Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Focșani organizează în acest weekend prima ediție a turneului internațional „Mircea Petrișor”

David Istrate

David Istrate
12.04.2019

Conducerea clubului CSM 2007 LPS Focșani anunță începerea unui turneu internațional „Mircea Petrișor” numit după fostul antrenor care timp de zeci de ani a contribuit la dezvoltarea baschetului din Focșani.

Pe lângă gazde, la această competiție au mai fost invitate CSM Sighetu Marmației și Etoile Sportive, o formație din Tunisia. Cele două echipe românești au jucat în partea a doua a campionatului în Grupa Albastră, acolo unde s-au situat pe podium. CSM Sighetu Marmației a adunat 46 de puncte și a terminat pe locul al doilea în timp ce CSM Focșani, cu 45 de puncte, a încheiat sezonul pe poziția a treia.

Surprinzătoare este însă venirea la acest turneu a lui Etoile Sportive du Sahel, echipă antrenată de Dragan Petricevic. Tehnicianul în vârstă de 50 de ani se arată însă foarte încântat de prezența trupei sale la Focșani, spunând că acest lucru a fost realizabil datorită relațiilor foarte bune cu Mihai Petruț, antrenorul lui CSM.

Este turneul memorial „Mircea Petrișor” pe care îl organizează echipa de baschet din Focșani. Ei ne-au invitat, noi cu echipa din Focșani avem o colaborare veche și o colaborare bună prin antrenorul lor, Mihai Petruț, care s-a ocupat de absolut toate detaliile. Vreau să spun că nu doar noi am venit acum aici ci, de exemplu, echipa de juniori U16 din Focșani în luna iunie, a confirmat deja și va veni în Tunisia, la invitația Federației Tunisiene, pentru două meciuri amicale cu naționala de U16. Faptul că participăm la acest turneu memorial „Mircea Petrișor”, tatăl jucătorului Petrișor care este căpitanul echipei și antrenorul cu care am fost prieten mulți ani de zile, efectiv ne bucură foarte mult. Vreau să menționez că nu este prima oară când Etoille vine în România, în 2012 au fost la Sibiu și la Timișoara, acum vin din nou și avem legături destul de strânse și între baschetul din România și cel din Tunisia. Mulțumim foarte mult celor de la Focșani, antrenorului Mihai Petruț și întregului club pentru această invitație și pentru toată colaborarea. De două luni de zile, practic, pregătim împreună această venire și poate nu suntem echipa care am fost acum câțiva ani de zile dar și Focșaniul a făcut niște eforturi excepționale ca să organizeze acest turneu și să găzduiască o echipă din Africa. Și noi am făcut eforturile noastre ca să venim, bilete de avion și așa mai departe.”

Dincolo de această colaborare, l-am rugat pe Dragan Petricevic să ne spună cât de mult îi va ajuta pe jucătorii lui această experiență în România.

În primul rând, ne ajută în vederea pregătirii echipei noastre pentru finala mică, pe care o vom disputa începând cu data de 20 aprilie. Obiectivul nostru principal, cu o echipă total diferită de cea din sezoanele precedente, a fost accederea în Top 6. Am depășit puțin condiția și am intrat în semifinale, pierzând acolo după o bătaie destul de strânsă cu campioana en-titre. Acum urmează meciurile pentru locul 3 iar venirea noastră e, practic, în scopul unui proiect pe care îl avem pe 3 ani de zile și în care noi dorim să nu ne marginalizăm doar la campionatul Tunisiei. Practic, suntem singura echipă din Tunisia care în ultimii ani de zile călătorește și vine prin Europa. Am mai fost și în 2011 în Serbia și Bosnia iar în 2012 la Sibiu și Timișoara. Iată că în 2019 suntem din nou în România, la Focșani. Asta face parte dintr-un proiect, oamenii din clubul nostru înțelegând că numai așa, ieșind afară și adunând experiență, ne putem dezvolta. Pentru foarte mulți jucători din echipă este prima luptă să participe la acest turneu. În primul rând, mă bucur pentru că suntem în România, pentru mine personal înseamnă enorm de mult și mereu am dorit, indiferent unde am fost, să aduc echipe în România. Acuma vom avea acest turneu, în luna septembrie vom organiza Cupa Sousse unde va participa și echipa din Focșani. Clubul a făcut eforturi excepționale să trimită echipa de U16 în Tunisia.”

De asemenea, Dragan Petricevic ne-a vorbit despre diferențele dintre cele două campionate, cel românesc și cel tunisian. Acesta a declarat că în România competiția este mult mai puternică datorită faptului că este permisă jucarea cu 6 străini. În schimb, în Tunisia echipele pot evolua cu doar un străin pe teren.

Campionatul românesc este mult mai puternic deoarece în Tunisia este voie să joace doar un jucător străin. Ai voie să ai, per total, doi jucători străini dar niciodată împreună pe teren. Deci poți să îți imaginezi diferența în comparație cu echipele românești care au câte 6 jucători străini și nu puține câte 7 sau 8. Dar, când vorbim despre națională, diferențele sunt evidente, sunt foarte clare. Tunisia este campioana Africii și echipa calificată la Campionatul Mondial din China din acest an. De asemenea, în ultimii ani a mai participat la un Campionat Mondial și la Jocurile Olimpice din Londra. Așa că au o națională puternică din care fac parte, de exemplu, Makrem Ben Romdhame, care joacă în Franța, sau Salah Mejri de la Dallas Mavericks, sau Michael Roll, jucător de Euroligă de la Maccabi. Pe viitor, din ce am urmărit eu, cred că și naționala noastră e pe un drum foarte, foarte bun. Lotul echipei a fost întinerit, lucru care ne bucură foarte mult și consider că suntem pe un drum foarte bun și de ce să nu sperăm că în curând echipa noastră se va lăuda cu participarea la un campionat european.”

Turneul internațional „Mircea Petrișor” debutează sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17:00, cu partida dintre CSM 2007 LPS Focșani și CSM Sighetu Marmației. Duminică, 14 aprilie, de la ora 12:00, Etoile Sportive va intra în competiție, jucând împotriva formației din Sighet în timp ce marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, echipa tunisiană se va duela cu CSM Focșani.


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!