Stiri

Boris Diaw și-a anunțat retragerea, într-un material video în care s-a destăinuit lui Ronny Turiaf și Tony Parker

David Istrate

David Istrate
07.09.2018

boris diaw retragere

În cursul zilei de 6 septembrie, Boris Diaw a postat pe contul său personal de Twitter un video prin care și-a anunțat decizia de a se retrage. În acel video, fostul baschetbalist se află pe mare împreună cu bunii săi prieteni, Tony Parker și Ronny Turiaf, și împreună dezbat și discută despre viitorul fiecăruia dintre ei.

Diaw și-a început cariera în 2001 la Pau Orthez, formație la care a ajuns exact în sezonul ce a urmat retragerii lui Ghiță Mureșan. În cei doi ani petrecuți în liga franceză, Diaw a reușit să impresioneze câștigând în 2002 titlul de „Cel mai bun star în devenire”, urmând ca în 2003 să fie numit MVP-ul ligii. De asemenea, baschetbalistul de 2.03 a participat la All Star Game și la concursul de Slam Dunk.

Evoluțiile sale nu au trecut neobservate și astfel, în 2003, Diaw a fost ales în NBA cu a 21-a selecție, de către Atlanta Hawks. După două sezoane în Georgia, sportivul francez a fost trimis la Phoenix Suns, echipă la care s-a simțit mult mai bine. Cu o medie mai mare de minute/meci, Diaw a impresionat în primul său sezon în Arizona, reușind să își crească media de puncte marcate de la 4.8 la 13.3. De asemenea, baschetbalistul a ajuns de la 2.6 recuperări și 2.3 pase decisive la 6.9 recuperări și 6.2 pase decisive. Prin urmare, în 2006, Diaw a fost numit „Jucătorul cu cel mai mare salt valoric” și a primit porecla de „3D”, datorită jocului său axat pe mai multe direcții.

În 2008, Boris Diaw a fost transferat la Charlotte Bobcats, formație pentru care a evoluat patru sezoane.  În acest timp, francezul a avut doi ani consecutivi în care a evoluat în toate cele 82 de meciuri și de asemenea a avut cea mai mare medie de puncte: 15.1. Cu toate acestea, în 2012, Diaw a fost pus pe liber de către formația condusă de Michael Jordan, și astfel, pentru prima oară în cariera sa, a devenit „free-agent”. Pivotul francez a acceptat un rol mai scăzut cu San Antonio Spurs și a intrat imediat în sistemul lui Gregg Popovich. Această mutare s-a dovedit a fi una excelentă pentru Diaw, care a devenit campion NBA, în 2014, după o finală împotriva lui Miami Heat. În acel postsezon, sportivul a avut medii de 9.2 puncte, 4.9 recuperări și 3.4 pase decisive.

Doi ani mai târziu, în 2016, Diaw a fost trimis la Utah Jazz, formație pentru care a evoluat în 73 de partide, înainte de a fi pus pe liber. În cele din urmă, în 2017, fostul campion NBA a decis să se întoarcă în țara natală, unde a evoluat pentru Levallois Metropolitans un sezon, înainte de a-și anunța retragerea.

Dacă până acum am vorbit despre cariera lui Diaw la echipele de club, trebuie menționat faptul că acesta a fost un om de bază pentru naționala Franței, alături de care a reușit numeroase performanțe. Împreună cu Tony Parker, Ronny Turiaf și mulți alții, Diaw a câștigat 4 medalii la Campionatul European: una de aur (2013), una de argint (2011) și două de bronz (2005, 2015). De asemenea, în 2014, la Campionatul Mondial organizat în Spania, Franța a reușit să câștige medalia de bronz, după o finală extrem de disputată jucată împotriva Lituaniei.

Boris Diaw a fost un jucător extrem de util pentru Franța și în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 2019, în condițiile în care jucătorii din NBA nu au putut fi prezenți decât la ultimele două partide. Prin urmare, veteranul în vârstă de 36 de ani a impresionat prin inteligența și experiența sa, reușind chiar și un buzzer beater împotriva Rusiei. În total, Boris Diaw are 247 de apariții în maieul naționalei, egalând-o pe mama sa, Elisabeth Riffiod, cunoscută ca una din cele mai bune jucătoare din istoria Franței.

În videoclipul de retragere, în care se află alături de Tony Parker și Ronny Turiaf, Diaw a declarat că din respect pentru mama sa dorește să se oprească la acest număr, neavând niciun scop pentru a evolua mai departe.

Astfel, Boris Diaw li se alătură lui Manu Ginobili și David West, cei doi veterani care s-au retras în această vară. Conform spuselor sale, Diaw urmează să călătorească în jurul lumii, pe o perioadă de 12-13 ani, timp în care să și filmeze scurte documentare din locurile prin care trece. De asemenea, fostul baschetbalist nu a uitat să îi invite în vizită și pe Turiaf și Parker, care însă a semnat pe doi ani cu Charlotte Hornets.

*foto: grantland.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate