Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

CSM Târgoviște și CSM Satu Mare se întâlnesc în ultima etapă a anului

Andreea Vlase

Andreea Vlase
28.12.2018

CSM Târgoviște primește sâmbătă, de la ora 18, vizita celor de la CSM Satu Mare. Vicecampioana ocupă primul loc în Grupa Roșie, cu un punct și un meci în plus față de campioană, iar CSM Târgoviște este pe locul 3, la trei puncte de lider.

Sătmărencele au un bilanț de 8 victorii și 3 înfrângeri, cu un total de 19 puncte. Alb-roșiile sunt urmate de ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, care are un meci mai mai puțin și 10 victorii din 10, dar doar 18 puncte (după depunctare). CSM Târgoviște a revenit pe a treia treaptă a podiumului provizoriu, cu 16 puncte după 5 victorii și 6 înfrângeri.

Ambele echipe au început Grupa Roșie cu victorii. CSM Satu Mare s-a impus acasă cu 98-70 în fața formației venite din grupa a doua valorică, Phoenix Știința Constanța. Elevele lui Maikel Lopez au trecut astfel peste prima înfrângere cu spaniolul pe bancă, 60-64 acasă cu ACS Sepsi SIC. Înainte de partida cu campioana, vicecampioana legase 4 succese la rând de la venirea noului antrenor.

CSM Târgoviște s-a impus pe terenul marei rivale din Arad cu 64-61 în prima etapă din faza a doua a campionatului, după ce cu trei zile înainte ceda acasă cu 80-92 în fața Olimpiei CSU Brașov. Formația pregătită de Cătălin Tănase a reușit să se impună în runda precedentă deși a jucat în ultimele șapte minute fără principala marcatoare din acel meci, Porsche Poole, care a acumulat un antisportiv și un tehnic și a fost eliminată.

Dâmbovițencele au un bilanț de 2 victorii și 3 înfrângeri pe propriul teren în această ediție a Ligii Naționale de Baschet Feminin. CSM Satu Mare are 3 succese și 2 eșecuri pe terenuri străine. În precedentul duel găzduit de Sala Sporturilor din Târgoviște, alb-roșiile s-au impus cu 60-57 după un duel în care cele două echipe și-au împărțit perioadele mai bune. Atunci pe banca sătmăreană se afla doar actualul secund, Octavian Boian. Sătmărencele s-au distanțat la 10 puncte în prima repriză, iar dâmbovițencele aveau +12 înaintea ultimului sfert. Oaspetele au reușit să se impună la final, cu un parțial de 20-5 în ultima perioadă de joc.

Matea Tavic a fost atunci cea mai bună marcatoare de la învingătoare, cu 15 puncte, plus 6 recuperări și 4 pase decisive. Bosniaca este indisponibilă pentru meciul de sâmbătă, după acea accidentare suferită pe terenul campioanei la începutul lunii noiembrie. O altă absență a sătmărencelor pentru următorul meci este Kristina Baltic, și ea indisponibilă la ultimele partide.

Revenind la primul duel stagional dintre cele două echipe, din 27 octombrie, Brittany Denson a fost aproape de double-double pentru alb-roșii, cu 11 puncte și 9 recuperări, iar Promise Amukamara contribuia atunci cu 10 puncte. Ancuța Stoenescu a fost coșghetera partidei cu 18 puncte, fiind în double-double pentru dâmbovițence cu 10 recuperări. Porsche Poole a marcat 11 puncte atunci. La acel meci a fost egalitate perfectă la coșurile marcate din acțiune, câte 15 din semicerc și 5 de la distanță. diferența s-a făcut, până la urmă, de la linia de fault, cu 12 libere transformate de CSM Târgoviște și 15 în dreptul CSM-ului din Satu Mare.

Returul s-a disputat în 8 decembrie și CSM Satu Mare a obținut o victorie mai clară, cu 76-62, după ce oaspetele conduceau cu patru lungimi la prima pauză. Sătmărencele și-au adjudecat următoarele două sferturi și au avut un avans maxim de 19 puncte. Și la acel meci au fost indisponibile Matea Tavic, Kristina Baltic (la gazde) și Gabriela Irimia (la oaspete). Au fost atunci ceva probleme cu statistica, când cifrele de pe site-ul federației nu au coincis cu cele de pe tabelă.

