Stiri

Atenție la Cluj și la tinerii promovați de Niksa Bavcevic

Adrian Micinic

Adrian Micinic
18.10.2012

Niksa Bavcevic continuă să fie un câștig extraordinar pentru Cluj-Napoca. În special pentru cei care apreciază prezența jucătorilor români în meciurile din Liga Națională. Iar U Mobitelco ar putea fi primul club care oferă cu adevărat o șansă tânărului baschetbalist român.

După ce Mario Lazăr (născur 1994) a bifat 11 minute de joc, a avut o prestație curajoasă la Sibiu, pe terenul rivalei tradiționale a echipei la care evoluează și în fața unui public numeros, la confruntarea cu Miercurea Ciuc din etapa a 3-a au ieșit la rampă alți jucători tineri. Lazăr nu a mai fost folosit, dar au intrat Marius Ciotlăuș, respectiv Dragoș Daniel Gheorghe.

Ciotlăuș a bifat 8 minute de joc, având 1/2 din acțiune și 4/5 la linia de pedeapsă pentru un total de 6 puncte. Exceptându-l pe fundașul Derek Wright, Marius a fost jucătorul cu cele mai multe vizite la linia de pedeapsă din echipa Clujului. A adăugat o recuperare ofensivă și o pasă decisivă cu o posesie pierdută pentru 5 la eficiență.

În schimb, Gheorghe a avut zece minute de joc, cu 1/1 din acțiune pentru -1 la eficiență.

Atât Ciotlăuș cât și Gherghe sunt născuți în anul 1996. Adică au câte 16 ani. Nu trebuie omis nici Bogdan Pogăcean, în vârstă de 17 ani, care a fost trimis în teren la toate meciurile Clujului în acest debut de campionat. El a avut 2 puncte și 1 la eficiență în confruntarea cu Miercurea Ciuc.

Nu doresc să spun cuvinte mari pentru că deocamdată nu s-a întâmplat nimic extraordinar. Însă, faptul că Bavcevic trimite în teren adolescenți alături de jucători consacrați și de calitate, nu trebuie să treacă neobservat. Ba chiar trebuie subliniat și încurajat. Iată că se poate.

Sunt de părere că în situația în care se află acum, Clujul poate să-și îndrepte atenția spre propria pepinieră. U Mobitelco are o școală de baschet care a cucerit multe trofee, dar nu a produs absolut niciun jucător pentru prima echipă. A câștigat un titlu la seniori, a participat în cupele euronene și a văzut cum stă treaba acolo. Apoi, a schimbat toți jucătorii străini din sezonul precedent și venirea lui Bavcevic a atras automat câteva dintre talentele din propria pepinieră la echipa din primul eșalon. Este o abordare sănătoasă și nu putem decât să ne bucurăm pentru acest lucru. De asemenea, să sperăm că vor continua pe aceeași rețetă chiar și atunci când vor urma meciuri cu o miză mai mare decât o simplă victorie din sezonul regulat.

Aș vrea să cred că Bavcevic nu apelează la cei tineri doar cu scopul de a-și menaja senatorii de drept. Din ce a arătat până în prezent consider că U Mobitelco se bazează, așa cum este normal, pe jucătorii străini și pe cei cu experiență la cel mai înalt nivel în campionatul nostru. Dar în același timp pare să fie interesată să ofere șanse tinerilor și să îi promoveze. Desigur, acest lucru poate fi privit și ca o afacere. Când o sală întreagă, iar la meciul cu Sibiul o țară întreagă, vede că le oferi șanse tinerilor și ai o școală de baschet care poate produce bani, te poți gândi că ai de câștigat pe toate planurile printr-o astfel de abordare.

Important este ca cei de la club să aibă răbdare. Lucru valabil și pentru publicul clujean. Care sunt convins de faptul că este mândru să-și vadă proprii copii luptându-se la cel mai înalt nivel în baschetul românesc. Cert este că echipa a ajuns pe mâna unui specialist, a unui om obișnuit să lucreze cu tinerii. A unui om capabil să lucreze cu tinerii.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate