Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ACTUALIZARE. BC Timișoara și Univ. Vasile Goldiș ICIM Arad pot rata participarea în viitoarea ediție a Ligii Naționale

Paul Olar

Paul Olar
28.05.2015

ACTUALIZARE 13:35

Contactat de către site-ul nostru, Leo De Maio a făcut următoarele precizări cu privire la situația actuală a cadrului legal:

E adevărat, s-a ridicat problema cadrului legal în Adunarea Generală din această dimineață. Legea 69/2000 a fost modificată prin mai multe ordonanțe de urgență și am solicitat clarificări din partea federației și a ministerului. Unele cluburi funcționează pe baza OG 26/2000, iar altele pe legea 69/2000.

Să nu ne înțelegeți greșit, e evident că dorim să ne înscriem în prima ligă. Nu s-a pus niciodată problema aceasta. Doar că în momentul de față, a situației legale, noi nu putem accesa fonduri pentru sezonul următor. Așteptăm clarificări din parte forului de specialitate și a ministerului pentru a putea ieși din acest impas.

La rândul său, președintele FRB, Horia Păun a afirmat că problema a fost înaintată ministerului.

Am luat act de problemele invocate în Adunarea Generală, referitor la cadrul legal, iar departamentul juridic a comunicat mai departe, la minister o sesizare în acest sens. Am solicitat o clarificare din partea ministerului și așteptăm să vedem cum vom rezolva problema. Ideea este că prin modificarea legislativă s-a dorit a se îmbunătăți actualul sistem de susținere a echipelor locale.

---

Stagiunea 2015/2016 de Ligă Națională ar putea fi și mai săracă. Baschet Club Timișoara și Univ. Vasile Goldiș ICIM Arad, două dintre formațiile cu nume ale întrecerilor baschetbalistice din țara noastră, riscă să ajungă în imposibilitatea de a-și plăti jucătorii.

Situația, dezbătută cu ocazia Adunării Generale din această dimineață, se datorează modificării legii 69/2000, care împiedică finanțarea cluburilor din bani publici.

Marcel Urban, respectiv Leontin De Maio, au prezentat problema, iar în cazul în care legea nu se schimbă, cei doi oficiali au anunțat că nu pot să își înscrie formațiile în viitoarea ediție de campionat. Totodată, cu același impediment se confruntă și alte grupări prim-divizionare.

În altă ordine de idei, nu s-a discutat posibilitatea ca echipa BC Timba Timișoara să primească un wild-card din partea Federației.

Revenim cu mai multe detalii!

*Foto: frbaschet.ro

8 comentarii la aceasta stire:
  • tzontzolino :

    re
    Pai si doar cele 2 ? Pitesti, Craiova nu tot din bani publici? Defapt, care echipa nu are grosul din bani publici?

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • FC Argeș Pitești BasketballFan :

    Lege
    Cu asemenea lege ramanem fara baschet in Romania..

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe justplay :

    alta pălărie
    Nu este vorba de Csm-uri care primesc bani de la primării doar pentru competiție,este vorba de cele doua cluburi care primesc bani PENTRU SALARIILE JUCATORILOR!
    Sa ia exemplul altor cluburi din țară si sa caute sponsorizari pentru salarii, sa nu se vaite!

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe ciprianjichici :

    Serios?
    CSM-uri care primesc bani doar pentru competitie?
    Hai sa vedem...
    CSM Bucuresti plateste salarii pentru Steaua Bucuresti la baschet si pentru echipa de handbal feminin.
    HCM Baia Mare plateste salarii la handbal masculin.
    Sa mai continuam? Eu zic ca ar fi mai bine sa nu incercam sa dezinformam ci sa ne asumam faptul ca, in acest moment, fara sprijin din partea autoritatilor publice, sportul romanesc de performanta este pur si simplu condamnat sa dispara.

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe justplay :

    corect
    Corect. Csm Buc plateste salarii Stelei,dar nu stiu sub ce formă.
    Handbalul e cu totul alta poveste, e sport profesionist,inscris in nomenclatorul de meserii si se poate plăti legal,pe cand baschetul nu.
    Depinde si de forma de organizare a clubului. Daca era vorba de mai multe cluburi cu această problema,s-ar fi mentionat in articol. De unde deducem ca in baschetul romanesc masculin,singura echipa afectată e BC Timisoara.

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Tomy :

    pericol sau directie?
    Salutare. Din pacate realitatea este sumbra din acste punct de vedere. Din cate stiu eu handbalul si nici un alt sport in afara de fotbal nu este sport profesionist.

    Iata extras din nomenclatorul de meserii:
    2422) 342101 fotbalist profesionist
    2423) 342102 sportiv profesionist în alte discipline sportive
    2424) 342103 jucător de rugbi
    2425) 342104 sportiv de înaltă performanță
    2426) 342105 sportiv de performanță

    Din cate observam doar jucatorii de fotbal sunt nominalizati ca profesionisti.

    Dar ce inseamna de fapt acest lucru? Ca un sportiv profesionist nu poate fi platit din fonduri publice? poate. Insa ce e de mai mare impact: daca esti sportiv profesionist platesti toate taxele aferente unui salariu (adica diferenta dintre brut si net), iar organizatia angajatoare plateste taxe peste salariul tau brut. Mai simplu: daca ai un salar de 1000 de lei brut, tu iei in mana aproximativ 700 de lei, iar firma peste brutul tau mai are de platit la stat cam 300 de lei. Deci costul total pentru organizatie este de 1300 lei (din care tu vezi doar 700). Acesta este motivul principal pentru care salariile sunt extrem de mici in Romania. Dar asta e alta discutie... back to baschet.

    Daca s-ar aplica regulile unei ocupatii profesioniste la nivelul jucatorilor de baschet (de LNBM de exemplu) costul total pe care clubul ar trebui sa il plateasca este aproape dublu decat suma pe care jucatorul o primeste. In actuala organizare nu e cazul si tocmai acest status quo este aparat de actualii finantatori ai cluburilor, intr-adevar in mare majoritate instutii publice. Si aici e dilema: daca ar trebui sa dubleze fondul de salarii oare aceste instituii ar mai continua sa finanteze cluburile? S-ar gasi oare sponsori care sa sustina salarii aproape dublate, in sensul in care diferenta de fapt este luat de stat forma de taxe? Si din pacate ajungem din nou la discutia legata de faptul ca sportul romanesc e foarte sarac si ca ne invartim in cercuri fara sa vedem luminita de la capatul tunelului.

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe icsabex :

    modificarea modificarii
    :) Vor sa modifice legea ca sa se poata platii de la buget si salariile unor sportivi afiliati la federatii: http://www.gsp.ro/sporturi/altele/modificare-importanta-in-legea-sportului-a-fost-aprobata-de-comisia-de-buget-urmeaza-votul-camerei-deputatilor-450825.html

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde
  • CSM Târgoviște TBN :

    greu
    Grea viata echipelor de baschet din Romania. Cat timp nu vor exista sponsori care sa se implice nu avem nicio sansa, iar ca sponsorii sa se implice trebuie ca echipa sa ofere ceva acelui sponsor. Echipele noastre sunt mici pe plan european, iar in Romania, baschetul este putin mediatizat. De 'socios' nici nu se pune problema sa vorbim. Din banii publici nu poti sa traiesti prea mult. Daca iti vine un primar care nu are nicio tangenta cu sportul, adio...borduri sa fie. Forza CSM Targoviste!

    cu 8 ani în urmă (28.05.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!