Stiri

CSM CSU Oradea, aproape de o eliminare prematură din Europa

Radu Bărăian

Radu Bărăian
20.09.2017

CSM CSU Oradea a debutat cu stângul în aventura europeană din noul sezon competițional, fiind învinși în deplasare de BC Balkan Botevgrad, la 16 puncte diferență, scor final 66-82. Meciul a contat pentru prima manșă din primul tur preliminar al FIBA Europe Cup. 

Manșa retur este programată pentru data de 27 septembrie, miercurea viitoare, în Arena „Antonio Alexe” din Oradea, acolo unde gazdele roș-albastre vor avea în față o misiune extrem de dificilă în încercarea de a întoarece deficitul de 16 puncte și implicit de a-și asigura calificarea în turul secund preliminar. 

Baschetbaliștii pregătiți de Cristian Achim au avut un început în orașul bulgar, reușind să controleze sfertul de debut al confruntării, iar în cele din urmă să-l câștige cu un parțial de 20-17. Odată cu startul actului secund au început și desincronizările în jocul formației bihorene, lucru exploatat imediat de adversari, care au trecut imediat la conducere, iar mai mult de atât, au izbutit chiar desprinderea. Astfel, după un 22-11 în sfertul 2, BC Balkan a intrat la vestiare cu un ecart de 8 puncte, 39-31. 

Pauza mare le-a prins bine orădenilor, care încet și cu răbdare au revenit în joc, câștigând sfertul 3 cu 22-15, venind la doar un punct în spatele adversarilor de la sud de Dunăre, 53-54. Astfel, ultimele 10 minute de joc se anunțau a fi incendiare. Totuși, lucrurile au stat total diferit, Oradea având o cădere inexplicabilă pe ambele faze de joc, iar cei de la Botevgrad au profitat din nou de inexactitățile din evoluția roș-albaștrilor. BC Balkan Botevgrad a câștigat actul decisiv într-o manieră categorică, scor 28-13, și implicit confruntarea la 16 puncte diferență, scor final 82-66, luând astfel o opțiune destul de serioasă în privința calificării în faza următoare a competiției. 

Punctele Oradiei în acest meci au fost marcate de M. Zeno 15, N. Milosevic 15, A. Mandache 10, G, Gajovic 10, O. Trotter 7, B. Țibîrnă 5 și M. Pasalic 4. De cealaltă parte, de la bulgari s-au evidențiat în mod special I. Kesar cu 20 de puncte, D. Brooks 16 și P. Ivanov 12.

Reamintim faptul că, CSM CSU Oradea a fost privată de aportul jucătorului Arturas Valeika, accidentat. Rămâne de văzut dacă până la meciul retur acesta va reuși să-și revină, respectiv modul în care Cristi Achim va pregăti jocul retur în încercarea de a remonta deficitul de 16 puncte dintre echipa sa și bulgarii de la Botevgrad. 

*Foto: Facebook CSM Oradea

22 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe zzza1 :

    intentionat?
    Aceeasi meteahna a sportului romanesc de club. Ne prezentam, dar ca sa nu mai cheltuim banii preferam sa nu trecem mai departe. Poate pe inocenti ii pacaliti cu rezultatul asta.....ee, aia e. banii de europa deja s-au dat de la autoritati (probabil)...in rest, timpul trece-leafa merge. Nu ne mai chinuim cu europa....ramanem la camp nostru cu 7 echipe.
    La fel va face si sibiu...si probabil si U Cluj (decat s aiba 14 meciuri in CHL).
    Penibili...

    cu 6 ani în urmă (20.09.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe zzza1 :

    intentionat?
    nu se merita sa mai calce nimeni intr-o sala de sport in Romania. Exista 2 variante...ori isi bat joc de oameni impreuna cu managementul ratat a lui peste si echipele nu vor sa treaca sau e a 2-a variana in care baschetul romanesc de club e la un nivel atat de slab incat nu trec de echipe fantoma. in ambele variante, nu se merita sa pierzi vremea la sala!

    cu 6 ani în urmă (20.09.2017)
    • U BT Cluj-Napoca m.sandor:

      zzz(ero)a1
      dar anul trecut ti-a placut parcursul echipei?intreb si eu...

