Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

ANALIZĂ. Sezonul 2015-2016 al Ligii Naționale de Baschet Feminin, dominat de haos și probleme financiare

Valentin Todea

Valentin Todea
04.04.2016

O nouă ediție a campionatului românesc de baschet feminin a luat sfârșit marți, 29 martie, atunci când Sepsi Sfântu Gheorghe a fost încununată campioană, după o serie de meciuri fără istoric împotriva celor de la CSU Alba Iulia. Fetele pregătite de Zoran Mikes s-au impus fără probleme în trei meciuri în finala Ligii Naționale, adversarele din Alba Iulia nereușind să se ridice la nivelul acestora. A fost un sezon diferit față de ultimele două decenii, atunci când una dintre reprezentantele Aradului sau ale Târgoviștei s-au aflat în ultimul act al competiției, de mai multe ori cele două duelându-se direct pentru trofeu. Fanii baschetului feminin din România au avut așadar parte de o stagiune atipică din acest punct de vedere, fapt care s-a văzut și prin scăderea interesului acestora și a televiziunilor pentru întrecere. De asemenea, CSM Târgoviște și Univ. Goldiș ICIM Arad nu au participat nici la Final Four-ul Cupei României, ACS Sepsi SIC defilând în Sala Sporturilor din Brașov.

O problemă majoră a campionatului feminin este metoda haotică de programare a unor meciuri, la ore inaccesibile sau în devans, nerespectându-se în dese rânduri ordinea etapelor. Aceste modificări sunt des anunțate cu o zi sau două înainte, o practică care aduce doar deservicii baschetului.

În altă ordine de idei, aș dori să analizez pe scurt fiecare echipă ce a evoluat în sezonul recent încheiat și să precizez rolul și impactul acesteia în campionat, în ordinea locurilor ocupate în clasament la finalul ediției.

ACS Sepsi SIC


După ce anul trecut a pierdut finala campionatului deși câștigase primele două meciuri cu CSM Târgoviște, formația din Covasna și-a luat revanșa în acest sezon. Elevele antrenate de Zoran Mikes au cedat doar două partide, ambele în deplasare, în fieful trupei arădene și a celei din Brașov. În rest, Sepsi și-a câștigat în general confruntările fără a întâmpina dificultăți, rotația valoroasă avută la dispoziție spunându-și cuvântul.

CSU Alba Iulia


Trupa din Cetatea Unirii a avut fluctuații de formă, jocul acesteia având de suferit în dese rânduri. Dacă dificultățile financiare grave nu apăreau în cadrul celor de la ICIM Arad, probabil nu se regăsea în ultimul act al campionatului. Gruparea alb-albastră a pierdut toate cele 5 dispute împotriva actualei campioane și a cedat ambele întâlniri din sezonul regulat cu Olimpia CSU Brașov. În ciuda celor enumerate mai sus, Alba Iulia a reușit cea mai bună clasare din istorie, obținând medaliile de argint. Un minus important pentru câștigătoarea CEWL din acest an a fost faptul că s-a putut baza pe Alexandra Uiuiu doar în jumătate din meciurile din sezonul regulat, în timp ce în play-off aceasta nu a prins niciun minut, accidentările dându-i bătăi de cap.

CSM Târgoviște


Pornită la începutul sezonului fără ambiții de podium, echipa dâmbovițeană a terminat onorabil stagiunea, adjudecându-și bronzul. Cu toate acestea, sancțiunile acordate în presezon CSM-ului pentru neplata unor datorii către fostul antrenor George Dikeoulakos și foste jucătoare și-au spus cuvântul, conducerea nereușind să formeze un lot la fel de valoros precum în ultimii ani. Târgoviște a învins pe teren propriu în sezonul regulat pe CSU Alba Iulia și Univ. Goldiș ICIM Arad când încă reprezenta o forță, însă a cedat tot acasă în compania formațiilor din Alexandria și Brașov.

