Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM CSU Oradea este a doua echipă calificată în semifinalele Ligii Naționale

David Istrate

David Istrate
02.05.2019

Joi, 2 mai, BCM U FC Argeș Pitești a primit vizita lui CSM CSU Oradea în jocul cu numărul trei al seriei ce contează pentru sferturile de finală ale playoff-ului. Partida a fost una extrem de echilibrată și au fost nevoie de două reprize de prelungiri pentru a decide câștigătoarea. În cele din urmă, CSM CSU Oradea a obținut victoria, scor 93-87, și implicit, calificarea în semifinalele campionatului.

Formația de start a gazdelor a fost alcătuită din Jahii Carson, Marius Ciotlăuș, Maksim Sturanovic, Mladen Jeremic și Tony Bishop, în timp ce oaspeții au început partida cu următorii jucători: Giordan Watson, Bogdan Nicolescu, Dragan Zekovic, Kris Richard și Arturas Valeika.

Baschetbaliștii antrenați de Florin Nini au marcat primele cinci puncte ale întâlnirii, însă aceștia au fost egalați imediat după două acțiuni reușite de Giordan Watson și Dragan Zekovic. Leii-Roșii au reușit să și preia conducerea la următoarea fază, dar apoi Tony Bishop a înscris două libere și scorul devenea 9-8 pentru argeșeni. Kris Richard a replicat cu o aruncare de trei puncte urmată de un stop-șut al lui Jahii Carson. Timp de câteva atacuri, oaspeții nu au mai găsit drumul spre coș iar de acest aspect au profitat gazdele, care au marcat șase puncte, forțându-l pe Cristian Achim să ceară time-out. După reluarea jocului, Zekovic a ratat o aruncare de două puncte din fața coșului și la celălalt panou Tony Bishop a înscris o liberă. Jeremic a reușit o intercepție și a punctat pe contraatac, însă apoi Nicolescu și Richard au marcat fiecare câte două puncte și primul sfert s-a încheiat cu un avantaj de cinci puncte pentru gazde, scor 20-15.

Actul secund a început cu două faze defensive excelente și două coșuri de trei puncte reușite de cele două formații. Apoi a urmat o lungă perioadă în care niciuna dintre cele două tabere nu a marcat. În cele din urmă, Valeika a spart gheața cu un slam-dunk venit după o acțiune confuză, iar Florin Nini a solicitat imediat un timp de odihnă. Acesta s-a dovedit a fi util trupei piteștene, care a punctat prin Bishop, ducând scorul la 26-23. Intrat de pe bancă, Daniel Bailey s-a trecut și el pe lista marcatorilor și a mărit avantajul gazdelor la cinci puncte. Nikola Markovic a înscris după o fază clasică de pivot dar același Bailey a punctat din nou la celălalt panou. Până la final, CSM CSU Oradea a mai marcat încă o dată, prin Giordan Watson, și la finalul primei reprize BCM U Pitești conducea cu 30-27.

În debutul părții secunde, gazdele au reușit o intercepție și apoi Jeremic a înscris de la mare distanță, însă Zekovic a răspuns imediat prin același procedeu. Piteștenii au recuperat mingea încă o dată după o pasă greșită a lui Sean Barnette și Bishop a marcat pe contraatac. Oaspeții au continuat să rateze și la celălalt panou Zekovic a fost sancționat cu un fault antisportiv, dar Marius Ciotlăuș nu a transformat niciuna dintre cele două aruncări libere primite. Au urmat patru puncte consecutive înscrise de către campionii României și scorul devenea 37-34. Ritmul jocului a rămas unul foarte bun, cele două tabere reușind câteva acțiuni ofensive excelente. Bishop s-a remarcat cu un slam-dunk spectaculos, în timp ce Watson a continuat să creeze faze frumoase la coșul advers. Orădenii au încheiat sfertul al treilea în forță și au trecut la conducere, scor 45-46.

Elevii lui Cristian Achim au început mai bine și ultimul act, înscriind primele cinci puncte ale secvenței. Florin Nini a cerut un time-out iar Bailey și Gheorghe au răspuns imediat readucându-și echipa la conducere, scor 53-51. Jocul a devenit din ce în ce mai tensionat, spiritele s-au încins și, la un atac al oaspeților, banca tehnică a piteștenilor a fost sancționată cu greșeală tehnică. Orădenii au profitat de această decizie și au preluat conducerea, ducând scorul la 53-54. După acest moment, cele două adversare au oferit un final de duel foarte echilibrat și cu 112 secunde rămase, CSM CSU Oradea conducea cu 61-60. Mladen Jeremic a înscris o liberă prin care și-a adus echipa la egalitate și apoi Jahii Carson a marcat un coș de două puncte cu 17 secunde înainte de finalul timpului regulamentar. La celălalt panou, Arturas Valeika a fost faultat și lituanianul a transformat ambele libere restabilind egalitatea. Gazdele nu au mai reușit să puncteze și astfel partida a intrat în prelungiri.

