Stiri

Atât de aproape de bulgari și totuși atât de departe

Andrei Ilie

Andrei Ilie
25.09.2018

bulgaria baschet

Săptămâna trecută a avut loc primul tur preliminar al Basketball Champions League. Atât noi, cât și bulgarii, ne-am regăsit în această competiție cu o singură formație: CSM CSU Oradea respectiv Lukoil Levski.

CSM CSU Oradea a fost eliminată de campioana în exercițiu a Finlandei, Karhu Basket, cu scorul general de 158 - 167, în timp ce Lukoil Levski a dispus de Siauliai cu 170 - 144.

Nu acest lucru am vrut să-l scoatem in evidență, ci aportul jucătorilor autohtoni, atât în cazul campioanei României cât și în cazul bulgarilor. Din totalul de 158 de puncte înscrise de CSM CSU Oradea în dubla manșă cu finlandezii de la Karhu Basket, doar 8 puncte au fost înscrise de către conaționalii noștri și toate acestea au aparținut noului căpitan al echipei naționale de baschet, Bobe Nicolescu. De asemenea, Giordan Watson, baschetbalist naturalizat de FRB, dar care nu a învățat tainele acestui sport în România, a marcat 20 de puncte.

De cealaltă parte, din totalul de 170 de puncte ale lui Lukoil Levski, nu mai puțin de 115(!) puncte au fost înscrise de către jucătorii bulgari ai acestei echipe. Nici la recuperări nu stăm mai strălucit, CSM CSU Oradea a avut parte de 9 recuperări din partea lui Laszlo Lazar și Bobe Nicolescu în timp ce pentru Lukoil Levski, bulgarii acesteia au strâns 56 de recuperări.

Pe parcursul acestei duble manșe, CSM CSU Oradea a folosit doar 2 jucători români, Laszlo Lazar și Bobe Nicolescu, la care se adaugă și naturalizatul Giordan Watson, în timp ce Lukoil Levski a rulat toți jucătorii bulgari avuți la dispoziție, 8 la număr.

Din păcate, aceste diferențe uriașe nu se opresc aici, iar rezultatele recente ale echipelor naționale confirmă din plin acest lucru. Dacă România a pierdut la cel puțin 14 puncte diferență ultimele 4 partide pe care le-a disputat și a ajuns în precalificările pentru Euro 2021, Bulgaria se află încă în cursă pentru Mondialul din 2019.

Astfel, vecinii noștri au pierdut la limită în deplasarea din Rusia, 73-77 și au reușit o victorie de răsunet împotriva Franței, 74-68, națională care a avut pe parchet jucători precum Nando de Colo, Nicolas Batum sau Mathias Lessort. În acel meci s-au remarcat la bulgari Dimitar Dimitrov, cu 16 puncte, Pavel Marinov, cu 13 puncte, dar și Dee Bost. Americanul naturalizat, de 28 de ani, a înscris 17 puncte contra naționalei „Cocoșului Galic”.

Rămâne de văzut dacă este valabilă comparația noastră în turul 2 al preliminariile Basketball Champions League, acolo unde campioana Bulgariei, Lukoil Levski Sofia, urmează să joace împotriva lui Karhu Basket, formație care a eliminat CSM CSU Oradea. 

*foto: basketball.championsleague

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Excelent articol
    Foarte buna observatie. E clar pentru toata lumea ca ne indepartam tot mai tare de baschetul de performanta? Cluburile de copii sunt interesate de un oarecare profit din taxe si alte mizerii mici. Seniorii aduc straini care nu isi gasesc contracte mai bune. Cam asta e selectia.

    cu 5 ani în urmă (25.09.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    csm
    Nu prea ramane in picioare in totalitate comparatia. Lukoil a pierdut acasa la diferenta de 6pcte dupa ce a revenit pe final cu 35 pcte in sfertul4!

    cu 5 ani în urmă (26.09.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate