Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSU Sibiu l-a semnat pe Daniel Ewing, fost jucător în NBA

David Istrate

David Istrate
05.02.2019

La fel ca în ultimii doi ani, BC CSU Sibiu merge foarte bine în timpul sezonului regulat și în acest moment ocupă prima poziție în clasamentul LNBM. Cu un nucleu păstrat din sezonul precedent și cu câteva transferuri foarte bune, trupa antrenată de Dan Fleșeriu arată ca o formație foarte puternică, reușind mai multe victorii categorice.

Cu toate acestea, sibienii doresc să evite situația din ultimele două sezoane când oboseala și-a spus cuvântul tocmai în momentele cele mai importante. Prin urmare, conducerea lui BC CSU Sibiu a decis înregimentarea unui nou jucător, Daniel Ewing, care să completeze lotul lui Fleșeriu. Baschetbalistul american are un CV impresionant, jucând de-a lungul carierei în cele mai importante ligi din lume.

Daniel Ewing a jucat în colegiu sub comanda lui Mike Krzyzewski la Duke University, una din cele mai bune programe sportive din Statele Unite. În sezonul 2004-2005, ultimul petrecut de Ewing la Duke, acesta a strâns cifre impresionante: 15.3 puncte, 3.2 recuperări, 4 pase decisive și 2 intercepții. Ca rezultat al prestațiilor sale excelente, sportivul de 1.91m a fost selectat în draftul din 2005, cu opțiunea a 32-a, de către Los Angeles Clippers. Daniel Ewing a rămas două sezoane la formația din conferința de Vest, perioadă în care a strâns 127 de meciuri și a avut medii de 3.4 puncte, 1.25 recuperări și 1.4 pase decisive.

După acești doi ani, în 2007, Daniel Ewing a făcut tranziția spre Europa. Prima echipă cu care a semnat a fost BC Khimki Moscova. Baschetbalistul american a petrecut un singur an în Rusia, transferându-se în 2008 în Polonia, la Asseco Prokom Sopot, formație alături de care a jucat în Euroligă. În primele sale 15 jocuri în cea mai importantă competiție europeană, Ewing a adunat 12.9 puncte, 2.5 recuperări, 2.7 pase decisive și 1.5 intercepții. Prin urmare, în vară, a participat pentru al doilea an consecutiv în NBA Summer League. Când a început însă noul sezon, Ewing s-a întors în Europa la formația care, între timp, se mutase în Gdynia. Aici a mai stat pentru încă doi ani. În trei sezoane petrecute în Polonia, Ewing a câștigat de fiecare dată titlul și a fost numit MVP-ul finalei din 2011. 

El a plecat de la echipa poloneză în Ucraina, la Azovmash Mariupol, echipă care juca în EuroCup. Cu medii de 13 puncte, 2.3 recuperări și 3.6 pase decisive, baschetbalistul născut în Florida a fost observat de cei de la Besiktas care l-au și transferat în sezonul 2012-2013. Astfel, Ewing și-a făcut reapariția în Euroligă, unde în 11 jocuri a strâns medii de 9.8 puncte, 2.8 recuperări și 1.5 pase decisive.

Aveau să fie ultimele sale partide în competiția europeană pentru că în următorul sezon, 2013-2014, sportivul american a plecat în campionatul francez, la Paris-Levallois. De-acolo, Ewing s-a transferat la Le Mans Sarthe Basket și apoi, în 2015-2016, la Neptunas Klaipeda, în Lituania. Alături de formația baltică, noul jucător al sibienilor a evoluat din nou în Eurocup, unde a contabilizat 14.8 puncte, 4 pase decisive, 2.1 recuperări și 1.3 intercepții. În sezonul 2016-2017, Daniel Ewing a plecat în Israel la Maccabi Ashdod, însă a evoluat doar în 19 meciuri pentru această formație, întorcându-se înapoi la Neptunas Klaipeda. Într-un final, în sezonul precedent, fostul baschetbalist din NBA a fost semnat de-abia în ianuarie în Argentina, la Ferrocarril Oeste Capital Federal. Pe continentul sudamerican, Ewing nu s-a regăsit având următoarele cifre: 3.6 puncte, 1.2 recuperări și 1.4 pase decisive.

În actualul sezon, Daniel Ewing nu a jucat deloc. Astfel situația pare similară cu extratransferul realizat de BC CSU Sibiu anul trecut, când l-a adus în lot pe Jordan Williams, sportiv ce nu mai jucase de 5 ani. Cu toate acestea, realizările lui Ewing sunt de necontestat și putem să enumerăm doar o parte dintre acestea:

  • participant în turneul Final Four al NCAA (2004)

  • participant în semifinalele conferinței de Vest cu LA Clippers (2006)

  • câștigător al Cupei Rusiei (2008)

  • campion al Poloniei (2009, 2010, 2011)

  • MVP -ul finalei în Polonia (2011)

  • participant în semifinalele Cupei Franceze (2014)

  • participant în finala Cupei Franceze (2015)

  • vicecampion al Lituaniei (2016, 2017)

  • 127 de meciuri în NBA

  • 55 de meciuri în Euroligă, cu medii de 11,8 puncte, 2,6 pase decisive, 2,3 recuperări 

  • 43 de meciuri în Eurocup, cu medii de 13 puncte, 3,8 pase decisive, 2,3 recuperări

Daniel Ewing devine al 7-lea jucător străin pentru CSU Sibiu, care îi mai are în componență pe Kevin Hardy, Justas Tamulis, Monyea Pratt, Isaiah Philmore, Chris Cooper și Randal Falker. Rămâne de văzut când va reuși baschetbalistul american să se alăture lotului condus de Dan Fleșeriu și cât de repede se va aclimatiza cu Liga Națională. 

Următoarea partidă pentru CSU Sibiu va fi pe teren propriu, în compania celor de la SCM U Craiova. 

*foto: Getty Images

29 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu - Radu :

    Wow
    Bună mutare strategică.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe cronicaru :

    Opinie
    Din punctul meu de vedere, și datorita acestui transfer și evoluțiilor, Sibiul e principala favorita la titlu.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Marius_M :

    Welcome
    Vad acolo o aruncare bună de la semidistanta, fix ce ne lipsea. Welcome, Daniel!

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu S C :

    Ewing
    Well well well! imi place semidistanta!!

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Nice
    Impresionant CV-ul. Da, are o vârstă, dar și o experiență extraordinară. Dacă e ok și fizic, ne va ajuta foarte mult.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu Fr3aksway:

      ...
      Pare batranel, insa nu ma ingrijoreaza varsta lui. Altii joaca fara probleme la 38 de ani si o fac foarte bine (Mohammed, Bojovic).

      Daca e sa joace nu cred ca va fi lasat in afara un om mare pe banca (doar in cazul unei accidentari), mai degraba pe Hardy / Tamulis / Pratt.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu alexander:

      oare?
      eu cred ca fix oamenii mari vor face tusa prin rotatie..

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu Fr3aksway:

      ...
      Daca ramane Falker pe banca, ar juca Cooper tot meciul. Daca se mai si apara agresiv si intra in foul trouble e groasa...

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu Marius_M:

      Niciodata
      După ce am suferit 2 ani cu un singur pivot de calitate, crezi ca acum aruncam aurul din mana? :) Amintiți-vă ce probleme am avut în playoff, fiindcă Cooper are tendinta sa faulteze mult și oricum e greu sa duci un meci întreg pe poziția aia.

      Eu zic ca si Falker și Coop sunt bătuți in cuie. Cu atât mai mult ca Falker a început sa arunce chiar decent și de la 3.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu alexander:

      :)
      si voi credeti ca renunta la cel mai bun recuperator, cel mai bun marcator sau cel mai eficient jucator :) hai ca vedem si povestim apoi..

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu Fr3aksway:

      ...
      Lamureste-ne de ce sa mai adaugi inca un fundas in echipa si sa lasi un pivot pe banca?
      Eu zic ca avem destui jucatori pe pozitiile mici (Tohatan, Dragoste, Gavriloaia, Brosser, Hardy, Tamulis, Pratt) ce rost are sa adaugi inca un fundas si sa risti lasi un om mare pe banca... ai ramane cu 2 oameni pe pozitiile 4-5, acolo nu mai ai alte solutii.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      De dragul discuției
      Lui Dan îi place mult să joace small, cu Mo pe 4, probabil cam jumătate din timpul de joc, cel puțin în ultimele meciuri. O varianta e să stea Zey, îi rotești pe Randall și Coop pe 5, iar 10 joci cu unul din ei pe 4, cât să respire Mo. Variante sunt multe zic eu, singurul pe care nu îl văd stând e Justas, singurul cu un profil complet diferit. Dar până la urmă e bine că alegerile sunt la Dan și că le poate face. Chiar dacă e greu...

