Stiri

Accidentări frecvente în baschetul de performanţă şi cel amator - Entorsa de gleznă

Răzvan Melinte

Răzvan Melinte
30.09.2014

Baschetul este un sport foarte spectaculos, practicat amator și profesionist la o scară tot mai largă in Romaniam iar datorită faptului ca este un sport de contact care presupune viteza, agilitate, rezistentă și procedee aeriene, numărul accidentărilor este relativ mare comparativ cu alte sporturi - în SUA conform - livescience.com, cu aproximativ 500.000 de accidentări anual la amatori si profesioniști baschetul conduce in topul celor mai periculoase sporturi. Interesant este că 62% dintre accidentări au loc la antrenamente, și 170.000 de accidentări au loc la copiii pînă la 14 ani. Accidentările sunt grupate în traumatisme [entorse, luxații, fracturi] și leziuni de suprasolicitare [intinderi și rupturi musculare sau tendinoase]- în continuare ne vom referi la cea mai frecventă leziune traumatică a baschetbalistului amator sau profesionist, entorsa de glenză.                                                                         

Entorsa de gleznă - conform National Athletic Training Association cea mai frecventa leziune în Campionatul Universitar American - 42% din totalul leziunilor - este o leziune traumatică, acută a ligamentelor care fixeaza articulația tibio-astragaliana[glezna] și este urmarea unui traumatism violent cel mai frecvent la aterizarea cu antepiciorul pe antepiciorul unui adversar sau la aterizarea pe propriul antepicior la un unghi nefiziologic, anormal, oblic - o parte din talpă atinge solul sau piciorul unui adversar oblic, restul greutății corporale prin osul tibia-prin gambă- forțeaza glezna fixată deja oblic pe sol sau pe un alt obstacol si forțează/rupe parțial ligamentele care fixează această articulație.

Traumatismul este insoțit de durere violentă și/sau de un sunet care semnifică smulgerea, ruperea a 1-5 ligamente+/- a capsulei articulare [dacă forța este mare si se rup toate ligamentele si structurile care fixează antepiciorul de gambă și are loc o deplasare totală a antepiciorului cu pierderea contactului între suprafețele articulare vorbim de luxația gleznei care este o leziune foarte gravă]In funcție de mărimea forței traumatice poate avea loc întinderea sau ruperea unuia sau mai multor ligamente, pe extern, pe intern sau bilateral. Imediat dupa traumatism datorită incărcării specifice cu adrenalina a jocului sportiv de multe ori se poate relua mersul, jocul in cazurile ușoare dar după 30-90 de minute sau mai tarziu durerile devin tot mai mari, mersul este dificil, glezna și antepiciorul se tumefiază iar la 6-12 ore se colorează violaceu [datorita rupturii ligamentare si capsulare are loc o sângerare mai mult sau mai puțin importantă și un edem al țesuturilor]

Tratamentul imediat este dupa algoritmul PRICE – protect, rest, ice, compression, elevation plus antiinflamtoare local [sindolor, fastum gel, dicloreum] și oral [diclofenac, ketonal,ibuprofen ] iar după o evaluare clinica și radiologica la un specialist se poate decide imobilizarea pentru 2-4 săptămîni in ghips–orteza sau se poate menține doar o fașa elastica. Benzile autoadezive Kinesio Tape sunt si ele folosite pentru stabilizarea gleznei. La Sportivii de înaltă performanță, pentru a grăbi vindecarea, se incearcă și combinații orale de activatoare enzimatice și antioxidante, iar local infiltrații cu anestezice locale, activatoare enzimatice, ozon, plasmă autologă -foarte rar intervenție chirurgicală, dar in funcție de gravitate perioda de absență este de 3-6 saptamini, lipsa vindecării corecte a sistemului ligamentar duce la o laxitate ligamentară care poate favoriza reapariția tot mai frecventă a entorselor cu apariția unei instabilități cronice a gleznei urmată de distrugeri ireversibile ale cartilajului articular-necesită tratament chirurgical-stabilizarea chirurgicală. 

Prevenția acestor leziuni conform Mayoclinic.org, se realizează prin dezvoltarea corectă a musculaturii gambei prin exerciții specifice [săritul corzii, placa pentru echilibru, disc dinamic, exerciții cu benzi elastice], cea mai importanta stabilizatoare activă a gleznei, de la juniori și pînă la seniori de la amatori la profesioniști este o musculatura puternica, a gambei care protejează glezna.

Incălzirea riguroasă duce la adaptarea organismului și musculaturii pentru efort, exercițiile de echilbru si propriocepție cu mijloace specifice scad riscul accidentărilor.

Un raport optim al musculaturii față de greutate și a indicelui de țesut adipos cresc șansele musculaturii și ligamentelor de a prelua șocul aterizării chiar in condiții nefaste [podea alunecoasă, obstacol]. Mijloacele pasive de protecție -ghetele mai inalte de baschet, ortezele de glezna reduc și ele frecvența accidentărilor. Adaptarea jocului, la sportivul amator, cu nivelul individual de pregătire fizică, proprietăți biomecanice și nivelul de tehnică individuală duc la reducerea accidentarilor.

La sportivii profesioniști frecvența mare a accidentărilor la antrenamente induce nevoia atenției crescute a antrenorilor la sindroamele de oboseală musculară cronică [scăderea tonusului muscular datorită oboselii, scăderea propriocepției a atenției in conjuctură directă cu deshidratarea și scăderea oxigenării,creșterea acidului lactic și a anaerobiozei] duce la creșterea frecvenței accidentărilor, iar asemantor sindromul “burn out” prin oboseală cronică, scăderea atenției, a propriocepției, oboseala și repetiviatea anumitor faze de antrenament duce de asemenea la o creștere a accidentăriilor. În prevenția acestor accidentări invervine maestria antrenorului și a staffului tehnic de a realiza o variație intre elementele tehnice si tactice studiate, intre pregătirea fizică individuală și colectivă.

Concluzionând parafrazăm o butadă din baschetul nord american “the ball runs and we chase it’’ dacă vrem sa alergăm dupa minge este bine sa fim bine pregătiți fizic, incălziți, echipați corect si foarte atenți. 

Articol redactat de Dr. Răzvan Melinte, ortoped-traumatolog.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!