Stiri Acvile

Ancuța Stoenescu: „Luptăm pentru a ne atinge scopul final, calificarea la Jocurile Olimpice”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
28.06.2019

Ancuța Stoenescu: „Luptăm pentru a ne atinge scopul final, calificarea la Jocurile Olimpice”

În acest final de săptămână se dispută cele trei turnee de calificare la 3x3 Europe Cup 2019. Una dintre locații este Constanța, unde vor lupta ambele naționale ale României pentru obținerea biletelor la competiția continentală. Veterana naționalei feminine de 3x3, Ancuța Stoenescu, a vorbit despre o creștere a investiției în acest sport, în cadrul unei conferințe de presă.  Celelalte două turnee de calificare se dispută la Riga și Kiev.

Constanța găzduiește pentru al doilea an la rând un turneu de calificare pentru 3x3 Europe Cup. Primele două echipe clasate atât la feminin, cât și la masculin, vor obține biletele pentru întrecerea continentală. Ancuța Stoenescu caută a doua participare a sa la rând la turneul european, alături de Gabriela Mărginean, Gabriela Irimia și Sonia Ursu-Kim. Cele patru au făcut echipă și la turneul final de anul trecut, când au fost pe 5, dar și la Cupa Mondială disputată săptămâna trecută, când au ajuns în sferturi.

„Va fi o competiție dificilă, dar sper să obținem din nou calificarea la Campionatul European. Toată lumea investește din ce în ce mai mult în această disciplină, echipele devin din ce în ce mai profesioniste și sper să reușim să ne menținem și noi acolo. Am început această muncă acum trei ani, ne-am făcut o promisiune în primul rând nouă și luptăm pentru a ne atinge scopul final, calificarea la Jocurile Olimpice”, a declarat Anca Stoenescu, căpitanul echipei naționale de baschet 3x3 a României la conferința de presă care a prefațat turneul.

„Federația Română de Baschet încearcă să se repoziționeze și să susțină din ce în ce mai mult această disciplină care va face parte din programul Jocurilor Olimpice. Le mulțumesc organizatorilor, autorităților locale din Constanța, au fost principali promotori și continuatori a ceea ce a început Sport Arena, iar alături de ei din ce în ce mai multe cluburi se implică în 3x3 în ultima vreme. Țelul Federației este calificarea la Jocurile Olimpice, în special fetele au o șansă majoră”, a spus și antrenorul federal Claudiu Fometescu. La conferință au mai vorbit și oficiali din orașul care găzduiește din nou turneul de calificare.

„Mă bucur că FIBA ne-a acordat pentru al doilea an consecutiv încredere pentru a organiza un astfel de eveniment, prin care reușim să contribuim la dezvoltarea imaginii și identității orașului Constanța. Evenimentele de acest gen au un impact foarte mare asupra comunității. Sunt copii care vin, văd pentru prima oară o minge de baschet, apoi o cer să se joace, rămân conectați la fenomen și își găsesc modele printre jucătorii pe care îi văd”, a declarat Andrei Talpeș, președintele Asociației Județene de Baschet Constanța.  

„Această competiție are o însemnătate deosebită pentru Constanța, care este în acest weekend una dintre capitalele europene ale baschetului 3x3, alături de Riga și Kiev, celelalte două orașe unde au loc turnee de calificare la Campionatul European. Este o acțiune extraordinară de popularizare a baschetului, mai ales având în vedere că se desfășoară în plin sezon estival în Mamaia, unde afluența de turiști este foarte mare”, a spus Ilie Floroiu, consilier pe probleme de sport al Primarului Municipiului Constanța.

„Suntem mândri că municipiul Constanța se impune pe plan international ca un centru al baschetului 3x3. Toate cele trei etape de calificare la Europene au loc în acest weekend, celelalte două fiind la Riga, respectiv Kiev. Sperăm să avem alături de noi la eveniment cât mai multă lume, nu neapărat pasionată de baschet ci și de spectacol în general, pentru că evenimentele de baschet 3x3 reprezintă un spectacol, dincolo de latura sportivă”, a spus Radu Petre, delegat din partea FIBA 3x3 la acest turneu.

Meciurile încep sâmbătă, 29 iunie, de la ora 10. Naționala masculină a României, în componența Baris Aktas, Bogdan Sandu, Victor Petrache și Radu Paliciuc, va întâlni de la ora 17:40 Irlanda, de la 18:30 Belgia și duminică, de la 12:30, Spania. Reprezentativa feminină joacă sâmbătă în prima fază a grupelor cu Portugalia de la ora 18:30 și cu Belgia de la 21:00. Prima clasată din fiecare grupă avansează în faza a doua a grupelor, de unde primele două obțin biletele pentru european.

*foto: 3la3.ro, fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!