Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM CSU Oradea a depus memoriu în cazul celor doi jucători naturalizați

Eduard Popa

Eduard Popa
31.07.2019

CSM CSU Oradea a depus memoriu în cazul celor doi jucători naturalizați

kris richard naturalizare oradea

Discuțiile privind naturalizarea lui Kris Richard trenează, lucru dovedit și de faptul că sportivul american s-a întors acasă din cantonamentul naționalei României. Cu toate acestea, problemele de regulament cu privire la viitoarea  naturalizare a lui Richard și posibilitatea ca CSM CSU Oradea să aibă doi jucători naturalizați au creat o mică discuție între CSM CSU Oradea și FRB.

Bihorenii sperau să îi poată folosi pe ambii jucători drept baschetbaliști cu cetățenie română, dar o decizie a consiliului director din 18 iunie le-a blocat celor de la Oradea acest privilegiu. Astfel, FRB anunțase că echipele din LNBM și LNBF au dreptul să folosească un singur jucător naturalizat pe foaia de joc.

La mai bine de o lună după această decizie, CSM CSU Oradea a depus un memoriu cu privire la această situație, în cadrul Comitetului Executiv al FRB. Din sursele noastre, bihorenii cer ca ambii jucători naturalizați să poată fi folosiți în același meci din postura de baschetbaliști români. Acest memoriu urmează să fie analizat la următoarea ședință a Consiliului Director.

Totalbaschet a luat legătura cu oficialii FRB, care au preferat să nu comenteze: „Până în momentul în care nu se va analiza și discuta acest memoriu, nu am cum să vă dau detalii. Atunci când se va lua o decizie, aceasta va fi făcută public așa cum sunt făcute public toate deciziile Consiliului Director”, ne-a spus directorul de comunicare al Federației, Tiberiu Rist.

Așadar, urmează să fie analizată posibilitatea ca CSM CSU Oradea să joace cu ambii jucători naturalizați pe foaia de joc, în momentul în care Kris Richard va primi cetățenia română.

Dacă memoriul Oradiei va fi refuzat, atunci bihorenii vor putea folosi doar unul dintre cei doi jucători naturalizați din postura de sportiv român, urmând ca celălalt să ocupe un loc de străin pe foaia de joc.

*foto:  Valentin Todea

28 comentarii la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Oradea
    Sere.....nu te mai saturi de mizeriile pe care le faci la Oradea?

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • SCM "U" Craiova sebi12 :

    La anu
    Poate avem si dragos zekovic :)

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Oradea
    La anul ,hai sa joace cu tripleta :
    George Watson - Cristi Richard si Dragos Zekovic !!

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Tommy :

    Rectific
    Gicu Watsonescu

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • tsc_1980 :

    Csm Oradea
    Cand au fost 2 la Cluj, nu s-a autosesizat nimeni de la FRB, nu?? Doar Papushelu si Mamitzika trageau de sfori pe acolo

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Amice
      La Cluj nu au fost doi naturalizati, mai cerceteaza. Calinicenco nu este roman naturalizat.

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      Lasa i ca i troll
      Nu gandeste, nu se informeaza. Doar scrie

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca trt:

      Of,of,of....
      Scriu unii doar să se afle in treabă.La Calnicenco a fost vorba de redobândirea cetățeniei.Deci e român.Dar mai bine te uiți in stânga,dreapta in loc să citești și să te informezi.O zi faină.

