Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Analiză. Câte românce au jucat în acest sezon de LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
26.05.2018

Tânăra Amira Al Ash Hab în duel cu experimentata Andra Mandache

Echipele din Liga Națională de baschet feminin vor fi obligate în sezonul următor să folosească în permanență două jucătoare românce. În prima repriză una va trebui să fie sub 23 de ani. În acest sezon, 78 de jucătoare autohtone au evoluat pentru cele 10 echipe care au început campionatul. 44 vor fi eligibile și în sezonul următor pentru regula U23.

10 formații au luat startul în ediția de campionat recent încheiată. Au terminat 9 după ce Phoenix Galați s-a retras în noiembrie. De la alte echipe, ca Sirius Târgu Mureș și CSU Alba Iulia, stranierele au început să plece în a doua parte a sezonului regulat și tot mai multe jucătoare autohtone au avut loc în lotul de meci. De asemenea, în ultimul tur pentru locurile 5-8, la Alexandria au debutat multe jucătoare sub 16 ani, după ce au plecat toate stranierele. SCM Timișoara a jucat cu doar două americance din luna februarie, astfel că autohtonele au prins minute multe.

În primul sfert echipele au trebuit să aibă două românce în teren, cu cel puțin una sub 22 de ani. În următoarele trei sferturi a fost obligatorie prezența unei jucătoare autohtone în teren, fără limită de vârstă.

Am împărțit pe grupe de vârstă lista jucătoarelor românce care au jucat în această ediție a Ligii Naționale.

La categoria +35 regăsim trei sportive care nu au nevoie de nicio prezentare: Monika Brosovszky Boriga (44 de ani), Ancuța Stoenescu (38) și Andra Mandache (37). Toate trei au avut contribuții importante pentru echipele lor, cu peste 20 de apariții în campionat. Stoenescu a câștigat titlul cu Sepsi SIC și a jucat aproape 17 minute/meci, într-o echipă cu o rotație lungă. Mandache a fost românca de bază de la vicecampioana CSM Satu Mare și a evoluat 36 de minute/meci, fiind pe locul secund la numărul total de minute în tot campionatul. Brosovszky a jucat mai puțin la început, dar peste 30 de minute pe partidă după plecarea lui Conwright de la SCM Timișoara.  

30-35

Opt jucătoare regăsim în această categorie: Annemarie Godri-Părău, Ildiko Nagy, Cristiana Cutaș, Adela Mercea, Andrea Olah, Viorela Voicu, Andreea Huțanu și Adina Pop. Au fost jucătoare de bază cu peste 20 de minute și mai mult de 20 de partide: Voicu (29:42 minute la Alexandria), Godri-Părău (25:41 la Sepsi), și Nagy (24:12 la Arad). Patru dintre acestea au evoluat între 12 și 20 de minute/meci: Cutaș (19:11 la Alba Iulia), Mercea (14:48 la Arad), Pop (13:19 la Timișoara) și Huțanu (12:09 la Sepsi). Olah a revenit pe teren spre finalul sezonului, după ce a născut, astfel că a jucat foarte puțin în finalul campionatului.

27-30

Șapte baschetbaliste au vârste între 27 și 30 de ani: Alexandra Uiuiu, Romina Filip, Andreea Lazăr (Pop), Gabriela Irimia, Mihaela Mihai, Kata Meszaros și Bianca Voica. Cu excepția lui Lazăr, toate celelalte au jucat în peste 20 de partide. Irimia are cele mai multe minute dintre acestea, 33:36/meci la Brașov. Au peste 20 de minute Filip (la Timișoara) și Meszaros (la Târgu Mureș), iar Mihai are 17:16 minute la Alexandria. Au între 12 și 15 minute/meci: Uiuu și Lazăr (la Satu Mare) și Voica (la Cluj).

22-27 (cele de 22 de ani nu vor fi eligibie pentru U23 în sezonul următor)

În această ediție a LNBF au intrat 17 jucătoare între 22 și 27 de ani, dar doar 16 au jucat mai mult de un minut. Fodor a evoluat cel mai mult din aceasă categorie, cu o medie de 32 de minute în 26 de meciuri la Alba, urmată de Ferenczi (23:45 minute/meci la Arad), Ardelean (22:41 la Timișoara) și E. Gal (21:44 la Sirius, dar în doar 18 partide). Crăciun și Dumitrache au început sezonul la Galați și l-au continuat la Alba și Brașov, cu medii de 19 și 17:27 minute. Tot în jur de 17 minute a avut și Stoiedin (Timișoara). Kilin a făcut parte din echipa campioană, cu 13:31 minute/meci. Szmutku (Satu Mare) și Plăvițu (Alba Iulia) au mai trecut de medii de 10 minute. În această arie de vârstă, cu mai puțin de 10 minute, mai regăsim jucătoare ca Moraru, Lovasz, Badi, Imreh, Zidaru și Geleriu (plecată rapid în liga secundă).

