Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Agentul lui Manu Ginobili solicită sancționarea Federației Române de Baschet de către FIBA

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
03.04.2018

Agenția de baschet Interperformances a solicitat Federației Internaționale de Baschet, în cursul zilei de azi, sancționarea Federației Române de Baschet pentru nerespectarea regulamentelor FIBA. Familia Capicchioni este nemulțumită de problemele financiare cu care se confruntă baschetul românesc și este de părere că forul românesc sprijină echipele din LNBM pentru a nu-și respecta obligațiile față de jucători și agenți.

Prin e-mail-ul sosit în această dimineață pe adresa redacției noastre, Manuel Capicchioni a prezentat către FIBA situația din ultimii ani din baschetul românesc timp în care echipe precum CSU Ploiesti, Gaz Metan Medias, BC Timisoara, Energia Targu Jiu sau BC Mures Targu Mures s-au retras din ligă deși aveau datorii către jucători și agenți. Acesta este de părere că echipele retrase au format o nouă entitate în sezonul următor și au beneficiat de același sponsor (primăria) fără a mai plăti vechile datorii către jucătorii reprezentați de către Interperformances sau comisionul de agent, fiind sprijinite în acest demers de către Federația Română de Baschet.

În susținerea acestui argument, Capicchioni prezintă către FIBA situația echipei SCM Timișoara care a preluat activul fostului club, BC Timisoara, cu nerespectarea prevederilor Federației Române de Baschet, for ce a agreat această conduită prin acordarea dreptului de a evolua în prima ligă clubului nou format.

FIBA trebuie să înțeleagă că tot ce se întâmplă acum în România este dincolo de orice regulă de fair play și dincolo de ce este scris în regulamentul FIBA, iar Federația Română de Baschet își protejează cluburile să nu plătească jucătorii sau agenții fără a exista consecințe. 

FRB permite echipelor din România să evolueze în prima ligă chiar dacă nu au fondurile necesare sau chiar dacă se află într-o situație financiară critică. Ultimul exemplu este cel al BC Mures Târgu Mures, echipă care din 2015 a acumulat datorii de peste 1 milion de dolari. Informația a fost cunoscută de către președintele Horia Păun, dar acesta a lăsat echipa să participe în actualul sezon și bineînțeles că în cele din urmă s-au retras din prima ligă. Însă pe moment căci anul viitor se vor înscrie în a doua ligă cu o altă denumire finanțați de aceelași sponsor, primăria. Considerăm că această conduită este contrară regulamentelor FIBA.

Această situație se petrece cu acceptul FRB și al președintelui Horia Păun. Un exemplu concret este cel al echipei SCM Timisoara care s-a unit cu BC Timisoara și a preluat tot ce era mai bun (locul în prima ligă, istoria, culorile, etc) însă nu și datoriile ce au rămas cu vechiul club. Pentru a ajuta noul club să plece la drum fără datorii, federația nu și-a respectat propriile regulamente care spuneau că orice echipă ce dorește să se unească cu un alt club trebuie să acopere toate datoriile ale acestuia. Acestea sunt aspecte ce pot fi dovedite cu documente!

Această metodă de a lăsa cluburile să se desființeze, iar în anul următor să apară altele care beneficiează de aceiași sponsori permit cluburilor să înregistreze datorii de milioane de euro. Acest lucru se întâmplă în România din 2016 cu acceptul tacit al Federației Române de Baschet și a președintelui Horia Păun. Agenția noastră a pierdut sume mari de bani și jucători în același timp datorită acestei conduite. 

Solicităm FIBA să intervină urgent și să sancționeze FRB pentru că a permis cluburilor să participe în competiție fără a respecta propriile regulamente, fără a avea bani pentru a participa și fără a plăti ce trebuie să plătească conform regulilor de fair play și conform regulamentelor FIBA. - se arată în scrisoarea către FIBA.

Ultima oară când Federația Română de Baschet a fost somată de FIBA să ia măsuri a avut loc în urmă cu 5 ani, după semifinala CSM Oradea și CSU Asesoft Ploiești, când Marius Ciulin a fluierat un fault și a acordat un tehnic ce a decis în mare măsură echipa calificată în finală. Conducerea CSM Oradea a reclamat atunci la FIBA conduita FRB de a-și proteja proprii arbitrii, iar din sursele noastre, căci informația nu a fost făcută publică de cele două părți, FIBA a acordat un ultimatul Federației Române de Baschet.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Rusine FRB
    Rusine FRB pentru acceptarea situatiei. Mergem incet catre groapa cu sportul asta. La feminin e dezastru, iar la masculin avem un campionat second-hand.
    Jucatorii s-ar putea organiza intr-un sindicat care sa le apere drepturile.

    cu 6 ani în urmă (03.04.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!