Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce părere au baschetbaliștii din LNBM despre dezbaterea NBA vs Euroligă

Eduard Popa, Andrei Ilie, David Istrate

Eduard Popa, Andrei Ilie, David Istrate
12.01.2019

mandache troupe nba euroliga

Antrenorul Barcelonei, Svetislav Pesic, a avut în această săptămână o afirmație care a rupt în două comunitatea baschetbalistică din întreaga lume. Tehnicianul sârb a spus că „NBA nu este baschet” și a sugerat că Euroliga ar fi peste NBA din punct de vedere al nivelului de joc.

Totalbaschet.ro a întrebat mai mulți jucători din Liga Națională, sau care au trecut prin LNBM, cu privire la această dezbatere. Opiniile au fost împărțite, însă nu la fel de radicale ca cele ale tehnicianului sârb:

Căpitanul Stelei și fost dublu campion al României alături de CSM CSU Oradea, Andrei Mandache, a vorbit despre preferințele sale în materie de baschet la nivel de competiții internaționale:

„Preferințele mele sunt în felul următor:

1. Euroliga, din prisma defensivei pe care o joacă toate echipele de la începutul competiției și până la final, un joc de echipă cu combinații plăcute ochiului.

2. March Madness în NCAA, pentru defensiva și partea atletică a jocului. Este extraordinar cât de atletici sunt acești “studenți”.

3. NBA, pe care din păcate îl pun pe ultimul loc, pentru că a ajuns să fie mai mult spectacol decât baschet, chiar și în play-off totul a început să fie mai mult show decât ceea ce ar trebui să vedem. Dar trebuie să recunosc că, în privința calității individuale a jucătorilor, NBA ar fi pe primul loc… deci este o contradicție mică aici.”

Un alt jucător cu „ștate vechi” în liga internă, americanul Porter Troupe, fost câștigător al Cupei României cu Energia Târgu Jiu și actual component al lui SCM U Craiova, îl contrazice pe Pesic:

„Baschetul din NBA este diferit de cel din Euroligă. Cred că este iresponsabil să afirmi că NBA nu este baschet. Mai corect ar fi fost să spui că NBA și Euroliga sunt două părți diferite ale aceluiași sport. Reguli diferite și niveluri diferite de talent. NBA este proiectat să facă baschetul palpitant. Euroliga este mai ”old school”, unde se joacă un baschet mai ”pur”. Dar, până la urmă ambele sunt bune și totul ține de preferințe.”

pasalic nba euroliga

Campion al României alături de CSM CSU Oradea, shooter-ul Muhamed Pasalic este de partea Euroligii, deși recunoaște că se uită la playoff-ul NBA:

„NBA este diferit, este mai mult divertisment. Îmi place să mă uit la playoff-uri și cam atât. Prefer Euroliga și pentru mine acela este cel mai bun baschet, cu echipe, jucători și antrenori grozavi. Cred că totul este mult mai competitiv, este mai mult despre jocul de echipă, tactică și mai puțin jocul individual. Mai mult devotament!”

David Dudzinski, fost căpitan al CSM Steaua și actual jucător de Basketball Champions League la Antwerp Giants a comentat și el pentru totalbaschet declarația antrenorului sârb:

„Dacă vorbim din punct de vedere tactic, sunt de acord cu el, Euroliga este mai bună decât NBA. Dacă ești fanul strategiei, tacticilor și al planificării jocului, te uiți la Euroligă. Dar și NBA este baschet! Nu același baschet pe care îl găsești în Europa, NCAA sau în programele de juniorat. Dacă vrei să vezi măiestria completă a talentului, în special în ofensivă, NBA este mult mai interesant. Dacă îl aveam pe James Harden în echipa mea, l-aș juca 80% din atacurile echipei mele, l-aș pune să-i țină pe cei mai slabi oponenți și l-aș lăsa să se odihnească câteva jocuri pentru a fi în formă pentru playoffs.

În momentul de față eu prefer să mă uit la Euroligă pentru că este mult mai important pentru ce fac acum. De fiecare dată când te uiți la un meci din Euroligă, știi că va fi ceva de nivel înalt, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna în NBA, cu precădere acum în ianuarie și februarie. Însă NIMIC nu bate playoff-urile din NBA.”

dudzinski nba euroliga

În final, Goran Gajovic, și el campion al României în sezonul precedent și actual coleg al lui Troupe la Craiova, se arată un mare fan al ambelor ligi:

„Nu pot spune că NBA nu este baschet. Este cel mai bun baschet din lume, toată lumea știe asta. Cu toate acestea, eu prefer să mă uit mai mult la Euroligă. E mai apropiată ca stil de joc de noi și are de asemenea jucători uluitori. Plus că este cea mai bună competiție din Europa. Așadar, prefer Euroliga!”

Un răspuns pe această temă l-a dat și Tony Easley, în interviul acordat în exclusivitate totalbaschet în urmă cu câteva luni. Acesta s-a arătat încântat de oportunitățile pe care i le-a oferit baschetul european:

„În NBA este mai mult despre bani, în timp ce în Europa am câștigat mai multă experiență legată de modul în care să îmi trăiesc viața. Despre unele locuri în care am fost poate că am visat când eram copil sau poate că nici măcar nu am visat și totuși am reușit să le văd datorită sportului. Să văd atâtea țări, culturi, monumente m-au făcut un bărbat și un jucător mai bun. Desigur, m-am schimbat foarte mult față de atunci când eram în colegiu sau față de atunci când am jucat cu Minnesota în Summer League. Aceste experiențe te schimbă și nu este niciun preț îndeajuns de mare să mă convingă să dau la schimb toți anii petrecuți în Europa pentru a mă întoarce sau chiar pentru a juca în NBA. Știu că visul fiecărui baschetbalist este să ajungă acolo, dar al meu este schimbat. În continuare trăiesc visul dar în altă parte.”

*foto: sportpictures.eu, Roby Boros

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    chiar ma intreb
    in ce context a intrat antrenorul Barcelonei in subiectul asta NBA vs Euroliga si de ce a fost asa transant sa spuna ca NBAul nu este baschet. Daca prin baschet intelegi doar tactica si aparare, atunci da, nba-ul nu este baschet. daca intelegi niste super atleti care fac ce vor pe teren, cu oricine ar juca, atunci eu zic ca si nba-ul este baschet. Personal si eu prefer euroliga pt ca nba-ul, sportul american in general, mi se pare mult, mult prea business. Dar cand vezi ce pot face americanii pe la olimpiada, atunci ar fi bine sa fi mai moderat cand faci aprecieri. Uitati aici un interviu si o parere informata si interesanta pe subiectul nba vs euroliga

    https://24secunde.ro/rick-pitino-explica-deosebirile-dintre-euroliga-si-nba/?fbclid=IwAR1MLTziFxhkfMY5VSQw2KgAAJVTbsD41Bbl7pDJ_0VAdFuSzomfc_wcDus

    cu 5 ani în urmă (13.01.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!