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Daca e roman asa cum spui, de ce nu poate juca in nationala pe post de roman ci pe post de naturalizat? Il poti folosi ori pe el, ori pe Watson. La fel ca si la Richard. Deci Richard in campionatul nostru e cetatean roman cu drept de munca conditionat. Pai ori e cetatean roman ori nu. Ii restrictionezi dreptul la munca.
      De ce in Spania, Turcia sau alte state cu campionate puternice jucatorii cu dubla cetatenie nu sunt conditionati?
      Va spu eu de ce. Pt ca asa cum scrie @underCat, sunt altii care influenteaza unele decizii FRB. Cica s-au sesizat din oficiu!!! Sa spuna cinstit cine a sesizat, nu sa o dea pe dupa colt. Cand i-au propus lui Richard cetatenia de ce nu i-au spus si conditiile? De ce au luat decizia dupa ce Richard a semnat prelungirea cu Oradea? Sigur ii oferea Oradea un contract nou si fara cetatenie, dar probabil pe alta suma. In regulamentul adoptat pt sezonul 2019-2020 nu scrie nimic de jucatorii naturalizati. De ce? Ii fac un act aditional dupa?
      Vad ca suporterii de la Cluj si Craiova s-au ambalat. Va deranjeaza ca Oradea se descurca mai bine la transferuri?

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      de obicei,
      nu este normal ca regulile sa se schimbe in timpul jocului, nu? toata tevatura este despre faptul ca Richard este la Oradea, dupa cum este si Gicu.. acum intreb si eu Clujul, Sibiul, Craiova , etc..daca i-ar avea pe amandoi nu ar fi dorit sa-i foloseasca ca romani pe amandoi, daca pana acum nu s-a spus de nici o restrictie vizavi de nr. romanilor naturalizati. si Calnicenco si Fraseniuc daca bine stiu, nu sunt formati in Romania, nu au un nr minin de ani ca juniori in competitii sub egida FRB, deci despre ce vb? baschetbalistic vb, conteaza motivul pt care au obtinut cetatenia romana, sau conteaza sa fii format ca sportiv in Romania?

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • BC CSU Sibiu mihaitha:

      @mikki
      E prima oara cand o echipa are doi naturalizati. Daca pana acum nu a fost scenariul asta, de ce s-ar fi discutat?

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      cand a fost naturalizat
      Watson. a fost primul, nu? s-a discutat daca are voie sa joace pe loc de roman?

      cu 4 ani în urmă (01.08.2019)
    Raspunde
  • marauder :

    Marauder
    Fac si oltenii doua transferuri si nu le mai tace gura

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • bulcul :

    Astia
    De la Craiova sunt high de la transferuri. Trebuie sa avem rabdare pana incepe campionatul si revin cu picioarele pe pamant. In ceea ce priveste chestiunea cu naturalizatii, mi se pare si mie normala si de bun simt decizia frb, iar memoriul asta cred ca e doar o incercare banala, fara prea multa speranta, din partea conducerii clubului. Sa nu ne intindem mai mult decat e plapuma ca oricum avem un mare avantaj si numai cu Watson.

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • CSM CSU Oradea andreiuts93:

      DREAM TEAM CRAIOVA
      Nu-i mai scoti din Dream Team Craiova pe olteni dupa noul tandem Laser - Pratt :))))

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu underCat :

    domnul T.Rist
    n-a menitonat ca Oradea n-a cotizat suficient ?
    Acuma lasand la o parte interesele, FRB e de toata jena, pentru ca deja majoritatea echipelor si-au facut efectivul si sa nu te poti baza pe un regulament in ceea ce priveste componenta e jenant. Dar de fapt e o portita de negociere, mai o ciupeala.. ca la noi. Ma astept ca in cele din urma Richard si Watson sa poata participa simultan ca romani, dar acest aspect va fi clarificat mai aproape de inceputul sezonului. La sfarsitul sezonului trecut am spus ca CSU are cateva slabiciuni - politica i.e. relatia cu FRB, e una din ele. E aiurea sa fim facuti din pix in momente cheie. P.S. Felicitari sincere Oradea pentru lotul valoros construit.

