Stiri Cupa României Feminin

CSM Satu Mare vs ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, finala așteptată în Cupa României

Andreea Vlase

Andreea Vlase
30.03.2019

CSM Satu Mare vs ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, finala așteptată în Cupa României

Calculele hârtiei s-au respectat, iar CSM Satu Mare și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe vor juca finala Cupei României la baschet feminin din acest an. Meciul cu trofeul pe masă se dispută duminică, de la ora 19:00, la Sepsi Arena. Ambele echipe porneau ca mari favorite în penultimul act și diferența le-a permis celor doi antrenori să folosească o rotație mare și să nu își obosească piesele de bază. Sătmărencele au întâmpinat mai multe probleme cu Phoenix Știința Constanța, în timp ce ACS Sepsi SIC a dominat categoric disputa cu Olimpia CSU Brașov.

Final 4-ul din acest an a fost deschis de semifinala dintre Phoenix Știința Constanța și CSM Satu Mare. Vicecampioana și finalista ediției precedente a cupei a trecut mai departe cu 68-51 după un meci în care a condus în permanență. Alb-roșiile au avut destule ratări din poziții favorabile, iar constănțencele s-au apropiat de câteva ori. Sătmărencele s-au distanțat de fiecare dată când au mărit viteza și intensitatea în apărare.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a jucat în a doua semifinală, cu Olimpia CSU Brașov. Gazda turneului final a fost condusă doar în startul partidei, după care a pus stăpânire pe joc și s-a distanțat până la un maxim de 54 de puncte. Toate cele 10 jucătoare care au evoluat pentu campioană și-au trecut numele pe lista marcatoarelor.

Va fi a doua finală la rând în Cupa României între cele două echipe. Cea de anul trecut s-a disputat tot la Sepsi Arena și gazdele s-au impus cu 62-48. Tyaunna Marshall era atunci coșghetera partidei cu 21 de puncte pentru alb-verzi, în double-double cu 10 recuperări, iar Annemarie Godri Părău o urma cu 11 puncte și 7 assist-uri. Porchia Green termina în double-double pentru alb-roșii cu 16 puncte și 12 recuperări, iar Taneisha Harrison înscria 13 puncte.

ACS Sepsi SIC și-a schimbat mult lotul față de acea finală, doar Annemarie Godri Părău și Renata Kovacs fiind și în acest sezon alături de campioana României. CSM Satu Mare are și în acest moment 7 jucătoare care au fost pe foaie în ultimul act al ediției precedente: Alexandra Uiuiu, Andrea Olah (Orosz), Anamaria Kadar, Andreea Lazăr (Pop), Andra Mandache, Brittany Denson și Kristina Baltic. Marina Solopova și Andreea Huțanu au trecut între timp la adversare. Zoran Mikes conduce în continuare formația covăsneană, în timp ce alb-roșiile îl au acum pe bancă pe Maikel Lopez, după ce în sezonul trecut îl aveau pe Marius Dobă.

Formația sătmăreană era nemulțumită de arbitrajul din finala cupei 2018, mai ales în primul sfert în care s-a marcat foarte puțin, un parțial de 6-9. CSM a depus și acel memoriu, în care reclama o scăpare din regulament, unde era menționat doar exemplul cu limita maximă de non-europence. Reamintim că memoriul a fost respins de federație și cupa a rămas la echipa care s-a impus în teren, iar regulamentul a fost completat ulterior.

Cele două echipe s-au luptat și pentru titlu în sezonul trecut, cu covăsnencele adjudecându-și finala cu 3-1. Din 2012 până acum au fost 24 de confruntări directe între cele două formații. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe s-a impus de 21 de ori, iar alb-roșiile de 3. CSM Satu Mare a câștigat de fiecare dată acasă și nu are până acum victorie pe terenul actualei echipe din Sfântu Gheorghe.

În ceea ce privește parcursul până la Final 4, CSM Satu Mare a trecut lejer în primele două tururi de Rapid București și CSM Târgoviște. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a intrat direct în turul doi, datorită participării în cupele europene. Alb-verzile au trecut cu dublă victorie de FCC ICIM Arad, soarta calificării fiind rezolvată încă din tur.

Va fi a 5-a dispută stagională între cele două echipe. În prima fază a campionatului s-au impus elevele lui Zoran Mikes. 93-54 a fost la Sepsi Arena, în noiembrie, respectiv 64-60 la Satu Mare, în decembrie. Alb-roșiile au reușit surpriza la începutul lunii februarie, când le-au provocat covăsnencelor singura înfrângere internă din acest sezon, cu o diferență importantă, scor 76-51. Alb-verzile și-au luat revanșa în meciul de acum o săptămână, când s-au impus cu 82-58 la Sepsi Arena.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe este la a 7-a participare în competiția eliminatorie și a ajuns de fiecare dată cel puțin în semifinale. Alb-verzile au trecut de patru ori în ultimul act și de trei ori au câștigat Cupa României, în 2015, 2016 și 2018. Singura finală de cupă pierdută de această echipă din Sfântu Gheorghe este cea din 2014, cu Univ. Goldiș ICIM Arad. CSM Satu Mare este la a 11-a participare în cupă și la a 4-a finală. Pe precedentele trei le-a cedat cu MCM Târgoviște (2010), ICIM Arad (2011) și cea de anul trecut cu ACS Sepsi SIC.

Finala Cupei României, ediția 2019, dintre CSM Satu Mare și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, se dispută duminică, de la ora 19:00, la Sepsi Arena. Vor arbitra Alexandra Stan, Costin Bogdănescu și Amalia Marchiș, supervizați de Tiberiu Rist. Meciul va fi în direct pe FRB TV.

*foto: Miska Brigitta

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    SEPSI SIC CAMPIOANA
    SPERAM IN SUCCESUL SECUIENCELOR....HAIDETI FETELOR CA SE POATE SI SINTETI MAI BUNE !SUCCES!!

    cu 5 ani în urmă (31.03.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!