Cazul "Memoriu F8 F". Discrepanță între regulamentul FRB și ce s-a hotărât în Consiliul Director


FRB a dat "copy" regulamentului din campionat și "paste" în regulamentul specific al Cupei României

Bucuria sportivelor Tyaunna Marshall și Annemarie Părău ar putea fi umbrită de memoriul depus de Sergiu Gherdan
Foto: Andreea Vlase 

O nouă situație în baschetul feminin scoate la iveală problemele administrative din cadrul Federației Române de Baschet. La scurt timp după fluierul de final ce a stabilit ACS Sepsi SIC câștigătoarea de pe teren a ediției 2017/2018 a Cupei României, avocatul-impresar al CSM Satu Mare, Sergiu Gherdan, a scos din "mânecă" un memoriu prin care solicită acordarea titlului către echipa sătmăreană, la masa verde.

Contestația are la bază o prevedere a regulamentului specific al Cupei României care interzice echipelor participante în Cupele Europene să înscrie pe foaia oficială peste 3 jucătoare europene. ACS Sepsi SIC a evoluat la Final Eight-ul Cupei României cu 4 jucătoare europene: Hamilton-Carter, Ruzica Dzankic, Nathalie Fontaine și Marina Kress. 

La feminin echipele au dreptul să înscrie în foaia de arbitraj - maxim 6 jucătoare străine (3 noneuropene și 3 europene) pentru echipele care participă în cupele europene organizate de FIBA Europa - se precizează în regulamentul specific al Cupei României ediția 2017/2018. 

Regulamentul are la bază o decizie a Consiliului Director din 16 martie 2017 care sună în felul următor:

În LNBF se va juca cu 1 jucatoare romanca pe teren, permanent tot jocul, la care se adauga in primul sfert al jocului o jucatoare romanca nascuta 1996 (U22) sau mai mica; echipele au dreptul sa inscrie pe foaia de arbitraj 5 jucatoare straine (3 non europene si 2 europene); echipele care participa in cupele europene au dreptul sa inscrie pe foaie, tot sezonul, 6 jucatoare straine (3 noneuropene si 3 europene);


Însă regulamentul specific al Cupei României nu specifică expres care este sancțiunea nerespectării acestor prevederi, ci doar a prevederilor privind numărul jucătoarelor autohtone pe parchet: pierderea jocului prin forfait tehnic cu 2-0 și fără punct în clasament.

Aparent, pe regulament, contestația CSM Satu Mare pare fondată, însă ne îndoim de acest deznodământ deoarece nu respectă ceea ce s-a decis la ședința de Consiliu Director al Federației Române de Baschet. Mai exact, Consiliul Director al FRB a urmărit limitarea jucătoarelor de origine americană, conform regulii din competițiile organizate de FIBA Europe, nu și a jucătoarelor de origine europeană. O astfel de prevedere ar încălca Regulamentele Unionale privind dreptul la muncă a cetățenilor uniunii europene.

Adevărata probleme este însă la nivelul Federației Române de Baschet, mai exact la comisia care a redactat regulamentele ce au fost aprobate ulterior în ședință de Consiliu Director. Astfel s-a creat o nesincronizare între motivele ce au stat la baza deciziei, ce s-a decis la sedința Consiliului Director din 16 martie 2017 și ceea ce a fost introdus în regulament. Practic comisiile FRB au dat copy la prevederine din regulamentul specific al campionatului și paste în regulamentul specific al Cupei României. Putem trage această concluzie din faptul că în ultimul regulament se specifică că în cazul unui forfait tehnic nu se acordă punct în clasament, iar în Cupa României sistemul este eliminatoriu.

Rămâne de văzut ce va decide FRB într-o ședință ce va avea loc mâine, la Cluj-Napoca și care va fi motivarea soluționării contestației (dacă va exista una).Citește ultimele știri despre CSM Satu Mare
Află toate informațiile redactate despre confruntarea dintre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe vs CSM Satu Mare
Citește ultimele știri despre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe

