Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Mureș își dă ultima suflare "S-ar putea ca sămbătă să nu intre echipa pe teren"

Eduard Popa

Eduard Popa
09.02.2018

bc mures probleme financiare

Pe data de 10 octombrie 2017 site-ul nostru anunța faptul că Baschet Club Mureș Târgu Mureș se apropie cu pași mari spre un colaps financiar. Din păcate pentru baschetul românesc, predicțile noastre sumbre s-au adeverit și de această dată, iar o altă formație cu tradiție în baschetul românesc, după Gaz Metan Mediaș, Energia Târgu-Jiu sau Asesoft Ploiești își dă ultima suflare.

În urmă cu două zile la Târgu Mureș a avut loc o conferință de preșă extraordinară, după cum a fost intitulată, în cadrul căreia președintele Beres Lorant și vicepreședintele Vlad Amariei au indicat principalul vinovat pentru situația actuală în care se află clubul: Combinatul Chimic Azomureș, companie ce a sprijinit baschetul mureșean în ultimele sașe sezoane.

Mai citiți si:

BC Mures Târgu Mures se apropie de colaps financiar

Căpitanul lui BC Mureș se revoltă: „Ne simțim umiliți, mințiți. Suntem neplătiți de 8 luni”

Barnabas Szaszgaspar: „Ne aflăm într-o situație delicată și luptăm pentru supraviețuire” 

Beres Lorant: "Se pare că vom ajunge la o înțelegere cu cei doi jucători ce au cerut insolvența"

Dragoș Andrei: „Nu îmi este rușine că mă lupt pentru ceea ce am muncit!”

Plecări în masă de la BC Mureş

Conform spuselor lui Bereș Lorant, clubul nu mai poate exista fără susținere deoarece a acumulat datorii peste datorii.

„Suntem într-o situaţie foarte delicată în ceea ce înseamnă istoria Clubului şi aici mă refer la problemele financiare care persistă. Toţi cei prezenţi ne confruntăm cu acceaşi problemă. Acum am ajuns la momentul acela când suntem în situaţia că nu putem exista fără susţinere. La început, când am calculat bugetul şi am alcătuit echipa, am contat pe acea susţinere. Vorbim de jucători care sunt cu salarii restanţe, avem obligaţii către firma transportatoare pentru deplasare, avem cheltuieli care trebuie susţinute. Cerem susţinerea în continuare a firmei Azomureş, care ne-au susţinut an de an.”

La rândul său, Vlad Amariei i-a indicat pe reprezentanții Azomureș drept responsabili pentru actuala situație a clubului, fiind de părere că BC Mureș este sabotată de oameni care vor să facă mult rău clubului.

„Noi când am alcătuit bugetul ne-am bazat atât pe banii veniţi din partea autorităţilor locale (dar a existat acea notificare nefericită a prefectului în funcţie) şi pe acel contract pe care îl avem cu reprezentanţii Combinatului Chimic Azomureş. Până în momentul de faţă, Azomureş şi-a respectat înţelegerea pentru anul calendaristic în proporţie de o treime. Suntem într-o situaţie dezastruoasă. S-ar putea ca la următorul meci de sâmbătă să nu intre echipa pe teren. Jucătorii sunt păcăliţi efectiv de la o zi la alta pentru că pur şi simplu le place ceea ce fac. Din punctul meu de vedere, acest club este sabotat. Înţelegerile nu se încheie, ci se închid de pe o zi pe alta. Contractele aflate în desfăşurare trebuie respectate fără intervenţii, avem şi opinie judiciară aici. Dar părerea mea personală este că sunt oameni care vor să facă mult rău acestui club. Vorbim despre o sumă care pe noi ne ajută să încheiem campionatul cu bine. Acei bani ne-ar fi ajutat inclusiv să ocupăm o altă poziţie în clasament. Se doreşte falimentul acestui club. Dacă echipa de fotbal a falimentat, asta nu înseamnă că trebuie să falimenteze şi echipa de baschet. Echipa de baschet nu este un club făcut electoral. Sper că nu este vorba de criterii etnice într-un oraş european în 2018.”

