “trece” din prima normele de control impuse de FRB nu poate câştiga decât 2-3 meciuri un întreg campionat ? E clar că ceva nu se potriveşte cu realitatea sau că cineva nu este interesat să o vadă!

"Performbaschet este bun, în teorie doar"

Dar la aceasta categorie este un program foarte lăudat “Performbaschet” !

Programul este bun, în teorie, însă după 6 ani nu am reuşit să-l adaptam la condiţiile din Romania . Generaţia 1997, cu care s-a pornit acest proiect este acum la categoria U20 şi rezultatele ar trebui să apară, aşa cum au apărut în Turcia, în Franţa. Dumneavoastră le vedeţi ?

Vad că sunteţi bine informat cu privire la ce se întâmplă în baschetul romanesc.

Va repet că am acum grupa de juniori la un club din Elveţia, cu licenţă de antrenor al Federaţiei Elveţiene. Pentru cei care nu ştiu, am antrenat şi în Franţa, cu ceva timp în urmă.

Mergem mai departe cu analiza ?

Sigur U18-U20. Aici apare clar dezastrul. Uitaţi-vă la numărul de echipe care mai rămân în competiţie. La băieţi, din 9 cluburi înscrise în campionat, 6 sunt CSŞ său LPS, deci formate din elevi de clasa a 11-a care practic nu pot juca la alt club. Performanţa înseamnă practic că te înscrii în campionat.

Să trecem la seniori – senioare..

Bogdan Rădulescu : Da, aici se vede practic ce produce baschetul romanesc. Un campionat în care jucătorii/jucătoarele străini/străine dau nivelul jocului. Oricât de mult s-au schimbat regulile de impunere a numărului de jucători străini ce pot fi folosiţi oficial în joc, rezultatul, jucătorii români de valoare nu apar şi nici nu se întrevăd la orizont, analizând rezultatele juniorilor în competiţiile internaţionale.

"Trebuie restructurat din temelii sistemul. Avem un băiat de 17 ani 2.31m, potențial extraordinar, ce a făcut sistemul de aici pentru el?" 

Deci nu exista soluţie ?

Singura soluţie este o regândire şi restructurare din temelii a sistemului. Să venim cu picioarele pe pământ şi în zilele noastre să vedem realitatea aşa cum este, nu în stilul festivist cum se prezintă. Să aducem, în prim plan oameni valoroşi şi ideile lor, experienţa ştiinţa şi energia lor.

Frumos spus, dar parcă prea puţin realizat.

Daţi-mi voie să vă contrazic. Am avut întotdeauna oameni inteligenţi, am avut vizionari. Din păcate în baschet, cei pe care îi cunosc şi care au dovedit calitate umană, au fost influenţaţi de către sistem sau s-au retras din dezamăgire. Pot da multe exemple, dar poate într-un alt interviu. Unul singur poate ar fi concludent . Avem un tânăr de 17 ani, practică baschetul de 10 ani (părinţi din sport), cu un potenţial fizic extraordinar: 2,31 m înălţime. Ce a făcut sistemul de aici pentru el?  Nu trebuie să răspundă nimeni, toţi cei din baschet ştiu răspunsul.

"Linia reformatoare a doamnei Tocală nu a fost continuată"

Dar poate un singur om să schimbe peste noapte tot baschetul românesc ?

Nu un singur om şi nu într-o noapte. Nu voi fi singur pentru că vă repet, există mulţi oameni valoroşi în baschet şi mai pot fi atraşi şi alţii. Nu peste noapte, dar în câţiva ani, cu siguranţă. Să ne amintim unde era FRB la venirea la conducere a doamnei Tocală şi unde era după numai câţiva ani, dacă ar fi să luăm în considerare doar sediul actual FRB şi Arena de Baschet, fără a ţine cont de celelalte realizări. Din păcate, linia reformatoare a doamnei Tocală nu a fost continuată. Hotelul FRB de la Arena de Baschet nu s-a mai făcut, aşa cum era proiectul gândit de Carmen. Romania nu a reuşit calificare la europene decât din postura de organizator, meritul fiind evident al autorităţilor locale din Cluj. Deci, un om nu poate face nimic, dar poate imprima un curs de succes unei organizaţii.

Constat că admiraţi activitatea doamnei Tocală la FRB. Pe la colţuri se vorbeşte că nu sunteţi în relaţii prea bune.

Sunt în relaţii excelente cu Carmen Tocală. Am avut doar păreri diferite în legătura cu Liga Profesionistă de Baschet din România. Acum, după aproape 7 ani, cred că amândoi am avut dreptate.

Vă rog sa fiţi mai concret.

Eu am avut dreptate că trebuie să existe o Ligă Profesionistă de Baschet în România. Timpul a demonstrat asta. Gândiţi-vă doar la câte echipe şi cluburi s-au desfiinţat din cauza imposibilităţii finanţării la nivel superior : Farul Constanţa, Energia Rovinari , Asesoft, Baia Mare, CSM Ploieşti şi multe altele. Doamna Carmen a susţinut că nu era încă momentul potrivit, pregătit, să spun aşa, din punct de vedere legal, financiar, conceptual.

Liga însă am fondat-o şi sper că la un moment dat va fi funcţională.

Care ar fi totuşi prima măsură pe care ar lua-o Bogdan Rădulescu în calitate de preşedinte al FRB ?

În primul rând, voi dori o tranziţie pas cu pas a proiectelor şi programelor deja aflate în desfăşurare la Federaţie, în special a proiectului EuroBascket de la Cluj. Cei care sunt implicaţi vor avea susţinerea mea în totalitate, însă mi-ar plăcea ca un astfel de eveniment să nu fie celebrat odată la  25-30 de ani. Schimbarea trebuie începută, cum am menţionat, de jos. Apoi, doresc creşterea nivelului calitativ al celor care se ocupă, pe teren, de formarea şi creşterea copiilor şi juniorilor, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene de formare de instructori sportivi care ar crea rapid avantaje enorme pentru baschet din toate punctele de vedere : numeric, financiar, educaţional.

Ce le transmiteţi electorilor pentru data de 5 mai ?

Să se uite în inima lor şi să vadă acolo dacă îşi doresc o schimbare în bine a baschetului românesc , un nou traseu spre succes sau dacă îşi doresc să rămână în inerţie, amorţeală şi autocompătimire.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Swish fan :

    Ne dorim schimbarea in bine?
    Doar doi candidati pentru o functie importanta in baschet, spune foarte multe despre interesul fata de acest sport in tara.

    Eu imi doresc aceasta schimbare si in special pentru copii, pentru tineri. Daca ei au ratat, rateaza si vor rata ocazia este vina FRB, a noastra, a tututor celor din fenomen care nu iau atitudine si se complac in situatia existenta.
    Nu este suficient ceea ce s-a facut, nu facem suficient, nu este implicare pt ei si pentru dezvoltarea lor baschetbalistica.
    Da, eu imi doresc aceasta schimbare.

    cu 6 ani în urmă (04.05.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!