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea mitupower :

    Sibiul
    Devine o pretendenta serioasa la titlu. Felicitari.
    Sa fie baschet!

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea 6X :

    Sibiu.
    Șanse mari pentru titlu și cupa României. Cum am mai spus CSM dacă termină pe locul trei va fi o minune.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu JCN:

      :)
      CLujul o sa isi aduca un 4 (sau revine Moldoveanu - prea linistiti stau ei) iar Oradea cu siguranta o sa aduca doi jucatori. Dupa ce vedem transferurile putem discuta mai multe.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Sibiu
    Impresionant ca și CV. Rămâne însă de văzut dacă va putea să-și intre în ritm în timp util având în vedere ca nu a jucat de multicel.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu JCN :

    Transfer
    Transfer necesar. Totusi sa asteptam sa vedem ce poate, si la Williams am avut asteptari mari si a dezamagit. Are o varsta si se pare ca nu a jucat in ultima vreme.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    CSU Sibiu
    Cu acest transfer intențiile devin certe în câștigarea campionatului și poate al cupei. Acum rămâne de văzut care este randamentul și aportul pe care îl va da și aduce Daniel Ewing

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • tsc_1980 :

    Csm Sibiu
    Si eu ii vad favorti la titlu, dar le lipseste un roman de valoare - Tohatan si Dragoste nu se ridica la nivelul romanilor din celelalte pretendente. Oricum, un pic ciudat alegerea jucatorilor straini, fara nici un Pg si cu 4 oameni inalti. Daca nu castiga Oradea, sper sa castige Sibiul!! Meritati!!

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Sibiul favorita !
    Si fara acest transfer Sibiul era favorita, iar aceasta mutare arata profesionalismul conducerii sibiene, bravo lor !

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea gambler :

    .
    Cred ca despre acest jucator era vorba si la Oradea.....

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea 6X :

    gambler
    Și eu m-am gândit la asta că despre el a vorbit Achim.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Fără supărare
      ... Dar nu cred că e singurul jucător care nu a jucat sezonul ăsta 😁. Ewing e un fundaș combo, vouă vă trebuie un pivot și o extremă mică.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea gambler :

    .
    Nu cred ca o sa aduca un pivot revine al nostru Tibarna😞, probabil un PF si un SF.

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu JCN:

      Pivot
      A batut prea mult moneda pe lipsa lui Denison asa ca si eu cred ca va aduce un pivot.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea mikki :

    parere....
    Al saptelea strain la Sibiu, Ewing, la Oradea dupa mult trambitatele.... viitoare transferuri, va ramane normal Pavle Relijic. Diferenta dintre cei 2 spune multe cred despre valoarea loturilor..

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • BC CSU Sibiu JCN:

      Achim
      a mai spus si ca risca sa termine sezonul regulat pe un loc mai prost decat se sa grabeasca in a aduce pe cineva. Eu nu inteleg de unde vehementa asta impotriva lui Achim si aici nu ma refer la tine(am observat si pepagina clubului vostru). Sa nu uitam ca i-a adus pe Zeno si Richard doi jucatori fantastici si a castigat doua titluri. Pe langa asta in ultimii ani mereu Oradea a fost plina de accidentari sau probleme ale jucatoruilor ce nu depind de antrenor.

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      ...Achim..
      Nu sunt impotriva lui, rezultatele sunt graitoare. Comentam si eu... Desigur, ai dreptate cu cei doi, ca parere, Zeno era si acum daca nu-i introduceau clauze nasoale in contract, in sfarsit.. Ideea era ca Relijic, Gavrila, Lazar sunt pentru antrenament...la numar si lotul e slabut, mult mai slabut in comparatie cu al vostru, cu al CJ. Speram ca cei doi sa fie de valoare, peste ce avem acum, altfel...oricum HAI CSM!!! si sa fie baschet de calitate!!

      cu 5 ani în urmă (05.02.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea mikki :

    Achim spunea...
    "....Am mai spus, nu cred că ne ajută să completăm lotul cu jucători care să fie aici doar la număr..." Relijic e titular indiscutabil...

    cu 5 ani în urmă (05.02.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!