Jucătoare eligibile pentru U23, 43 în total

Am împărțit în trei categorii tinerele care se vor încadra în regula U23 pentru prima repriză. Opt dintre acestea au peste 20 de ani. Ioana Ghizilă a jucat cel mai mult dintre acestea, în jur de 28 de minute în cele 26 de partide disputate de U Cluj. Andrea Beldian și Antonia Radu au beneficiat de multe minute la Sirius, (medii de 21 și 19 în 19 și 12 partide). Dacă cele trei au jucat și după încheierea primului sfert, când antrenorii nu mai erau obligați să le țină în teren, celelalte nu au depășit 15 minute/meci. Teodora Neagu a fost jucătoarea U22 de bază la campioana Sepsi (12:21 minute), iar Sfîrlea a evoluat în jur de 10 minute la Satu Mare. Mihaela Maxim și Ramona Dănălache se încadrează în această categorie dar nu s-au bucurat de la fel de multe minute ca și colegele de generație. Florentina Grigoraș a jucat puțin la Galați înainte de retragere.  

Irina Părău (nr. 21) a avut un sezon foarte bun la „U”, cu o medie de peste 20 de minute în mai mult de 20 de meciuri

19 românce au mai mult de 18 ani. Trei au evoluat peste 20 de minute: Alina Pop (26:51 minute la Sirius, are 20 de ani), Alina Podar (20:44 la Alexandria, va face 20 de ani) și Irina Părău (20 de minute la Cluj, a împlinit recent 18 ani). Andreea Fleșer și Teodora Manea au medie în jur de 15 minute la Alba și Alexandria, dar cu mult mai multe jocuri pentru prima. Restul jucătoarelor din această listă, 15, au jucat până la 10 minute. Amira Al Ash Hab a fost principala jucătoare U22 de la Brașov. Ivășchescu, Lupu și Bota și-au împărțit minutele primului sfert la Timișoara, iar altele au fost planul B în caz că titulara face faulturi sau nu poate evolua, cum a fost Kadar la Satu Mare sau Kovacs, la Sepsi. Gădărici și Spinean au primit puține șanse, pe final, la Arad, iar Feiseș are medie de peste 7 minute la Sirius. Enache a adunat ceva experiență la Alexandria, iar Agache și Brezoi au avut ghinion cu accidentări. Cristea a jucat și ea puțin pentru Galați.

La categoria U18 regăsim 17 jucătoare. Cel mai mult a evoluat Diana Ignat la Alba, cu 14:19 minute/meci în 20 de apariții. O urmează Roxana Pane cu 9:17 minute în 11 meciuri la Timișoara (a făcut naveta să joace la U18 la Cluj). Alexandra Bobar s-a apropiat de 8 minute/meci la Alba. CSBT Alexandria a folosit multe junioare de U16 (Botorogeanu, Horlea, Radu Măgureanu, Biet, Cucu, Ciocoiu, Mazilu). Și la Brașov au avut parte de câteva șanse Pop și Chirilă. La Sirius au mai intrat tinere ca Bokor și Cengher. Vreme și Stan au intrat în debutul sezonului la Phoenix.

La nivel de echipe, CSBT Alexandria a folosit 12 jucătoare autohtone, dintre care 7 foarte tinere. SCM Timișoara și Sirius Târgu Mureș au utilizat câte 10 românce, iar CSU Alba Iulia, 9. La Olimpia CSU Brașov au jucat 8 autohtone, iar la FCCICIM Arad și CSM Satu Mare, câte 7. Campioana ACS Sepsi SIC a folosit 6 românce în acest sezon, dar cinci dintre ele au avut medii de peste 10 minute/meci. Alb-verzile au putut să treacă pe foaia de joc 6 străine, cu una mai mult ca celelalte colege de competiție.

Dacă în campionatul recent încheiat echipele erau obligate doar în primul sfert să joace cu două românce în teren, dintre care una sub 22 de ani, regulile au fost diferite în cupă. În competiția eliminatorie a funcționat regula cu două românce în permanență pe parchet, dar fără limită de vârstă. Așadar, rămâne de văzut dacă noua regulă cu 2 românce în permanență pe parchet în campionat (una U23 în primele două sferturi) va aduce un plus de valoare și de experiență sportivelor autohtone sau va afecta nivelul competiției.

*foto: SportPictures flickr

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!