Dragan Zekovic a început cele cinci minute suplimentare cu o reușită de la distanță, dar gazdele au replicat cu patru puncte marcate de Jahii Carson și Tony Bishop. La următoarele două faze, Arturas Valeika a înscris de două ori prin slam-dunk, în timp ce aceiași doi jucători ai argeșenilor și-au făcut din nou simțită prezența. Muha Pasalic a reușit un coș de la distanță, însă apoi Carson a fost faultat pe o aruncare de trei puncte, reușind să transforme toate cele trei libere. La celălalt panou, oaspeții nu au punctat și gazdele au profitat imediat de acest aspect ducând scorul la 76-73. Spre dezamăgirea fanilor argeșeni, Arturas Valeika a finalizat un and-one la faza următoare și tabela arăta din nou egal, 76-76, cu 38 de secunde rămase. În apărare, orădenii au făcut o nouă intercepție și Kris Richard și-a păstrat sângele rece, marcând două libere. După timeout, Tony Bishop a înscris un stop-șut prin care a adus egalarea pentru echipa sa, cu trei secunde rămase. La următoarea fază, oaspeții au repus rapid la Giordan Watson, însă acesta nu a reușit să puncteze și astfel, s-a intrat în a doua repriză de prelungiri.

Următoarele cinci minute au început cu trei coșuri de trei puncte, două ale lui Pasalic și unul al lui Gheorghe. După câteva faze ofensive reușite de ambele tabere, scorul a devenit 85-88 în favoarea Oradiei. Bishop a redus diferența la un singur punct, însă Nikola Markovic a marcat un coș de la distanță, cu 14 secunde rămase, iar acesta s-a dovedit a fi decisiv. CSM CSU Oradea a câștigat cu 93-87 și și-a adjudecat această serie cu scorul general de 3-0.

Cel mai bun marcator din trupa învingătoare a fost Giordan Watson, care a adunat 21 de puncte, 7 pase decisive, 6 recuperări și o intercepție. A urmat Arturas Valeika, cu 19 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții și un capac, și Kris Richard, cu 13 puncte, 4 recuperări și un capac. De partea cealaltă, au fost doi jucători care au marcat peste 20 de puncte: Tony Bishop (25 de puncte, 6 recuperări, 2 intercepții, o pasă decisivă) și Jahii Carson (21 de puncte, 5 pase decisive, 4 recuperări, 2 intercepții).

Datorită acestui rezultat, CSM CSU Oradea reușește să câștige seria cu BCM U FC Argeș Pitești și se califică în semifinalele Ligii Naționale, acolo unde o va întâlni pe U-BT Cluj-Napoca. Primele două meciuri vor avea loc în 11 și 13 mai pe terenul formației antrenate de Mihai Silvășan, care s-a clasat pe un loc mai bun. De partea cealaltă, BCM U Pitești intră în lupta pentru locurile 5-8, urmând să evolueze împotriva lui CSA Steaua București. Această serie va debuta pe terenul trupei lui Florin Nini și se va juca după sistemul 2 din 3.

*foto: Roby Boroș/CSM CSU Oradea

12 comentarii la aceasta stire:
  • tsc_1980 :

    Csm Oradea
    Meci facut praf de arbitrii! Nini este bun de dus la circ, iar jucatorii Pitestiului si-au dat seaman doar dupa primul tehnic ca nu sunt la sarituri in bazin!!

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    Csm
    În primul rând mă bucur pt victorie, dar... foarte greu. Nu comentez arbitrajul, multe faulturi au fost date cam gratuit, dar nici noi nu am forțat pe pătrundere mai deloc, cu atât mai mult la finalul ot 1, când mai aveam nevoie de un singur punct și timp suficient, cam 3,5 sec. Barnette total depășit și nu văd cum ne-ar mai putea ajuta cu Clujul, se vede că - i lipsesc meciurile, dar mă bucură evoluția lui Pasalic din ultimul sfert. Am zis că într-o serie de 5 doar cele 3 contează, dar Piteștiul a fost senzațional. Astept o altă evoluție cu Clujul, sper în mai multă ambiție și determinare. Felicitări Oradea pt calificare.

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu:

      Barnette
      A jucat in aparare tot timpul atarnat de adversarul care il depasea regulat. Arbitrii au fost marinimosi cu el. E total afara din joc. Pacat de el.

      cu 4 ani în urmă (02.05.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea 6X :

    Întrebare.
    Așa joacă o echipă campion ????
    Pentru mine a fost un meci de infarct.

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe andrac :

    Serie
    Ce poti spune dupa 3 meciuri pierdute cu Oradea la 11 puncte in total (unul pierdut cu o aruncare ratata si unul dupa 2OT)? Baietii au jucat foarte bine, e stupid sa pierzi asa. Korniienko e iesit din forma, in rest felicitari si capul sus.