totalbaschet.ro / 26 February 2018 / 11:48


Galerie foto


7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
RUSINE SA VA FIE !! Pe moment situatia d-vostra fianciara este contestata si ilegala,mai aveti tupeul dupa un joc pierdut sa faceti contestatie....de ce nu ati castigat pe teren...ati venit cu lectia de acasa invata...iesiti din insolventa,sa puneti contul bancar liber si dupa aceia puteti contesta.. 
26 February 2018 13:58
Fisherman Discrepanta ...
0 
Personal nu sesizez nici o discrepanta intre continutul Deciziilor B.F. FRB si Regulamentul Specific LNBF sau CRF ... Daca s-a decis ca pentru unele echipe pot fi 2 jucatoare straine europene iar pentru alte echipe 3 jucatoare straine europene (doar una ... inacceptabil pentru ca toate echpele participante intr-o competitie sportiva trebuie sa aiba parte de aceleasi drepturi ...), sa inscrii pe foaia oficiala de joc 4 jucatoare straine europene, este o incalcare atat a Deciziei B.F. cat si Regulamentelor Specifice FRB referitoare la LNBF si CRF... Ma poate "lumina" cineva ca sa inteleg de unde provine, discrepanta ? Daca ea nu poate fi evidentiata, Sf. Gheorghe, ar trebui descalificata din toate competitiile FRB ! In competitiile FIBA insa, constat ca participarea privind eligibilitatea jucatoarelor de la Sf. Gheorghe a fost regulamentara ... Pai cum este in final ca la FIBA sau ca la FRB ? ...  
26 February 2018 14:01
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
Fentati prevederile financiare legale,si mai faceti memoriu de abatere de la regulament?? Sa va fie rusine domnule Vogel !! 
26 February 2018 15:30

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!