*Foto: Cristian Dudea

Olimpia CSU Brașov


Deși a clacat în play-off, se poate spune despre formația de sub Tâmpa că este surpriza acestui sezon. Așa cum menționam mai sus, Brașovul a provocat niște supărări în acest sezon, învingând primele trei clasate, Alba Iulia fiindu-i victima chiar de două ori. Un rezultat neașteptat a fost și victoria obținută pe terenul Universității Cluj-Napoca, unde s-a deplasat cu un lot decimat de accidentări și alte probleme. Evoluând în cea mai mare parte a sezonului cu doar patru straniere, Olimpia a oferit un câștig de viitor baschetului feminin românesc prin integrarea în echipă a surorilor Ferariu, Ana și Maria. Cea mai bună recuperatoare a sezonului vine de la Brașov, în persoana Carlei Bartee.

Phoenix Galați


Gruparea gălățeană  a avut parte de un an competițional reușit, depășindu-și performanța de anul trecut și terminând pe locul 5. Romina Filip și compania au început excelent campionatul și au învins în prima etapă acasă pe Univ. Goldiș ICIM Arad, trupă cu pretenții la titlu la acea vreme. Ulterior, au urmat rezultate normale din punctul meu de vedere, Phoenix punând totuși probleme în majoritatea meciurilor împotriva formațiilor de top. Din rândul elevelor pregătite de Eugenio Rodrigues vin primele marcatoare ale campionatului ca număr total de puncte, Chrisstasia Walter și MyNeshia McKenzie. De asemenea, Walter este conform statisticilor și cea mai bună pasatoare din ediția recent încheiată, atât ca număr de assist-uri cât și ca medie.

CSBT Alexandria

Formația din Teleorman a evoluat și în acest sezon în nota anilor trecuți, punctând și de această dată la capitolul surprize. Elevele lui Mădălin Piperea s-au impus în a treia etapă pe terenul celor de la CSM Târgoviște, meci incriminat ulterior de Predrag Vasic, antrenorul trupei din Cetatea Chindiei, ca fiind unul ce îi putea duce echipa în finala campionatului dacă ar fi fost câștigat, afectând clasamentul final și întâlnind astfel alte adversare în play-off. Componenta celor de la Alexandria, Elan Brown, a impresionat în această stagiune, fiind cea mai eficientă jucătoare a campionatului, fiind de asemenea a doua cea mai bună recuperatoare.

*Foto: Szigyarto Szabolcs

Universitatea Cluj-Napoca

Echipa de pe Someșul Mic a pornit la drum în acest sezon cu ambiții mari, făcându-se investiții masive în vara trecută și pe parcursul campionatului. După câteva etape de la start, Dragan Petricevic a preluat echipa, fiind o lovitură de imagine pentru gruparea feminină, pe lângă valoarea incontestabilă a tehnicianului bosniac. Venirea acestuia nu reprezenta însă o garanție a performanței, deoarece nu era familiarizat cu întrecerea feminină și cu jucătoarele ce evoluau în această competiție. Astfel, Universitatea a terminat stagiunea doar pe locul 7, o poziție destul de joasă pentru pretențiile conducerii clujene, având în vedere resursele financiare. Desigur, nu s-a vorbit despre câștigarea titlului, însă cu siguranță oficialii ardeleni și-ar fi dorit o clasare mai bună. Ca termen de comparație, trupa din Cluj a terminat sezonul 2014-2015 pe locul 9, fără a avea la dispoziție banii din acest an. Cu toate acestuia, unul dintre obiectivele enunțate în presezon, acela de a readuce publicul clujean la meciurile echipei feminine, a fost atins. La capitolul aspecte pozitive, ar mai fi de menționat faptul că Universitatea a reușit să învingă pe teren propriu pe CSM Târgoviște și CSU Alba Iulia, echipe de top ale Ligii Naționale. De asemenea, a reușit să aducă în campionatul românesc o jucătoare cu mare experiență, Ines Ajanovic, un pivot cu apariții în Euroligă.

