Stiri

Cătălin Tănase: „Îi asigur pe suporterii târgovișteni că vom duce tradiția mai departe”

Paul Olar

Paul Olar
22.12.2016

Deși are interzis la transferuri de peste trei ani, CSM Târgoviște izbutește să rămână o grupare importantă a baschetului feminin. Gruparea dâmbovițeană a operat schimbări pe banca tehnică, punându-l din nou pe Cătălin Tănase în funcția de principal. Tehnicianul le vorbește cititorilor Total Baschet despre problemele întâmpinate la multipla campioană a țării, insistând asupra rolului avut de tinerele jucătoare în dezvoltarea sportului cu mingea la coș din România.

În primele șapte etape ați fost neînvinși, dar ați încheiat returul cu două înfrângeri. Recent ați pierdut și la Sfântu Gheorghe. Cum ați digerat aceste eșecuri?

În sport nu poți numai să câștigi, mai și pierzi. Bineînțeles că toți ne dorim să câștigăm toate meciurile, dar asta este, mai și pierdem. Important este să învățăm din greșeli. După cum se știe, CSM Târgoviște nu trece printr-o perioadă foarte bună, deoarece de trei ani de zile există sancțiunea de la FIBA și nu putem să transferăm orice jucătoare pe care ne-o dorim. Automat, neputând să faci lotul care ți-l dorești, trebuie să te limitezi la anumite transferuri. Acest sezon este primul al meu la CSM după o pauză de șase ani. Am acceptat oferta deoarece cred că se dorește în continuare performanță, deși cunoșteam condițiile. Clubul Sportiv Școlar Târgoviște are generații de copii foarte bune și lucrăm în special pentru a da echipei de senioare baschetbaliste tinere de valoare. Dacă nu aș fi acceptat această ofertă, era posibil ca echipa să se destrame și nu cred că era bine pentru baschetul românesc. Așa, avem garanția autorităților locale că se vor rezolva și problemele cu FIBA și sperăm să ne batem în viitor la titlu și la cupele europene.

Deci sunt șanse să fie plătite datoriile către Matic și antrenorul Dikelaukas?

Eu zic că sunt șanse foarte mari, pentru că a trecut o perioadă foarte lungă și dacă se va continua în același fel, sincer, nu știu cu cine mai jucam. Interdicția este foarte mare și sunt puține baschetbaliste în activitate care pot să vină la Târgoviște. Trebuia să acceptăm anumite jucătoare și, automat, negocierile cu agenții lor sunt dificile. Oamenii știu că avem nevoie de ele și atunci vă dați seama că exploatează orice clauză din contract. Din păcate avem o bancă destul de scurtă, însă v-am spus că am acceptat provocarea CSM-ului tocmai pentru a fi alături de fetele tinere. Ai amintit meciul cu Sepsi, noi acolo am avut șase junioare sub 18 ani, trei dintre ele bifând chiar minute pe teren. E normal ca în momentul când ai o bancă scurtă și apelezi la junioare să apară înfrângeri. Sper ca staff-ul medical să rezolve problemele și la etapa cu Galațiul să putem alinia echipa care a reușit șapte victorii consecutive.

Înainte de startul actualei ediții de campionat, ați fost contestat în presa locală. Ce s-a întâmplat?

Nu sunt contestat în presa locală, am susținerea presei, mai puțin a unui individ. Îmi e greu să îl numesc ziarist și toată lumea știe că era un apropiat al vechii conduceri. Indiferent de situație, el vrea să găsească un motiv să se ia de noi, indiferent dacă echipa mergea bine sau prost. Nu poți să mulțumești pe toată lumea, iar eu accept criticile din presă, dar să fie obiective. Ce a demonstrat acest individ se vede clar că este tendențios și vrea doar să mă atace. Ca dovadă, nu a publicat nimic despre performanțele de la naționala U16, ci găsea orice motiv să mă jignească și să mă atace.

Tot în presă au fost publicate și anumite contracte ale baschetbalistelor, semnate de către dumneavoastră. Cum au ajuns respectivele angajamente în mediul online?

În spatele jurnalistului de care vorbeam s-a aflat fostul manager al echipei, Marius Dobă, și de asemenea impresarul Sergiu Gherdan. Ei au văzut că nu mai au autoritate asupra echipei, așa că au găsit de cuvință să ne atace și să ne facă să abandonăm proiectul. Nu au făcut decât să ne ambiționeze și mai tare. Iar ce s-a publicat în presă au fost doar niște precontracte, de fapt niște drafturi cu jucătoare pe care le voiam eu la echipă atunci, în august. Din păcate, nu s-au concretizat transferurile, din prisma faptului că perioada de instabilitate a durat mai mult decât ne așteptam noi. Noul președinte a fost numit târziu în funcție și a avut drept de semnătură doar pe 1 septembrie. Jucătoarele pe care le voiam noi și-au găsit între timp alte angajamente, pentru că nu puteau aștepta la nesfârșit semnătura noului președinte.