În realitate, situația actuală de la Baschet Club Mureș Târgu Mureș se datorează în mare parte restanțelor salariale acumulate în anii precedenți care precum un bulgăre de zăpadă au luat-o la vale, iar în momentul de față s-a ajuns la un punct critic. Conform portalului instanțelor de judecată, BC Mures Târgu Mureș îi datorează lui Alhadji Mohammed suma de 48.000 mii de dolari, lui Ivan Ivanovic 15.000 mii de euro, lui Liviu Dumitru 51.700 mii de lei, lui Daniel Popescu 17.500 mii de euro, iar lui Dragos Andrei 9.400 mii de euro. 

Însumate, doar o parte din datoriile cunoscute depășesc pragul de 100.000 de euro, sumă la care se mai adaugă restanțele financiare din acest an. Raportat la patrimoniul actual al clubului, care include doar trei autoturisme, este greu de crezut că datoriile vor fi acoperite, iar falimentul clubului aparent este o certitudine. Singura necunoscută pare să rămână doar momentul în care va fi declarat.

Din ultimul raport al administratorului judiciar ce asigură procedura de insolvență, publicat pe data de 6 februarie, aflăm că la prima ședință a membrilor asociați ai clubului s-au prezentat doar 4 din cei 9 membri, iar astfel ședința a fost amânată din pricina lipsei cvorumului. De asemenea, administratorul judiciar a notat faptul că presedintele BC Mureș Târgu Mureș a refuzat să predea toate înscrisurile solicitate de către administrator, deși clubul a fost somat în repetate rânduri cât și faptul că pe adresa clubului a sosit o cerere de arbitraj din partea Tribunalului Arbitral Baschetbalistic, tribunal ce a fost sesizat de către creditorul Assist Sports Management LTD.

5 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu BONO :

    Pacat
    de aceasta echipa frumoasa, pentru care am avut intotdeauna respect! Din pacate, ca in orice club profesionist, vina este exclusiv a managementului. Daca ar fi fost profesionisti si dedicati clubului, ar fi luptat sa gaseasca solutii care sa evite situatia de astazi. Pacat!

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gratian cormos :

    da, mare pacat
    mai ales la Mures unde iubirea publicului pentru baschet este imensa, unde exista traditie si finale jucate si unde s-au facut de-a lungul timpului atatea eforturi din pasiune pentru acest fenomen. e o sala arhiplina, deci ar trebui gasiti si sponsori (nu sunt doar 200 de spectatori mitici ca la Steaua - unde sala Regimentului de Garda pare o sala de divizia C din Somalia devastata de razboi)

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Dan C :

    cum adica?
    Citind declaratiile de mai sus a celor doi, nu rezulta deloc ca Azomures nu s-a onorat obligatiile. De unde atunci titlul articolului? Cine si ce interes are in a incorda si mai tare situatia? Dupa asa ceva fiti siguri ca Azomures ii va trimite la plimbare pe toti cei ce vor veni sa mai ceara bani.
    Oricum ar fi, mi se pare ridicol sa acuzi unul dintre sponsori (nici macar sponsorul principal) de situatia dezastruoasa a clubului.

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • CSM Târgu Mureș Mordred :

    de ce?
    din moment ce erau datorii de sute de mii de euro ce rost avea sa pornesti echipa anul trecut in campionat?sa-ti bati joc de jucatori si suporteri etc.eu ca sponsor de sa dau bani la un club unde managementul era inexistent.cum imi fac publicitate ca si firma?cu 1000 de oameni pe saptamana in sala si maxim un meci televizat? adevarul e ca in Romania nu exista lege de sponzorizare.cum sa faci tu profit ca si club cand platesti chirie pt. sala pt. transport etc., din tricouri si bilete de 10 lei?drepturi de televizare?

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde
  • CSM Târgu Mureș Mordred :

    PS
    cei din Mures stiu ca situatia a fost creata de Don Florea, primarul indragit al Targu Muresului care si-a facut echipa de fotbal electoral si un fel de hobby al lui si locotenentii lui din clan.aici se spalau banii furati de ei de la buget.cand a iesit totul la iveala s-a pornit avalansa care a luat tot sportul muresean cu el(baschet, futsal etc.)

    cu 6 ani în urmă (09.02.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!