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Oradenii,
    cand Watson juca pt noi si dupa o perioada indelungata a primit cetatenia romana, au zbierat cat au putut ca ce hotie mare s-a facut pt Cluj . Acum vor doi americani naturalizati, vorba unora de-aici, in viitorul apropiat cu Ionica Zecovic 3 straini-romani, ce mai, naturalizati frate si jucati cu toata echipa, ba cu tot lotul ( mai putin U23, dar se poate umbla si acolo ! ), oricum la noi in tara orice se poate, asa ca merita incercat !

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Mai citeste ca nu a zbierat nimeni. S-a spus doar ca lui Watson i s-a oferit varianta cetateniei dupa ce semnat cu Cluj. Iar raspunsul voastru a fost ca ne deranjeaza ca voi v-ati permis sa-l platiti pe Watson si noi nu. Uite ca ne permitem sa platim 2 acum, dar v-ati "sesizat din oficiu" si ati rescris regulile. Nici o problema ca si asa vom lupta la titlu. Poate mai schimbati voi ceva si pt ca avem 2 naturalizati o sa ne limitati nr total de straini. Cine stie, poate-poate ne scoateti din carti. Mai pluseaza putin Transilvania la FRB si mai apara cateva "sesizari din oficiu".

      Lasati can-can-utile si bucurati-va de baschet!

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea 6X :

    Tommy
    Măncător de praz, cu cap sec.

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • bulcul :

    1, 2, 3 naturalizati
    Atata timp cat nu se ia o decizie clara si de lunga durata, ramane sa ne certam intre noi cand vine vorba de absolut orice naturalizare. In conditiile astea mi se pare si mie ca daca doar noi beneficiem de naturalizati, mai ales de mai multi, in timp ce altii, cum a fost sibiul anul trecut, pierd campionatul din cauza romanilor, balanta se inclina prea artificial in favoarea noastra. Oricum, sezonul viitor sigur nu vom pastra mai mult decat 1, si pe masura ce mai multe echipe vor avea in componenta naturalizati, o sa se mai schimbe mentalitatea. Poate-poate reusesc si oltenii sa puna pana pe unul, si n-o sa-i mai vezi aici cu atata imaginatie pentru porecle si glume proaste. Dar apoi marii nostri veterani romani se vor bate pentru echipele din liga a 2-a. Si nici asa nu-i ok, cat timp liga a 2-a e un fel de cantonament. Ar fi de urmat exemplul Ungariei si interesul de a creste nivelul campionatului, dar pana atunci ramane, cum am zis, sa ne certam la fiecare naturalizare, ca si cum ar fi o nedreptate. Pentru ca momentan creeaza un avantaj prea mare, pentru o singura echipa.

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      fiti convinsi ca daca
      erau la Cluj, Sibiu, Craiova etc, cei doi si cluburile de acolo faceau memoriu, clar, fara dubii ca sa-i foloseasca ca romani. acum sigur privind cresterea nivalului campionatului, cresterea valorii romanilor la baschet..daca stam si ne uitam la Ungaria, la Bulgaria..jucatorii naturalizati, probabil sunt mai multi numeric pe acolo decat la noi, dar va dau 2 exemple, Trotter (cetatenie maghiara) si Washburn (cetatenie bulgara), au jucat amandoi pe la noi, nu s-au inghesuit niciodata de ani buni echipele de acolo sa-i legitimeze si sa-i foloseasca pe post de autohtoni.. asta este la noi, ce sa zic. ca romanu' nu-i nici unu!!!!!

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Clarificare.
    Eu am spus ca dupa naturalizarea lui Watson oradenii au strigat ca este un abuz, iar acum cer sa evolueze doi naturalizati . Ca si problema de fond, soso are dreptate, trebuie sa aiba drept de joc toti care devin cetateni romani, orice prevedere de ingradire este abuziva, ba din punctul de vedere a normelor europene, ilegala ! Sper ca e doar o presupunere ca conducerea U-BT si-a bagat coada in aceasta problema, nimeni nu-i opreste sa aduca cei mai buni 6 straini din Romania cu care sa defileze in campionat, cum la fel, nimeni nu-i opreste sa mai naturalizeze un strain, cum au facut cu Watson Ce-i drept, acum este mai greu, din moment ce se schimba toti strainii . Apropo onor conducere TB, nici un zvon ( pe surse ) dinspre Cluj privind pozitiile 4 si 5 ?