Să revenim la parcursul echipei, ce vă propuneți în sezonul 2016/2017?

V-am spus, presiunea nu este foarte mare. Știam de la început la ce ne așteptăm. Tocmai de aceea suntem conștienți că este greu să impui obiective mari echipei. Vrem să câștigăm orice meci și unul dintre obiective este să dăm posibilitatea tinerelor să joace cât mai mult, să crească. Sunt convins că le vor ajuta atât meciurile, cât și antrenamentele cu senioarele. Pot apoi să confirme la naționalele de juniori.

Ce părere aveți despre baschetul feminin românesc la nivel de senioare?

Baschetul feminin românesc este în progres. Din păcate, se află mult sub nivelul băieților. Aici mă refer în special la mediatizare, întrucât se știe că nicio etapă nu se vede la televizor, ceea ce este un lucru slab, zic eu. Voleiul, handbalul feminin românesc se transmit pe posturile naționale. În plus, sunt puține săli care joacă cu sala închisă. Aici vreau să felicit publicul din Sfântu Gheorghe. Am mai văzut lume multă la Brașov, la Iași, deci e clar că unde se face performanță vine lumea. Sper ca Federația și cluburile să găsească o variantă să dea partidele la televizor. În trecut mai urmăream jocuri televizate, chiar dacă numai finalele. Mă întâlnesc cu oameni pe stradă și mă întreabă unde pot să ne urmărească când jucăm în deplasare și nu pot să le spun decât să stea pe site-ul Federației, să citească statistica. De asemenea, există o mare problemă cu jucătoarele românce de valoare și lucrul acesta s-a văzut și la națională. Din punctul meu de vedere, ratarea EuroBasket 2017 este un insucces. Trebuie să ne deschidem și să sprijinim generația de 99-2000, cu baschetbaliste talentate, pe toate posturile. Sunt multe sportive care pot deveni lideri. Merită să investim în copii, să le facem condiții și sunt sigur că vor confirma.

Credeți că ar fi oportună o ligă cu mai puține echipe așa cum întâlnim la ora actuală sau ați vrea un campionat cu 14-16 participante?

Aici e greu de spus. Din punctul meu de vedere, este cel mai echilibrat campionat din ultimii 10 ani. Înainte existau câteva formații care știam cu toții că se vor bate la titlu. Celelalte participau efectiv în campionat doar pentru a figura în clasament. Acum au venit straniere, se vede un baschet de calitate și cred că sezonul va fi echilibrat dacă toate grupările vor avea bugetul necesar să ducă competiția la final. Nu vrem situații ca la Arad, când s-au destrămat anul trecut și au încheiat stagiunea cu junioare. Consider că un campionat cu echipe mai puține, dar valoroase, este mai oportun.

Iar lupta la titlu cum o vedeți?

Pe lângă Sfântu Gheorghe, Clujul are o echipă foarte bună. Am jucat cu ele și am văzut că în ultimul timp au probleme cu accidentările. Sunt sigur că odată ce le vor rezolva, vor fi o contracandidată serioasă pentru Sfântu Gheorghe. La Sepsi se cunosc baschetbalistele, joacă împreună și sunt principalele favorite la titlu. În baschet s-au mai văzut surprize și va fi interesant de urmărit. Îmi doresc o finală decisă în cinci meciuri, nu în trei.

Ce mesaj le transmiteți suporterilor târgovișteni și nu numai?

Eu am un mesaj pentru toți suporterii baschetului feminin. Îi rog să aibă răbdare cu noi, să creadă în generația tânără, deoarece eu fac tot ce îmi stă în putință să ajut aceste tinere minunate să facă performanță. Iar pe cei din Târgoviște îi asigur că echipa va exista și în viitor cu aceleași rezultate pe care le-a avut în trecut. Tradiția ne obligă și nu putem decât să facem totul să ducem tradiția mai departe.

*Foto: Mircea Roșca/sportpictures.eu

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe i0nutz83 :

    ha ha ha
    O mizerie de interviu, se vede de la o poștă că e comandat. Un jurnalist cu coaie l-ar fi întrebat pe acest Tănase cum era cu tradiția în 2010, cum și-a permis să semneze documente în numele clubului și tot așa. Lumea nu e proastă în Târgoviște, iar asta s-a văzut. Mergem mai departe, oamenii trebuie să știe adevărul despre ce se întâmplă acolo, nimicuri de astea apar tot mai des, dar nu au cum să ne oprească.

    cu 7 ani în urmă (23.12.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!