Univ. Goldiș ICIM Arad

O echipă ce ar fi dat mai mult farmec LNBF dacă și-ar fi păstrat lotul alcătuit înainte de startul sezonului și în acest an calendaristic, o echipă ce a demonstrat că ar fi putut pune în pericol supremația formației din Sfântu Gheorghe din acest sezon prin victoria categorică din meciul direct disputat la Arad. Cu toate acestea, ICIM a avut parte de sincope pe vremea când era încă antrenată de Jose Araujo, cedând confruntările de la Galați și Târgoviște, dueluri în care ar fi trebuit să se impună în mod normal. Având în Monique Reid o jucătoare foarte bună, probabil vârful acelui lot, formația galben-albastră ar fi oferit cu siguranță mai multă spectaculozitate și intensitate campionatului. Sportiva din Statele Unite a rămas și după încheierea sezonului lideră la puncte marcate în medie și pe locul 2 la capitolul eficiență, folosind aceeași unitate de măsură. Liga Națională a trebuit însă să se lipsească în partea a doua a sezonului de o echipă unde performanța era cuvântul de ordine, fiind lovită de dificultăți financiare grave cauzate de imposibilitatea de a pune în aplicare o lege ce permitea sponsorizarea din bani publici a activității sportive, mai precis salariile jucătoarelor (peste salariul minim pe economie). Astfel, gruparea prezidată de Marcel Urban a fost nevoită să evolueze cu junioare, alături de câteva senioare, din ianuarie până la sfârșitul sezonului.

BCM Danzio Timișoara

Trupa de pe Bega a început stagiunea având în componență șase straniere, însă a rămas pe parcurs doar cu trei. Timișoara a fost și ea lovită de probleme financiare și de accidentări, referindu-mă la aici la faptul că Biljana Stankovic (foto), o jucătoare de peste 40 de ani, a evoluat în doar câteva etape din această cauză. Deși a avut gânduri de play-off,  gruparea alb-violetă a ajuns să se bată pentru salvarea de la retrogradare. Bănățencele s-au impus în prima rundă în fața Universității Cluj-Napoca și au fost aproape de o surpriză la Târgoviște, acolo unde au cedat la doar două puncte. În rest, Danzio s-a impus doar în partidele cu Satu Mare, Rapid și ICIM Arad (echipa din a doua parte a sezonului). Mai mult de atât, formația timișoreană a avut emoții privind rămânerea în primă ligă, după ce a pierdut primul meci din play-out cu Rapid București, chiar pe teren propriu. La a treia partidă din seria cu echipa feroviară, antrenorul Bogdan Bulj nu a stat pe bancă deoarece a fost oprit la granița Serbiei cu România, nereușind să intre în țara din cauza unor probleme cu viza.

Rapid București

Gruparea din capitală nu a emis nicio pretenție nici în acest sezon, reușind să câștige trei meciuri: cele două dueluri cu Satu Mare din sezonul regulat și prima confruntare din play-out cu Timișoara, în deplasare. Florina Diaconu a reluat în această stagiune activitatea baschetbalistică, oferind câteva prestații impresionante în maioul alb-vișiniu. Românca a evoluat însă doar în partidele de pe teren propriu ale Rapidului, cu anumite excepții.

*Foto: Răzvan Păsărică/ sportpictures.eu

CSM Satu Mare

Despre echipa din nord-vestul țării se pot spune foarte puține lucruri legate de acest sezon, unul de tranziție pentru CSM. Având grave probleme financiare, Satu Mare a fost nevoită să evolueze în majoritate cu junioare, pierzând toate meciurile. Fostă finalistă a campionatului și cu evoluții în EuroCup, echipa pregătită în această stagiune de Viorica Gamaleț a pierdut la masa verde meciul cu Universitatea Cluj-Napoca de acasă datorită faptului că ambulanța nu a mai ajuns la sală.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!