Stiri Cupa României Feminin

Cazul "Memoriu F8 F". Discrepanță între regulamentul FRB și ce s-a hotărât în Consiliul Director

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
26.02.2018

Bucuria sportivelor Tyaunna Marshall și Annemarie Părău ar putea fi umbrită de memoriul depus de Sergiu Gherdan
Foto: Andreea Vlase 

O nouă situație în baschetul feminin scoate la iveală problemele administrative din cadrul Federației Române de Baschet. La scurt timp după fluierul de final ce a stabilit ACS Sepsi SIC câștigătoarea de pe teren a ediției 2017/2018 a Cupei României, avocatul-impresar al CSM Satu Mare, Sergiu Gherdan, a scos din "mânecă" un memoriu prin care solicită acordarea titlului către echipa sătmăreană, la masa verde.

Contestația are la bază o prevedere a regulamentului specific al Cupei României care interzice echipelor participante în Cupele Europene să înscrie pe foaia oficială peste 3 jucătoare europene. ACS Sepsi SIC a evoluat la Final Eight-ul Cupei României cu 4 jucătoare europene: Hamilton-Carter, Ruzica Dzankic, Nathalie Fontaine și Marina Kress. 

La feminin echipele au dreptul să înscrie în foaia de arbitraj - maxim 6 jucătoare străine (3 noneuropene și 3 europene) pentru echipele care participă în cupele europene organizate de FIBA Europa - se precizează în regulamentul specific al Cupei României ediția 2017/2018. 

Regulamentul are la bază o decizie a Consiliului Director din 16 martie 2017 care sună în felul următor:

În LNBF se va juca cu 1 jucatoare romanca pe teren, permanent tot jocul, la care se adauga in primul sfert al jocului o jucatoare romanca nascuta 1996 (U22) sau mai mica; echipele au dreptul sa inscrie pe foaia de arbitraj 5 jucatoare straine (3 non europene si 2 europene); echipele care participa in cupele europene au dreptul sa inscrie pe foaie, tot sezonul, 6 jucatoare straine (3 noneuropene si 3 europene);


Însă regulamentul specific al Cupei României nu specifică expres care este sancțiunea nerespectării acestor prevederi, ci doar a prevederilor privind numărul jucătoarelor autohtone pe parchet: pierderea jocului prin forfait tehnic cu 2-0 și fără punct în clasament.

Aparent, pe regulament, contestația CSM Satu Mare pare fondată, însă ne îndoim de acest deznodământ deoarece nu respectă ceea ce s-a decis la ședința de Consiliu Director al Federației Române de Baschet. Mai exact, Consiliul Director al FRB a urmărit limitarea jucătoarelor de origine americană, conform regulii din competițiile organizate de FIBA Europe, nu și a jucătoarelor de origine europeană. O astfel de prevedere ar încălca Regulamentele Unionale privind dreptul la muncă a cetățenilor uniunii europene.

Adevărata probleme este însă la nivelul Federației Române de Baschet, mai exact la comisia care a redactat regulamentele ce au fost aprobate ulterior în ședință de Consiliu Director. Astfel s-a creat o nesincronizare între motivele ce au stat la baza deciziei, ce s-a decis la sedința Consiliului Director din 16 martie 2017 și ceea ce a fost introdus în regulament. Practic comisiile FRB au dat copy la prevederine din regulamentul specific al campionatului și paste în regulamentul specific al Cupei României. Putem trage această concluzie din faptul că în ultimul regulament se specifică că în cazul unui forfait tehnic nu se acordă punct în clasament, iar în Cupa României sistemul este eliminatoriu.

Rămâne de văzut ce va decide FRB într-o ședință ce va avea loc mâine, la Cluj-Napoca și care va fi motivarea soluționării contestației (dacă va exista una).

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    SEPSI SIC CAMPIOANA
    RUSINE SA VA FIE !! Pe moment situatia d-vostra fianciara este contestata si ilegala,mai aveti tupeul dupa un joc pierdut sa faceti contestatie....de ce nu ati castigat pe teren...ati venit cu lectia de acasa invata...iesiti din insolventa,sa puneti contul bancar liber si dupa aceia puteti contesta..

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș Fisherman :

    Discrepanta ...
    Personal nu sesizez nici o discrepanta intre continutul Deciziilor B.F. FRB si Regulamentul Specific LNBF sau CRF ... Daca s-a decis ca pentru unele echipe pot fi 2 jucatoare straine europene iar pentru alte echipe 3 jucatoare straine europene (doar una ... inacceptabil pentru ca toate echpele participante intr-o competitie sportiva trebuie sa aiba parte de aceleasi drepturi ...), sa inscrii pe foaia oficiala de joc 4 jucatoare straine europene, este o incalcare atat a Deciziei B.F. cat si Regulamentelor Specifice FRB referitoare la LNBF si CRF... Ma poate "lumina" cineva ca sa inteleg de unde provine, discrepanta ? Daca ea nu poate fi evidentiata, Sf. Gheorghe, ar trebui descalificata din toate competitiile FRB ! In competitiile FIBA insa, constat ca participarea privind eligibilitatea jucatoarelor de la Sf. Gheorghe a fost regulamentara ... Pai cum este in final ca la FIBA sau ca la FRB ? ...

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe 7vezer :

    SEPSI SIC CAMPIOANA
    Fentati prevederile financiare legale,si mai faceti memoriu de abatere de la regulament?? Sa va fie rusine domnule Vogel !!

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!