Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

CSM Satu Mare caută a 7-a victorie la rând cu Universitatea Cluj

Andreea Vlase

Andreea Vlase
18.01.2019

CSM Satu Mare și Universitatea Cluj se întâlnesc sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 18:00. Partida contează pentru etapa a 5-a din Grupa Roșie a Ligii Naționale de Baschet Feminin. Cele două formații sunt despărțite de 7 puncte în clasament, dar au obținut la fel de multe puncte în a doua fază a campionatului. Sătmărencele s-au impus în ambele dueluri directe din acest sezon, iar clujencele au avut probleme de efectiv în ultima vreme.

CSM Satu Mare este pe locul secund în prima grupă valorică a Ligii Naționale de Baschet Feminin, cu 22 de puncte după 9 succese și 4 eșecuri. Elevele lui Maikel Lopez au stat în etapa trecută, astfel că au două săptămâni de la ultima partidă oficială pe care au disputat-o, în 5 ianuarie. Atunci alb-roșiile s-au impus cu 90-79 în fața Olimpiei CSU Brașov. Vicecampioana are două victorii și o înfrângere în faza a doua a campionatului, 98-70 acasă cu Phoenix Știința Constanța și 74-78 în deplasare cu CSM Târgoviște, după două perioade de prelungiri.

După o primă parte a sezonului cu 10 înfrângeri din 10 partide, Universitatea Cluj are un parcurs mult mai bun în faza a doua a campionatului. Alb-negrele au jucat cinci meciuri la rând pe propriul teren, trei în cadrul Grupei Roșii. „U” vine după victoria de săptămâna trecută, 74-70 cu FCC ICIM Arad. În celelalte două meciuri din a doua fază, clujencele au câștigat cu Olimpia CSU Brașov, 80-74, și au cedat clar cu campioana ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, 54-96. Formația pregătită de Carmin Popa ocupă locul 7 cu 15 puncte, după 2 victorii și 11 înfrângeri.

Conform presei locale, CSM Satu Mare a recuperat-o pe Adina Pop pentru acest meci, după ce fundașul a suferit o entorsă la meciul cu constănțencele, înainte de Crăciun, și nu a mai jucat de atunci. Singura indisponibilă din lotul vicecampioanei este Matea Tavic care a început alergările și mai are nevoie de o săptămână bună să fie aptă 100%. Bosniaca s-a accidentat grav la începutul lunii noiembrie, la Sfântu Gheorghe, când a suferit o ruptură de ligamente la gleznă. De partea cealaltă, Universitatea Cluj, care are doar românce U23 în lot și 3 straniere, a avut probleme de lot și a făcut antrenamente în 7. Rishonda Napier n-a jucat în ultimele meciuri din cauza unei rupturi musculare, iar de la „U” a plecat de curând și una dintre cele mai bune recuperatoare, Nicolett Orban, la Oradea. Alb-negrele au evoluat în 7 și la ultimul meci, cel câștigat cu arădencele.

CSM Satu Mare are 6 victorii și o singură înfrângere pe propriul teren în acest sezon (cea din ultima etapă a grupei A, acasă cu ACS Sepsi SIC). Universitatea Cluj nu s-a impus în cele 5 meciuri jucate pe terenuri străine în această ediție de campionat. Sătmărencele sunt mari favorite în duelul de sâmbătă, având jucătoare mult mai experimentate și o rotație mai mare.

Va fi a 3-a confruntare stagională între cele două echipe. Alb-roșiile au câștigat ambele dueluri după o primă repriză foarte echilibrată. În turul din 20 octombrie scorul a fost 85-65 pentru sătmărence, care conduceau cu patru puncte la pauză și s-au desprins la 25 în repriza secundă, când nu mai este obligatorie prezența jucătoarelor U23 pe teren. Pe banca CSM-ului era atunci secundul Valentin Boian, fiind primul meci după despărțitrea de Marius Dobă. Cinci jucătoare de la gazde au fost în double-digits, cu Promise Amukamara având 18 puncte, iar Kristina Baltic în double-double cu 14 puncte și 13 recuperări. Arlesia Morse a fost atunci coșghetera partidei, cu 29 de puncte pentru învinse.

Returul s-a disputat în 1 decembrie și CSM s-a impus cu 70-54 la Cluj-Napoca. A fost egalitate la pauza mare și echilibrul s-a rupt în a doua jumătate a sfertului trei. Ecartul maxim a fost de 18 puncte pentru vizitatoare, care îl aveau atunci deja pe bancă pe Maikel Lopez. Andra Mandache a fost coșghetera acelui meci cu 21 de puncte, iar Brittany Denson a încheiat în double-double cu 18 puncte și 16 recuperări. Arlesia Morse a fost din nou cea mai bună marcatoare de la alb-negre cu 17 puncte.

În ceea ce privește statistica celor două echipe, CSM Satu Mare stă mai bine atât la puncte înscrise pe meci (74,8 față de 62,5), cât și la puncte încasate (medii de 66,8 și 77,7). Alb-roșiile au medii mai bune și la recuperări (39,6 față de 37,9), pase decisive (17,5 la 11,8), intercepții (11,2 la 8,5), capace (2,5 la 1,2) și la mingi pierdute (14,5 la 19,3). Clujencele comit mai puține faulturi (16,5 la 17,6) și au un procentaj mai bun de la linia de fault (74,4% la 69,7%). Sătmărencele stau mai bine la procentajele aruncărilor din acțiune, cu 50,1% din semicerc și 29,6% de la distanță, față de 41,4% și 27,3% cât au oaspetele de mâine.

Din punct de vedere individual, stranierele sunt liderele celor două echipe la aspectele importante. Brittany Denson are 17,4 puncte pe meci și 9,3 recuperări pentru sătmărence, în timp ce Arlesia Morse înscrie 17 puncte pe meci și Aleksandra Begenisic are 7,9 recuperări. Cele mai bune pasatoare sunt Promise Amukamara și Rishonda Napier, ambele cu câte 4,4 assist-uri pe meci.

Din 2008 până acum, de când este CSM-ul în prima ligă, au fost 27 de confruntări directe între cele două echipe. CSM Satu Mare conduce cu 18-9. Finalista ediției trecute a LNBF are 6 victorii consecutive în fața clujencelor. Ultimul succes al alb-negrelor datează din septembrie 2017, din primul tur al cupei. Atunci ambele echipe și-au câștigat meciul de pe propriul teren și au mers împreună la turneul final de 8, cu alb-negrele ca „lucky loser”.

Meciul dintre CSM Satu Mare și Universitatea Cluj se joacă sâmbătă, de la ora 18:00, la sala LPS din Satu Mare. Vor arbitra Mihai Săndulache, Alina Dekany și Octavian Goina, supervizați de Radu Vaida.  

*foto: Pesek Attila / frissujsag

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!