Conform statisticii de pe site-ul forului de specialitate, Brittany Denson a avut la acel meci 22 de puncte, 9 recuperări și 6 pase decisive, iar alte trei jucătoare de la gazde au fost în double-digits: Promise Amukamara cu 18 puncte, Dlesha Lloyd cu 17 și Andra Mandache cu 10. De partea cealaltă, trei jucătoare apar cu câte 11 puncte: Alina Chivu, Alexandra Ghiță și Larisa Toma. Diferența s-a făcut din semicerc, cu 28 de reușite pentru gazde și 14 pentru oaspete. De afară au stat mai bine dâmbovițencele, cu 7 reușite față de două, iar de la linia de fault a fost diferență de o liberă, 14-13 pentru gazde.

CSM Satu Mare are medii de 73,5 puncte înscrise pe meci și 64,7 puncte primite în cele 11 etape de până acum. CSM Târgoviște a marcat 69,3 puncte pe partidă și a primit 73,5. Pe propriul teren, dâmbovițencele au medii de 67,6 puncte marcate și 70,6 primite, în timp ce sătmărencele au doar 64,8 puncte înscrise pe meci în deplasare, cu 67,2 primite. Alb-roșiile au medii mai bune la aspectele importante ale jocului, dar în unele cazuri sunt cifre destul de apropiate: recuperări (38,9 pentru sătmărence față de 38,1), capace (2,8 față de 2,4) sau mingi pierdute (13,9 față de 14,3). Este o diferență puțin mai mare la pase decisive (17,8 față de 14,6) și intercepții (11 față de 7,5). CSM Târgoviște are mai puține faulturi pe meci, 15,1 față de 17,5. Procentajele la șuturile din acțiune sunt favorabile ardelencelor. Este o diferență mică la șuturile de la distanță (30,5% pentru sătmărence față de 30,1%) și puțin mai mare la reușitele din semicerc (49,5% față de 45,7%) și la linia de fault (70,8% față de 64%).

Nu trebuie neglijat faptul că vicecampioana a putut să aducă ce jucătoare și-a dorit, în timp ce fosta campioană are în continuare interdicție la transferurile internaționale și o arie de selecție tot mai mică. Sătmărencele au în lot 5 straniere, în timp ce dâmbovițencele au doar două. Ambele echipe au în lot românce cu experiență în primul eșalon, cu un plus la număr pentru alb-roșii, în condițiile în care Gabriela Irimia n-a mai jucat pentru CSM Târgoviște de la începutul lunii, din cauza unei accidentări. Echipa lui Cătălin Tănase are, în schimb, jucătoare tinere de bază în loturile naționale de junioare, care sunt puțin mai implicate în joc față de fetele U23 din lotul sătmărean.

În ceea ce privește statisticile individuale, CSM Târgoviște are lidere româncele cu foarte multă experiență, în timp ce la sătmărence stranierele conduc. Ancuța Stoenescu este coșghetera dâmbovițencelor cu 15,9 puncte pe meci și cea mai bună pasatoare cu 3,2 assist-uri pe meci. Larisa Toma are 6,9 recuperări pe partidă pentru fosta campioană. Brittany Denson este lidera sătmărencelor la două statistici importante, puncte (medie de 17,6) și recuperări (9,3). Promise Amukamara oferă 4,4 assist-uri pe meci.

În prima fază a sezonului regulat CSM Satu Mare a reușit o premieră, legând două victorii în fața dâmbovițencelor. Alb-roșiile mai aveau un singur succes în duelurile cu CSM Târgoviște, obținut în martie 2017, în deplasare. Din 2008 până acum, CSM Târgoviște s-a impus în 34 de confruntări directe cu sătmărencele, inclusiv cele trei din finala campionatului în 2012.

Partida dintre CSM Târgoviște și CSM Satu Mare se joacă sâmbătă, 29 decembrie, de la ora 18:00, la Sala Sporturilor Târgoviște. Vor arbitra: Andrada Csender, Lavinia Gheorghe și Alexandru Nicolae. Cele două echipe vor lupta pentru un loc la Final 4-ul Cupei României, cu dubla fiind programată la final de februarie și început de martie.

*foto: frissujsag.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!