Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Aco Todorov îl contrazice pe Sasha Ocokoljic, în ceea ce privește Regula U23

Eduard Popa

Eduard Popa
24.12.2018

aco todorov regula u23

Antrenorul celor de la SCM U Craiova, Aco Todorov, a vorbit despre Regula U23 la conferința de presă de după meciul cu CSM CSU Oradea.

Todorov a oferit o reacție destul de interesantă, care contrastează cu opinia colegului său de breaslă, Sasha Ocokoljic.

„Regulile sunt făcute de federație, organizatorul campionatului. Sunt anumite reguli care îmi plac și altele care îmi displac. Cert este că regulile sunt pentru toată lumea și noi trebuie să le respectăm. Nu mă opun acestei reguli a românului U23, deoarece unde sau când ar trebui să joace românii tineri?

Sunt păreri diferite și știu că un omolog și coleg al meu a vorbit deschis despre regula aceasta. De asemenea, mi s-a comunicat că au existat multe reacții negative la adresa acelui antrenor. Repet, dacă nu promovăm jucătorii tineri români pe cine va avea baschetul românesc în viitor?

Fără această regulă toată lumea ar legitima 1-2 români cu experiență și povestea asta ar merge cine știe până când. În condițiile actualului regulament ai posibilitatea să creezi și să formezi niște jucători. Nimeni nu spune că dacă vom forța acești tineri ei vor deveni jucători de nădejde, însă e limpede că promovându-i există o șansă ca acest lucru să se întâmple. Nu vor fi ei mai buni doar dacă îi trimitem în teren în prima repriză.

Sunt de acord cu compatriotul meu, Zare Markovski (n.r. fostul antrenor al echipei naționale a României), care a spus la un clinic pentru antrenori că pentru a avea jucători în creștere e necesar ca ei să fie în teren la finalul meciului, nu la începutul lui. Zare a făcut o prezentare foarte frumoasă atunci la clinicul pentru antrenori de la București. Eu am încercat să mă alătur acestei idei și sunt de părere că le-am oferit astfel de momente tinerilor jucători români de la Craiova. Am avut destule meciuri echilibrate la final în condițiile în care până la venirea lui Fraseniuc nu am avut niciun român cu experiență în lot.”

În urmă cu două săptămâni, antrenorul lui CSA Steaua, Sasha Ocokoljic, a vorbit la rândul său despre regula U23, dar a avut o opinie total diferită:

„Eu am o opinie foarte clară referitor la această regulă. Probabil mult diferită de cea a multor români. Eu provin dintr-o țară în care nimeni nu îți oferă nimic. Iar această regulă le oferă foarte multe unui număr restrâns de jucători. Înțeleg rostul regulii. Este un pas foarte important pe care baschetul românesc îl face prin implementarea acestei reguli, prin forțarea jucătorilor tineri români. O să spun eu ceea ce colegii mei din LNBM se feresc să spună: fără această regulă, jucătorii români sub 23 ani, aproape toți, nu ar exista pe harta baschetului. Nu spun asta cu răutate ci pentru a le atrage atenția că ar fi bine să înțeleagă ce serviciu le faze baschetul românesc prin implementarea acestei reguli. Activitatea lor baschetbalistică s-ar termina la încheierea junioratului.

Repet, înțeleg rostul regulii. Jucătorii români de mare valoare, precum Moldoveanu, Mandache, Nicoară sau Burlacu, care nu au avut nevoie de ea pentru a se ridica, pentru a-și face loc într-un campionat competitiv, ticsit de jucători străini cu formare și educație baschetbalistică net superioară, sunt la apusul carierei. Prin urmare era normal ca oamenii de baschet din această țară să facă acest efort. Din păcate niciunul dintre jucătorii tineri care vin la echipele din LNBM nu este pregătit pentru ce întâlnește aici. Prin urmare ei suferă, iar de aici rezultă că întreaga echipă suferă. Munca noastră, ca antrenori ai acestor echipe, este să îi ajutăm să facă cât de cât pasul către acest nivel. Unii dintre ei reușesc să progreseze și să facă joncțiunea către nivelul cerut, dar majoritatea au mari probleme în a se adapta sau a se ridica la nivelul necesar în LNBM.”

Regula U23 a apărut la începutul sezonului 2017/2018, când cluburile au fost obligate la startul sezonului să folosească un jucător care nu avea 23 de ani pe toată durata primului sfert. Regula s-a modificat, iar acum jucătorii U23 evoluează pe toată durata primei jumătăți de meci.

*foto: sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!