Din aceeaşi categorie...
FRB își asumă greșeala din Regulamentul Specific LNBF 2017/2018
Federatia se refera la eroarea care a dus la contestatia celor de la CSM Satu Mare dupa finala Cupei Romaniei 
"Norocul" nu a fost de partea CSM Satu Mare. Avocatul Petroșel Norocel a respins definitiv memoriul sătmărenilor
Decizia CCCLTO a fost confirmată, iar CSM Satu Mare se mai poate adresa doar Curții de Arbitraj Sportiv de la Lausanne 
CSM Satu Mare a depus apel la memoriul respins de CCCLTO
Sătmărenii sunt nemulțumiți de decizia Comisiei de Competiții și continuă să-și caute dreptatea 
Memoriul depus de CSM Satu Mare nu a fost semnat de președintele clubului
Două greșeli majore pe care aparent le-a comis conducerea clubului sătmărean 
Cazul ”Memoriul F8 F”. Kereskényi Gábor: "Dacă clubul este convins că avem dreptate atunci merită să mergem mai departe"
Primarul din Satu Mare sprijină Clubul Sportiv Municipal în cazul în care se va sesiza Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne 
Cazul ”Memoriul F8 F”. Mureșan: "E o premieră ca o decizie a unui for să fie bazată pe o declarație de presă"
Managerul CSM Satu Mare afirmă că se va analiza posibilitatea depunerii unui apel 
Cazul ”Memoriul F8 F”. Cupa României rămâne la Sfântu Gheorghe
Publicăm decizia integrală a Comisiei de Competiții prin care s-a respins memoriul depus de CSM Satu Mare 
Cazul ”Memoriul F8 F”. Comisia Centrală de Competiții a FRB s-a întrunit în cursul zilei de azi
Președintele Viorel Constanținescu a vorbit site-ului nostru despre decizia în acest caz 
Cazul ”Memoriul F8 F”. Ambrus Jozsef: „Eu cred că Satu Mare a greșit enorm acuzând arbitrajul”
Oficialul de la Spesi SIC vorbește despre cele întâmplate după finala Cupei României la baschet feminin 
Cazul "Memoriu F8 F". Dobă: "Sertarele birourilor FRB sunt pline de memorii din partea Sepsi SIC"
Antrenorul sătmărenilor consideră că greșelile de arbitraj au luat singurul avantaj pe care echipa sa îl avea în confruntarea cu ACS Sepsi SIC 
0 
O sa va inchidem gurita la urmatorul meci! Sper sa ajungeti cu totii la racoare, pentru hotiile pe care le faceti la SM. 
click pt. Articol 10 March 2018 15:40
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
Adevarul se gaseste in sentinta federatiei: 6 jucatoare straine dintre care 3 noneuropene.Pe moment ce pe teren SEPSI a trimis doar 2 noneuropence(2 americance),este de inteles si pentru matematicienii de clasa 1-a,ca 6-2 = 4,deci 4 europence putea trimite pe teren .Care este problema?? Satmarenii nu cunosc matematica,nu cunosc regulementul,nu au bani si vroiau sa mai ciupesca niste bani,ne vorbind de faptul,ca printr-o cupa castigata puteau oarecum sa justifice banii multi,cei mai multi din campionat cheltuiti atat pe jucatoare cat si pe antrenori,timp in care nu achitau datoriile fata de unii si altii,fiind obligati sa faca mismasuri financiar-bancare care merita sa fie controlate !! 
click pt. Articol 10 March 2018 10:42
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
SEPSI SIC NU A GRESIT CU NIMIC! a RESPECTAT REGULAMENTUL!
6 JUCATOARE STRAINE,MAX. 3 NONEUROPENE.AU JUCAT 2 NONEUROPENE,DECI AVEA DREPTUL LA 4 EUROPENE!! CE MARE PROBLEMA DE MATEMATICA?? JURISTUL CLUBULUI SATMAREAN ESTE CA ECHIPA:SUPRAPLATIT SI CU LECTIA NEFACUTE !! 
click pt. Articol 09 March 2018 13:22
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
CINE A GRESIT ?? CONDUCEREA SI JURISTUL DE LA SATU MARE,SI V-ATI FACUT DE RAS!! ADEVARUL INVINGE !ATI MILOGIT DE FAPT MAI MULTI BANI SI LAURI,DAR NU A MERS !! SFANTU GHEORGHE VA DAT LECTIE DE BASCHET,SI VA VA ACORDA AJUTOR SUPLIMENTAR SI IN CONTINUARE IN TOATE DOMENIILE BASCHETULUI INCLUSIV IN MANAGMENT SI PRACTICI FINANCIARE !!  
click pt. Articol 09 March 2018 13:14
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
ADEVARUL INVINGE !! SATMARENII SA FACA ORDINE IN OGRADA LOR ATAT FINANCIAR CAT SI JURIDIC !! 
click pt. Articol 09 March 2018 13:07
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
Managerul sa-si vada de treaba,si sa conduca clubul astfel,incat sa nu fie nevoit sa aiba pregatita de acasa inaintea meciurilor din deplasare a unor chichite si erori regulamentare,de care poate sa se lege in cazul unui eventual esec ! Muresan sa faca ordine in buzunarul clubului,sa-si achite datoriile avute,sa respecte prevederile legale privind finantarea clubului.Nu aveti bani,sa nu platiti peste masura si valoare antrenori si jucatori !!! 
click pt. Articol 09 March 2018 13:02
7vezer SEPSI SIC CAMPIOANA
0 
Cred ca lipsa banilor si a datoriilor catre anumite entitati a fost cauza memoriului depus la federatie.Dreptatea invinge,deci satmarenii au ramas fara cupa si fara bani mai multi !!Rusinos sa procedez astfel:in sport trebuie sa fii corect si cinstit !! Nu ai bani,nu te duci la distractie...nu platesti antrenorul si unele jucatoare peste posibilitati...incerci sa platesti datoriile si nu acumulez alte datorii !! 
click pt. Articol 09 March 2018 12:52
0 
“Total Baschet a luat legatura cu primarul orasului Satu Mare,princilalul sponsor a Clubului Sportiv Municipal” :) Kereskényi sponsor??? 
click pt. Articol 09 March 2018 09:44
Vander Profesionalism?
0 
Memoriu nesemnat de președinte? Deși dânsul a fost de față la Finala Cupei... Hoțul strigă hoț... Cei care nu respectă regulamentul vor să le fie aplicată litera acestuia, deși știu bine că potrivit spiritulu regulamentului nu le dă dreptate...E vorba de bună intenție... bineînțeles... :)))  
click pt. Articol 09 March 2018 00:53
0 
Ehh daca va faceti timp si cititi cu atentie, in aproape toate regulamentele specifice de campionate nationale editia 2017-2018 sunt greseli enorme, gen "techno-redactare".La U18 regulamentul se contrazice la mai multe capitole, samd. Restul e cancan, cu trimiterea cupei la Satu Mare....... 
click pt. Articol 07 March 2018 12:35