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Fr3aksway :

    ...
    Perfect normala si logica reactia clubului oradean.

    Ce ma deranjeaza mai tare e ca noi naturalizam tot jucatori de nivelul campionatului nostru trecuti de 30 ani, inloc sa naturalizam jucatori mai tineri (22-25 ani) de nivel inalt care sa ne ajute mai mult si pe o durata mai lunga.

    cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • BC CSU Sibiu RG3:

      Corect
      Corect. Eu nu vad cum acesti jucatori naturalizati cresc nivelul baschetului romanesc + nici nu vad ca ne vom califica mai departe cu nationala datorita lor, iar in acest caz imi pun fireasca intrebare, ce cauta si de ce tin ocupat degeaba locul unui roman?

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Băi băieți
      De plictiseală, eu m-am uitat vara asta la următoarele meciuri ale naționalelor: trei de la U20 din Portugalia, 4 de la U18 de Oradea și cele două ale echipei mari, cu Italia ieri și Elveția azi. Concluzia mea, nu putem spune că avem baschet românesc. Când tu te lupți pentru locul 35 în Europa la toate nivelurile de vârstă, orice discuție despre baschetbalistul român este desuetă. Nu avem decât să le mulțumim lui Richard sau Watson, niște profesioniști modești, că acceptă să joace pe minunatele meleaguri mioritice.

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    • BC CSU Sibiu underCat:

      Nationala vs campionat
      Eu cred ca abordarea actuala e destul de buna dar ea trebuie usor adaptata pe masura ce nivelul campionatului creste. E non-sens sa avem pretentii de la nationala cat timp nu exista un campionat rezonabil si un campionat cat de cat nu exista daca nu avem spectatori. Si pentru asta ii platim, binisor pe alde Richard, Watson, sa avem spectatori, dar atata timp cat la Steaua de exemplu(nesingular dar poate cel mai trist), sunt 1-200 de spectatori cand joaca acasa, ce pretentii sa avem. Jocul trebuie sa fie atractiv, sa placa publicului. Dar daca noi ne dam cu stangu-n dreptu incepand de la regulamente, arbitrii, plati catre jucatori, baza sportiva pentru antrenamente si altele, trebuie multa dedicatie din partea sportivilor sa faca spectacol. Legat de jucatorii care ii crestem, cred ca U23 ar trebui mutati in repriza 2-a, asta ca prim pas, sa fie mai responsabilizati si cu mai multa presiune. Progresul trebuie sa-l facem constant pe toate planurile si atunci vom putea spera si la rezultate de la nationala.

      cu 4 ani în urmă (31.07.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    eu zic
    Ca pentru a avea baschet in campionatul din Romania, ar trebui sa avem doar straini, cu titlu obligatoriu! Romanii sa fie mai rarut, ca nu se lipeste baschetul de ei.....
    De ce trebuie sa ne chinuim sa avem baschet la nivel de nationala?!? Oricum am face, ramanem penibili prin incercarile disperate!
    Asa cred ca e logic si de bun simt!!!

    cu 4 ani în urmă (02.08.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea rexdecebal :

    Intrebare
    O sa se simta cineva mai bine daca nationala nu va mai fi pe locurile 35 in Europa, ci undeva pe 30? O sa fie mai mult spectacol in campionat?! Ca pana una alta, spectatorii vor show, nu bastinasi penibili, adusi de la oina (sport national)!!!
    Hai sa ne afirmam sau reafirmam la oina si mai apoi la sporturi precum baschetul, ok?!
    Apropo: la oina ce locuri ocupam in Europa si in lume?!?!

    cu 4 ani în urmă (02.08.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!