Stiri Cupa României Feminin

Apelul lui CSM Satu Mare după finala CR, acceptat doar pe jumătate

Andreea Vlase

Andreea Vlase
10.04.2019

Apelul lui CSM Satu Mare după finala CR, acceptat doar pe jumătate

Federația Română de Baschet a publicat decizia Comisiei de Apel în cazul amenzilor de 12.000 de euro, în total, primite de cei de la CSM Satu Mare după neparticiparea la festivitate de premiere de la finala Cupei României. Comisia de Apel a considerat că a fost o faptă de sine stătătoare, imputabilă echipei în integralitatea sa, astfel că a anulat amenzile individuale de 500 de euro și a menținut-o doar pe cea de 5.000 de euro pentru echipă.

CCLTO a decis în 3 aprilie o amendă de 5.000 de euro pentru clubul CSM Satu Mare pentru neparticiparea echipei la ceremonia de închidere și festivitatea de premiere pentru decernarea medaliilor/trofeelor la sfârșitul finalei Cupei României ediția 2018-2019, în conformitate cu dispozițiile art.23.18 RGOCB. Cele 12 jucătoare trecute pe foaia de joc, antrenorul principal Maikel Lopez și oficialul Florin Mureșan au primit câte o amendă de 500 de euro întrucât au acționat de o asemenea manieră încât au prejudiciat imaginea FRB, prin neparticiparea la ceremonia de închidere și festivitatea de premiere pentru decernarea medaliilor/trofeelor la sfârșitul finalei Cupei României ediția 2018-2019, în conformitate cu dispozițiile art.23.5 RGOCB.

CSM Satu Mare a făcut apel, judecat marți, 9 aprilie, de Comisiei de Apel. Printre documentele analizate a fost raportul comisarului de la finală, Tiberiu Victor Rist, în care s-a specificat că clubul sătmărean nu și-a folosit dreptul de protest oficial la finalul jocului.

„Imediat după finalul partidei, echipa din Satu Mare a plecat direct la vestiare, deși urma festivitatea de premiere. În sală a rămas doar antrenorul principal Miguel de Jesus Lopez Alonso, precum și echipa învingătoare ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe. În urma unor discuții cu reprezentanții FRB, antrenorul principal Lopez Alonso a plecat spre vestiar pentru a le aduce pe jucătoare la festivitatea de premiere dar echipa din Satu Mare nu a revenit în sală și nu a fost prezentă nici la decernarea plachetei de FINALISTĂ și nici la atribuirea trofeului de coșgeter al Final 4 CRF (jucătoarea Denson Brittany). La festivitate a fost în sală doar antrenorul secund Octavian Boian, care a luat cele două plachete. Echipa locală ACS Sepsi Sic Sf. Gheorghe a fost prezentă la festivitatea de premiere și a primit trofeul de la preseșintele FRB iar jucătoarea Annemarie Părău Godri a primit distincția de MVP al finalei”.

Comisia de Apel a menținut amenda de 5.000 de euro dictată împotriva clubului, considerând că „prezența doar a antrenorului secund în sală și participarea acestuia la festivitatea de decernare a premiilor nu este sinonimă cu participarea echipei la această festivitate”. Dispozițiile art.23.18.lit.e prevăd „Retragerea sau neparticiparea la ceremoniile de închidere şi festivităţile de premiere pentru decernarea medaliilor/trofeelor pentru câştigarea LNB, Cupa României sau Supercupa României amenda este în cazul echipelor de seniori de 5 000 EUR și în cazul echipelor de juniori de 5000 LEI”.

S-au analizat dispoziții similare ale FIBA și din acest articol al RGOC: rezultă faptul că „echipa” era cea care avea îndatorirea a se prezenta la festivitatea de decernare a premiilor. Atâta timp cât noțiunea de echipă nu are o definiție specifică în regulamentele FRB, înseamnă că termenul va fi înțeles în accepțiunea sa cotidiană, respectiv așa cum se prevede în DEX, și anume: „Grup de sportivi constituit într-o formație, în cadrul căruia se antrenează, sub conducerea unui specialist, și participă la competiții”.

În ceea ce privește a doua sancțiune primită de sătmăreni, cea individuală de 500 de euro, aceasta a fost anulată. „Se constată că neparticiparea la festivitatea de decernare a premiilor este o faptă de sine stătătoare, imputabilă echipei în integralitatea sa. Fapta a fost deja sancționată conform art.23.18 al RGOCB, neputând fi dublată sancțiunea și asupra fiecăruia dintre membrii echipei. În speță nu sunt aplicabile dispozițiile art. 23.5, atâta timp cât discutăm de o singură faptă și nu de un concurs de fapte care să aducă atingere unor norme distincte din RGCOB”.

Astfel, apelul celor de la CSM Satu Mare a fost admis în parte, iar clubul rămâne cu amenda de 5.000 de euro dictată pentru neparticiparea echipei la festivitatea de premiere de la finala Cupei României. Rămâne de văzut ce va face clubul în continuare. Alb-roșiile au obținut ieri calificarea în semifinalele Ligii Naționale de Baschet Feminin.

*Citiți și: 

CSM Satu Mare, „și bătuți, și cu banii luați”

Florin Mureșan: „E un abuz în toată regula. Mergem până în pânzele albe dacă o astfel de sancțiune rămâne”

*foto: CSM Satu Mare facebook

2 comentarii la aceasta stire:
  • Heidy :

    Felicitari FRB!
    Acum sincera ati judecat in litera regulamentului.....dar era si mai bine daca mergeati pina la capat.Adica....cum? SIMPLU analizati la rece implicarea observatorului si a arbitrilor in acest meci si 99% gaseati in regulamentul sanctionare lor disciplinara.Trebuie sa dati odata si odata exemplu si in cazul lor...nu este prima data cand acesti actori fac ce vor in teren Ei au viciat foarte multe rezultate in acest campionat atat la feminin cat si la masculin.Nu cred ca pentru a va sesiza trebuie neaparat sa faca cineva in scris......ea poate veni si din partea federatiei simplu😁😁😁 totul se poate daca chiar se vrea😁😁😁

    cu 5 ani în urmă (10.04.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    SEPSI SIC CAMPIOANA !
    PE LANGA ECHIPA,TREBUIA AMENDAT SI MURESAN,DE FAPT SINGURUL CAP AL REUTATILOR LA ECHIPA.SE COMPORTA CA UN DICTATOR,SI DE FIECARA DATA CAND PIERDE ECHIPA FACE PRAPAD,AVAND UN COMPORTAMENT NEDEMN SI NESPORTIV!vOCIFEREAZA,RECLAMA,ATACA ARBITRII,GAZDELE SI MASA OFICIALA! rUSINE SA VA FIE DOMNULE MURESAN !SINTETI MIC SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT!

    cu 5 ani în urmă (12.04.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!