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe zzza1:

      s......cu prefectura.
      Ce are una cu alta? Daca tot vrem sa tindem spre ceva in baschetul asta de 2 cepe din LN trebuia sa speri macar ca desi nu mai joaca in ChL, experienta capatata anul trecut o face sa traga la final 4 in fiba anul asta.
      Dar na, ti-am zis...e greu. Romanu nu are pretentii si serveste ce i se da.
      Hai ca in retur va fi un meci pe muchie de cutit... +8-10 Oradea, dar fara calificare! :)) Ar trebui ca banii pe care foarte probabil i-a primit pentru o participare in Europa sa fie restituiti la primarie si nu sparti prin birouri!
      SIbiu are 100 000 euro pentru participarea in cupele europene....sunt curios cate tururi vor sa mearga.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • BC CSU Sibiu AlexandruCSU:

      :))
      Legat de cei 100.000 euro esti dezinformat total. Atat pot sa iti spun.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSM CSU Oradea corleone:

      :)
      De remarcat faptul ca unii trateaza echipa din Oradea (si nu numai) cu o consideratia deosebita. Adica sunt atat de buni incat, daca vor se califica, daca vor se autoelimina din competitie. Ar putea chiar sa castige Fiba Europe Cup dar...in acest sezon nu se doreste acest lucru. In schimb s-a dorit ca principalul pivot al echipei sa nu joace in acest meci, el simuland o accidentare, probabil doar pana cand scopul (eliminarea) va fi atins. De asemenea, cu Gajovic s-a vorbit inainte de meci ca in sfertul 3 sa incaseze trei faulturi la o singura faza, si astfel practic sa lase echipa in doi jucatori pe pozitiile 4 si 5... Asadar intr-adevar o strategie bine pusa la punct care in tur a functionat. Sa vedem scenariul pentru retur...

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe zzza1:

      ...
      Nu inteleg de ce vi se pare asa absurd sau de neconceput un asemenea "scenariu". Nu stiam chestia cu pivotul. Poate exagerez, dar sportul romanesc e plin de cazuri recente de genul. CSM Buc - Handbal masculin +6 acasa, -7 in deplasare cu o echipa de juniori din croatia care meciul urmator au pierdut -30 la general. Echipele romanesti de volei in ligile balcanice care an de an pierd finala ca sa nu mai continue in challenge cup. Toate echipele masculine de volei si unele si la feminin anul trecut (si cam in fiecare an) care au pierdut din primul tur cu echipe penibile de amatori din orasele din bosnia, sau portugalia. Zalau a schimbat pozitia jucatorilor in retur pe teren sa fie siguri ca pierd. Tot Zalau la handbal fete care joaca ambele meciuri in deplasare sa nu mai cheltuie bani.
      Toate acestea de sus sunt echipe pline de straini care puteai fi vazuti...
      Poate nu e cazul CSM-ului, dar am si precizat...daca nu e problema asta imi vine greu sa cred ca baschetul romanesc e atat de slab incat sa nu trecem de locul 6 din bulgaria (baschet care in afara de academic nu exista) provenita dintr-un oras sarac cu 16000 de locuitori.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Balkan a fost anul trecut pe 6 (sau pe 5, nu conteaza) dar anul asta s-a intarit. A luat si cel mai jucator al lui Lukoil. In baschet se schimba foarte mult echipele de la ana la an. Se semneaza contracte majoritar pe un an de zile si echipele pot creste sau cobori, in functie de buget, foarte mult. Uita-te de ex la ce lot a avut Clujul acum 3 ani (inainte de parteneriatul cu BT) si ce lot a avut in anul urmator si o sa vezi diferenta. Uita-te ce lot avea Steaua inainte de parteneriatul cu EximBank. Si lista ar putea continua. Nu zic ca nu-i putem bate dar in baschet e suficient sa ai un sfert foarte prost si se duce de rapa tot meciul. Fara pivotul principal si fara Gajovic aproape 2 sferturi, e clar ca echipa a avut de suferit.
      Referitor la pivot din ce am inteles nu e nimic grav si nu a venit accidentat. Are o usoara problema musculara si pt a nu risca agravarea a luat o saptamana de pauza. In mod sigur va fi apt 100% miercuri.

      cu 6 ani în urmă (22.09.2017)
    Raspunde
  • tzontzolino :

    intentionat...
    Nu au pierdut intentionat, ce aveti? Zici ca a jucat cu Dinamo si a pierdut. Jucatorii se afirma cel mai mult in cupele europene asa ca ei chiar au tras. Stati ca mai e un meci, nu e Achim genul de om care sa-si bata joc.

    cu 6 ani în urmă (21.09.2017) Raspunde
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    prostii
    Cum sa nu traga jucatorii pt calificare cand acolo au sansa sa fie vazuti si remarcati. Am pierdut pt ca ieri au fost bulgarii mai buni. Nu au pierdut in fata unei echipe slabe. Au avut o campanie de achizitii foarte buna si au o echipa solida. Ne va fi greu si in retur cu ei, chiar daca vom juca in efectiv complet. Calificarea se joaca dar e clar ca sansele sunt mici. Se pare ca s-a lovit si Zeno la genunchi si nu a mai jucat pe final, sa speram ca nu e ceva grav.
    @zza1 - dupa cum reactionezi eu zic sa iti urmezi indicatiile :"nu mai calca intr-o sala de sport din Romania".

    cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSA Steaua București Fortza Steaua:

      pivotii!!
      Din punctul meu de vedere CSM Oradea este eliminata din competitie din cauza managementului defectuos realizat in acest sezon. Lipsa pivotilor si-a spus cuvantul!!! Cat timp stai in 2 oameni pentru pozitiile 4 si 5 iar pentru celelalte 3 pozitii ai deja 8 oameni ori este prost ori vrei si te straduiesti sa te autofaultezi. Ratarea calificarii caci despre ea vorbim nu este din cauza lotului slab ci din contra cu o clasa peste bulgari dar prostia si infatuarea se platesc. Astept reactia suporterilor de bun simt!

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea adrian.or :

    adrian.or
    Campania de achizitii a fost una solida, mult peste cea din anii trecuti, dar din nou in cazul echipei noastre avem vesnica sperietoare, "ghinionul" accidentarilor. Nu stiu cum sau cand s-a accidentat Valeika, a jucat foarte putin si cu Craiova in primul amical, dar zici ca majoritatea sunt facuti din sticla.

    In mod normal, Milosevic si Tibirna ar fi trebuit sa acopere pozitia cu brio, dar ne lipseste categoric inca un om mare, roman sau strain. Nu inteleg aducerea lui Stamenkovic, un jucator mediocru, cum zicea un fan din Pitesti acu vreo luna, un fel de Petrisor putin mai versat. Puteai sa aduci sub contract deschis un american masiv din colegiu, daca tot nu mai aveai bani de un strain dovedit, pentru ca la pozitia 1 ai atatea si atatea variante (Ionescu, Pasalic, Zeno daca vrea, ca in primul sezon).

    Sanse sunt, putem sa batem la 20 de puncte daca jucam cu pivot si Zeno are o zi buna, dar se vede foarte foarte tare ca nu suntem sudati ca echipa. Daca Achim va reusi sa ii sudeze in primele 3-4 etape ale sezonului, vom pune probleme, pentru ca pe foaie aratam foarte bine. Pana atunci, ne facem cruce si speram sa-i eliminam pe bulgari.

    cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSA Steaua București Fortza Steaua:

      management defectuos!
      1. Au renuntat la Nicoara un roman valoros la pozitia 4.
      2. Au adus un pivot aproape accidentat.
      3. S-au gandit ca se poate duce sezonul in 3, perfect gresit (unul dintre astia 3 este Tibarna)
      4. Au adus cu contract deschis un jucator de pozitia 2-1 unde sunt deja alti 3.
      5 Au supraaglomerat pozitiile 1,2,3 lasand descoperit pozitiile inalte unde de obicei jucatorii bifeaza mai putine minute.

      ps. DEGEABA AI BUGET MULTUMITOR DACA MANAGEMENTUL ESTE DISTUGATOR!

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      Csm
      Stamenkovic a fost adus doar pt a suplini lipsa lui Mandache pe perioada de pregătire și început de sezon. La Valeika nu e nimic grav dar necesita o pauză de câteva zile și S-a nimerit să fie chiar in perioada meciului cu Balkan.
      Si mie îmi pare rau de Titus dar nu poti sa plăteșt exagerati un jucător in conditiile in care anul trecut până și Petrișor a dat randament mai bun. Dacă sunt valizi eu zic ca cei 3 vor face fata. Cu Tibarna oricum joci minim 15-20 min pe meci, pt ca e jucător român și ai nevoie de ei in teren. Ceilalți 2 vor fi Bobe și Mandache. Eu zic ca echipa arată foarte bine, am devenit periculoși de pe semicerc și avem cel puțin 3 jucători foarte buni pe pătrundere.
      Nu stiu daca suntem mult peste bulgari pt ca au facut o campanie foarte bună de achiziții și au luat inclusiv cel mai bun jucător de la Lukoil, iar Lukoil-ul domina campionatul de ani buni. Noi i-am batut anul trecut pt ca erau la inceputul pregătirilor iar noi aveam deja sezonul început.
      Va fi greu cu bulgarii dar nu imposibil. În campionat eu ma astept cel puțin la finala.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSA Steaua București Fortza Steaua:

      Nimic mai fals!
      Probabil fiecare se raportează la ceva când evaluează o echipa. Mie personal așa Cum înțeleg eu baschetul bulgarii mi se par o echipa modesta. În ceea ce ne privește Oradea are lot bun dar foarte prost structurat. Dacă îți creezi lotul gandindu-te doar la pozițiile 1 și 2 lăsând în voia sortii fix pivoții denota prostie în stare pura. Este strict opinia mea. Nu sunt un profesionist în materie dar mai văd și eu baschet în timpul liber. Aamatorismul și prostia se plătesc iar suporterii sunt cei care suferă cel mai mult.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      Csm
      Fiecare are dreptul la o parere și e normal să avem și păreri diferite. Eu asa vad lucrurile : ai 2 jucători pe poziția 1: Ovi și Basti; ai 2 de poziția 2: Muha și Mandache; ai 3 la poziția 3: Zeno, , Bobe și Gajovic; 1 jucător la 4 și 2 la 5. Eu zic ca e ok tinand cont ca Bobe și Basti vor împărți primul sfert. Tu vroiau inca un 4-5. Asa cum stim jucătorii de pe poziția 4-5 sunt cei ma scumpi

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      Csm
      Bugetul te obliga și la compromisuri. Eu il prefer pe Zero unui 4-5

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSM CSU Oradea corleone:

      @Fortza Steaua
      Vorbesti de dorinta ta de a dialoga cu suporteri "de bun simt", dar in acelasi timp iti promovezi "argumentele" intr-o maniera agresiva. Cuvintele gen: prostie, amatorism, distrugator folosite in legatura cu managementul echipei sunt cel putin deplasate. Cu acelasi management si staff tehnic s-au obtinut rezultate bune si foarte bune in anii trecuti.
      Despre Nicoara: este probabil un "roman valoros" insa din pacate nu si-a aratat valoarea in sezonul trecut. In schimb a reusit sa consume o buna parte din bugetul de salarii. Oricum cu noile reguli (U23 si 6 strini) rolul sau ar fi scazut.
      Despre "pivotul care a venit accidentat": nu stiu daca se stia despre acesta problema sau nu atunci cand el a venit (in cazul in care era deja accidentat) dar e clar ca a existat presiunea timpului dupa ce alti trei pivoti cu care s-a discutat au refuzat sa semneze. Se mai intampla sa nu iti iasa o negociere, asta nu inseamna ca cineva vrea sa distruga echipa.
      Despre faptul ca "la CSM sunt doar 3 oameni mari": Gajovic a fost adus de Cornerman in locul lui Barnette care nu a mai vrut sa continue in Romania. Bineinteles ca este foarte greu sa-l inlocuiesti pe Barnette, dar si Gajovic este un jucator valoros, a demonstrat asta deja in sezoanele trecute.
      Despre supraaglomerarea pozitiilor 1-2-3: trei jucatori romani care au participat la actiunile loturilor nationale, au lipsit la inceputul pregatirilor, iar in aceste conditii s-a adus un jucator care sa ajute la antrenamente si in primele meciuri oficiale.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    • CSA Steaua București Fortza Steaua:

      Fals
      Nu am susținut ca cineva vrea sa distrugă echipa din contra. Dar în actualul context nu ai cum sa faci performanta în Europa. Probabil ca alți pivoti au refuzat oferta dar ăsta este chiar treaba conducerii care nu a fost suficient de convingătoare. Nu acuz de rea voința pe nimeni dar da managementul a fost defectuos în alegerea lotului pentru actuala stagiune mai cu seama ca Îți lipsește fix pivotul de care ai mare.... imensa nevoie.

      cu 6 ani în urmă (21.09.2017)
    Raspunde
  • CSA Steaua București Fortza Steaua :

    Pivotii!
    Dacă se va întâmpla nenorocirea ca unul din 3 sa se accidenteze iar celălalt sa fie eliminat intr-un meci cu tot cu Zeno și Trotter va fi măcel. .....garantez!!!

    cu 6 ani în urmă (21.09.2017) Raspunde
  • CSM CSU Oradea 3punkte :

    Ce a fost a trecut
    Anul trecut prea bine au iesit multe pentru leii rosii. Mai ales in Europa.Dar lotul s-a schimbat in proportie de 66% fata de acum un an. Lipseste un sudor din echipa. In ultimele doua meciuri de pregatire (Szolnok si Kosice) s-a vazut clar din tribuna ca antrenorul nu a primit inapoi de la jucatori ce asteptase, poate partial...pozitille 1 si 5 sunt fragile fata de ultimii doi ani. Anul acesta mai trebuie mult antrenament...

    cu 6 ani în urmă (21.09.2017) Raspunde
  • CSA Steaua București Fortza Steaua :

    Corect!
    In aceeasi ordine de idei mi-e dor de echipa Oradei de acum doua sezoane. Corect argumentata pe toate pozitiile. Avea jucatori inteligenti unii chiar foarte buni. Nu pot spune ca azi jucatorii aflati in angrenajul echipei nu sunt jucatori suficient de valorosi dar sunt in mod deficitar distribuiti. Repet nu poti sa ai 8 jucatori pe posturile 1,2,3 si doar 3 pentru 4 si 5.

    cu 6 ani în urmă (22.09.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!