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Sa spui ....
      Ca puteati avea 2-1, dar v-ati mulțumit cu un sec 0-3. Asta e rezultatul care ramane. Nu cele 11 pct, nu șansele enorme avute si ratate, nu marele antrenor Nini.

      cu 4 ani în urmă (02.05.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Pitești Oradea
    Îmi pare sincer rău pt Pitești, dar la ce condiții financiare au avut, rezultatul obținut în acest sezon este un eșec total. Oradea a jucat cât a trebuit, sunt sigur ca va arata cu totul altfel, în bine, în semifinala. Arbitrii, sub orice critica. Domnii Păun și Voinescu luau apărarea arbitrilor zilele trecute, insa, vezi Doamne, ii vor penaliza când e cazul, etc. Pai după ce au făcut azi, cei trei ar trebui trimiși direct în agricultura.

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019) Raspunde
  • FC Argeș Pitești Renan :

    Am jucat sezonul
    In meciul de la Timișoara. Sigur am fi meritat o victorie în meciurile cu Oradea, dar calificarea n o putem lua, Oradea lot mai bun. Carson a facut meciuri foarte bune de când a fost adus, Bishop un jucător foarte bun, spectaculos. Mi a placut cum arată echipa cu Bailey in rotație. In aceste meciuri asteptam mai mult de la Jerry, sa fie liderul echipei. Sturanovici a început sezonul mai greu, dar pe parcurs a fost foarte constant, si a facut treaba sub panou. Korniienko, un jucător cu experiență mare, a început sezonul foarte bine si l a terminat total iesit din formă. Siricevic dupa accidentarea la mana, n a mai fost el, acum a venit alta accidentare. Cred ca lotul a fost prost alcătuit privind jucătorii autohtoni, Orbeanu si Paliciuc, jucători care ma așteptam să aducă un plus, în partea a 2 a, practic n au contat. Practic s a mers pe Cioti si Gheorghe si rar Măciucă. Nici antrenorul nostru n a fost inspirat în multe meciuri. Sper la o conducere si un antrenor nou pentru sezonul viitor, asta dacă va mai fi echipa. La cât de goală a fost lojă azi, sunt sceptic, sper sa ma înșel.

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    paun,horia paun...
    Poti sa te speli pe cap cu arbitrii astia!JENANT.Sa va fie rusine.Am mai spus-o aici.Oamenii astia (arbitrii,oficiali) primesc bani sa isi bata joc de sportul acesta.Nu vreau sa mai spun nimic pentru ca imi este greata.paun,cu litere FOARTE MICI!

    cu 4 ani în urmă (02.05.2019) Raspunde
  • tanaseb :

    Faur&Bogdanescu
    Au reusit sa isi bata joc de un meci frumos. Ii greu de explicat cum poti sa fii atat de slab. Cum sa acorzi 2 tehnice la banca gazdelor iar celor de la Oradea sa nu dai la iesirile lui Sere? Felicitari ambelor echipe. Imi mentin parerea ca Pitestiul merita cel putin o victorie.

    cu 4 ani în urmă (03.05.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Te contrazic - a fost un meci slab. A avut suspans e adevarat, dar ambele echipe au jucat slab. Cu un astfel de joc nu poti emite pretentii.
      Referitor la arbitraj, ai dreptate, a fost foarte slab, chiar mai slab decat jocul celor 2 echipe, dar din comentariul tau rezulta ca ar fi favorizat Oradea. Imi cer scuze dar cand ai pivotii principali cu 4 greseli in sfertul 4 si ai cu mai putin de jumatate aruncari libere, e cam deplasat.
      Banca Piestiului nu a luat tehnic pt protestul unuia sau altuia ci pt ca aproape la fiecare faza discutabila, toata banca era in picioare sau chiar in teren. Uita-te te rog la reluare daca nu ma crezi. Referitor la Sere, eu am vazut meciul doar la televizor si sa stii ca in 50 min de joc efectiv, cred ca stat in picioare 30 sec. A fost mai linistit ca niciodata, parca resemnat ca vom pierde tinand cont de prestatia jucatorilor.
      Eu stiu ca nu va place Sere si tot timpulva luati de el, dar nu exagerati.
      Din punctul meu de vedere aseara trebuia sa se termine egal, pt ca niciuna dintre echipe nu ameritat victoria dupa modul cum au jucat.

      cu 4 ani în urmă (03.05.2019)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe caranfilrevine:

      corect
      foarte corect ce scrii, am vazut realuarea astazi. Cred ca Sere nici n o fost in sala tot meciul, n o fost la prezentare si cred ca nici in primul sfert. Altfel....oradenii s or indeplinit planul,sa vedem mai departe.

      cu 4 ani în urmă (03.05.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!