Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Actualizat. Luni (29.07) se decide soarta echipelor bucureștene prim-divizionare

Adrian Micinic

Adrian Micinic
25.07.2013

În cadrul textului de mai jos s-a strecurat o eroare esențială în ceea ce privește entitatea Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Adică CSA Steaua. Concret, așa cum este prezentat și pe site-ul fiba.com, în lista echipelor care nu au permisiunea de a efectua transferuri internaționale se numără Basketball Club Steaua. Adică BC Steaua.

Așadar, este vorba despre o cu totul altă entitate. BC Steaua, clubul căruia i s-a interzis efectuarea de transferuri internaționale, este acea entitate care a rezultat de pe urma preluării locului echipei BC Târgoviște în vara anului 2009. Astfel, în perioada 2009-2011, la nivelul primului eșalon baschetbalistic al României, a evoluat BC Steaua București. În schimb, echipa care s-a înscris în al doilea eșalon în anul 2011 se numește CSA Steaua București.

Concret, actuala echipă Steaua nu are nicio legătură cu acea Steaua care a activat în sezonanele 2009/10 și 2010/11 sub denumirea de BC Steaua Turabo București. Datoriile înregistrate în acea perioadă nu sunt ale CSA Steaua București. Acesta este și motivul pentru care roș-albaștrii au avut posibilitatea de a legitima jucători străini, prin transfer internațional (adică s-a eliberat așa numitul Letter of Clearence), pe parcursul sezonului 2012/13. De altfel, CSA Steaua poate efectua transferuri internaționale și în acest moment.

_____

Luni (29.07), la București, este programată întâlnirea conducerilor CS Municipal și CSA Steaua. Cele două grupări prim-divizionare vor discuta o eventuală formă de colaborare pentru sezonul competițional 2013/14.

Revenită în prima ligă după o absență de doi ani, formația militară este manageriată de către Virgil Stănescu. Sub comanda acestuia, roș-albaștrii au obținut prima promovare din istorie pe parchet. Steaua și-ar dori o colaborare cu CSM-ul pentru a avea un buget cât mai mare, unul care să îi permită să lupte pentru un loc în playoff. În plus, conform site-ului oficial al FIBA, la secțiunea destinată tribunalului BAT, Steaua are interdicție la transferuri internaționale ca urmare a problemelor financiare cu care această echipă s-a confruntat la încheierea sezonului 2010/11, atunci când nu a plătit salariile jucătorilor. Lista echipelor aflate în această situație poate fi consultată AICI. Totuși, nu trebuie omis faptul că Steaua a jucat în sezonul 2012/13, la nivelul Ligii I, cu jucători străini, transferați din alte campionate (adică a fost nevoie de așa numitul Letter of Clearence). 

În schimb, CSM București se află într-o situație delicată din punct de vedere administrativ. Toți șefii de secții au fost suspendați din funcții, cum de altfel s-a întâmplat și cu președintele clubului, Petre Brănișteanu, precum și cu șeful secției de baschet, Liviu Puicu. Cel din urmă a admis pentru cititorii TotalBaschet gruparea finanțată de municipalitate se află în atenția DNA. Locul fostului mare baschetbalist al României a fost luat de către Victor Constantin Căliman, un personaj venit din sfera politicului, un apropiat al conducerii Primăriei capitalei, însă fără cunoștințe în domeniul baschetului și a managementului sportiv. Mai mult, CSM București a fost trimisă în instanță de către baschetbaliștii ex-iugoslavi Damjan Kandic și Miljan Pupovic. Cei doi au părăsit echipa în luna decembrie a sezonului precedent invocând neplata salariilor.

De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care cele două cluburi nu au efectuat niciun transfer la această oră. Ambele așteaptă, printre altele, finalitatea discuțiilor. Desigur, problemele financiare și eventualitatea unui buget limitat, plus amănuntele mai sus enumerate, au influența lor asupra situației deloc roze în care se află ambele echipe bucureștene din prima ligă.

Conform surselor TotalBaschet, discuțiile peliminare dintre cele două cluburi nu au adus un rezultat pozitiv în vederea semnării unui acord de colaborare. De asemenea, cele două cluburi s-ar părea că nu intenționează să fuzioneze, lucru ce ar conduce la dezafilierea celor două entități și la formarea uneia care să preia atât activele, cât și pasivele ambelor cluburi. De altfel, Steaua nu are niciun interes să fuziineze întrucât prin această metodă, ar trebui să renunțe la brand.

Rămâne de văzut la ce rezultat vor ajunge discuțiile. Dacă se ajunge la o formă de colaborare și cele două reprezentante ale Bucureștiului vor juca împreună, atunci se eliberează un loc pentru sezonul competițional 2013/14. Conform regulamentului, prima echipă eligibilă să completeze plutonul de 16 participante este BC Miercurea Ciuc (locul 15 în sezonul 2012/13). Dacă harghitenii ar spune pas, atunci Dinamo București ar avea dreptul să revină în prima ligă.

8 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe justplay :

    ???
    Adica, mai pe romaneste, hai sa gasim o solutie sa ne eschivam impreuna de plata datoriilor!
    Jucatorii straini vor veni in Romania cu mare incredere de acum inainte!

    cu 10 ani în urmă (25.07.2013)
    • SCM Timișoara sefu01:

      ???
      Cam asa pare!

      cu 10 ani în urmă (25.07.2013)
    Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    of,of,of...
    Taman acum cand abia ce declarase Puicu cum i-a invatat pe bucuresteni cu performanta...loooooool

    cu 10 ani în urmă (25.07.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Poate Sapera si Fometescu l-au invatat pe el cu performanta si nu o stiut cum sa zica:))

    cu 10 ani în urmă (25.07.2013)
    • SCM CSŞ U Craiova Buzestii:

      csm
      Radem noi,glumim,dar citeste-i interviul de acum cca doua saptamani si minuneaza-te de cele declarate.Oare cat tupeu(si asta ca sa ma exprim eufemistic)iti trebuie pentru asa ceva?

      cu 10 ani în urmă (25.07.2013)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    tipic
    tupeu de mitic
    se trag sforile si aici...
    si apoi ne miram ca in mijlocul campionatului jucatorii fac o greva mascata si se pierd meciurile incredibil
    numai promisiuni si minciuni
    o echipa care nu plateste jucatorii, ar trebui exclusa, indiferent de ramura sportiva,

    cu 10 ani în urmă (26.07.2013)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Costin Marinescu:

      Corect...
      ...dar jucatorii trebuie sa faca dovada ca nu au fost platiti.

      Din pacate, multi dintre ei nu primesc exemplarul din contract ce le revine prin lege sau sunt angajati pe sume modice, restul baniilor primindu-i la negru.

      cu 10 ani în urmă (26.07.2013)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!