Stiri Acvile

CALCULE. Cum se poate califica România la EuroBasket 2015

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
25.08.2014

Naţionala de baschet masculin a României se află în faţa celei mai bune campanii de calificări din ultimii 25 de ani. Victoria de duminică seară din Suedia, scor 88-86 după un coş marcat în ultima secundă de Titus Nicoară, a adus naţionala tricoloră la doar câteva lungimi de EuroBasket 2015. Actualmente formaţia pregătită de Marcel Ţenter are la activ un bilanţ de patru victorii şi o singură înfrângere ocupând poziţia secundă în Grupa F, din care mai fac parte selecţionatele Letoniei, Suediei şi Slovaciei.

Vă reamintim că primele formaţii din fiecare grupă alături de cele mai bune şase locuri doi din cele şapte grupe se califică la EuroBasket 2015. Pentru a se putea departaja cele şase locuri secunde, FIBA a hotărât ca rezultatele împotriva grupărilor clasate pe ultima poziţie să nu fie luate în calcul. Astfel, rezultatele înregistrate de România în compania Slovaciei nu se vor contabiliza.

La o privire mai atentă a situaţiei din grupe observăm că situaţia nu este una foarte uşoară pentru selecţionata tricoloră care plăteşte tribut înfângerii din Letonia, înregistrată la o diferenţă mare. Actualmente, în clasamentul de trei formaţii, reprezentativa noastră are un coşaveraj de -16 puncte, 230-246, iar acest aspect ar putea să conteze destul de mult în economia calificării. 

Practic România are două opţiuni în momentul de faţă pentru a reveni pe prima scenă a baschetului european după o pauză de 27 de ani. Cea mai simplă şi fără nicio emoţie este o eventuală victorie, fie ea şi la un punct, în faţa Letoniei. În acest caz băieţii pregătiţi de Marcel Ţenter ar acumula 3 victorii şi o singură înfrângere în mini clasamentul în trei, depăşind cel puţin două formaţii ce se vor clasa pe poziţia a 2-a în grupele vecine.

În cazul unei înfrângeri, România depinde de jocul rezultatelor din Grupa A şi Grupa B. Doar două formaţii, pretendente la poziţia a 2-a, dispun de un coşaveraj negativ. E vorba de Olanda(182-209) şi Muntenegru(225-242), ambele angrenate în Grupa B. Cele două reprezentative se vor întâlni în ultima etapă, iar în cazul unei înfrângeri a selecţionatei tricolore, Olanda trebuie să se impună la o diferenţă cât mai mică(maxim cinci puncte), iar astfel România să aibe un coşaveraj mai bun decât cel al olandezilor. O altă variantă pentru România, în cazul unei înfrângeri, este culminată de o victorie la cel puţin 21 de puncte înregistrată de Bosnia împotriva Islandei.

Sărbătoarea în cinstea îndeplinirii obiectivului ar fi putut izbuti încă de duminică seară, dacă Italia ar fi învins pe teren propriu reprezentativa Rusiei. Cu toate că au fost foarte aproape, gazdele au cedat pe final cu scorul de 68-72, iar Rusia a făcut un pas imens către calificare. 

Sintetizând şansele României, acestea sunt de 100% în cazul unei victorii cu Letonia. În cazul unui eşec, acesta trebuie să se înregistreze la o diferenţă cât mai mică(maxim cinci puncte) culminat în acelaşi timp cu victoria Olandei la doar câteva puncte(maxim cinci puncte) în faţa Muntenegrului sau cu o eventuală înfrângere categorică a Islandei, pe teren propriu, cu Bosnia şi Herţegovina.

Ultimul meci pentru România în campania de calificări este programat miercuri seară, de la orele 19:00 la Sala Transilvania din Sibiu.

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe MikePort :

    Letonia
    Cat de tare o sa traga letonii la victorie? Sunt calificati oricum daca pierd, indiferent de scor (de pe locul 1 daca pierd la diferenta mai mica de 23pt sau de pe locul 2 daca pierd la 24+). Mi se pare important acest aspect.

    cu 9 ani în urmă (25.08.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe DaKoS :

    Nicoara sau Gutoaia
    Nu am vazut meciul dar din ce am citit pe site-ul de live al fiba precum si un articol de la voi.... nu Gutoaia a dat ultimul cos?

    cu 9 ani în urmă (25.08.2014) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mirceadamian :

    Cosaveraj
    Daca Slovacia bate pe Suedia in ultimul meci la mai mult de 3 pct, situatia se schimba in sensul ca o sa se ia in calcul meciurile cu Slovacia, meciuri in care avem un cosaveraj mai bun decat cu Suedia

    cu 9 ani în urmă (25.08.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!