Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cei mai “grei” baschetbaliști din istoria recentă a Ligii Naționale de Baschet Masculin

Bogdan Isailă, Eduard Popa

Bogdan Isailă, Eduard Popa
10.10.2018

vladan vukosavljevic

Vladan Vukosavljevic reprezintă probabil cel mai interesant transfer efectuat de SCM Timișoara în această vară. Pivotul sârb s-a întors după un exil în Liban, unde a evoluat în ultimii cinci ani.

Înainte de a ajunge în Orientul Mijlociu, Vukosavljevic a făcut junioratul la Steaua Roșie, pentru care a și debutat la seniori și a jucat pentru mai multe echipe din țara sa natală, Turcia Muntenegru sau Belgia. Chiar dacă a impresionat în amicale, unde a fost principalul marcator al formației de pe Bega, Vukosavljevic a avut un debut mai degrabă dezamăgitor în LNBM, cu doar 9 puncte și 3 recuperări în 24 de minute, în înfrângerea în fața celor de la CSM CSU Oradea. Cu toate acestea, debutul său marchează intrarea pe lista „greilor” care au pășit pe parchetul Ligii Naționale, întrucât pivotul sârb cântărește 130 de kilograme la 2m06!

Astfel, fostul junior al Stelei Roșii, ajuns la 34 de ani, are aceeași greutate cu cea a lui Ionuț Drăgușin, însă fostul international român are o înălțime de 2m20.

În apropierea lui Vukosavljevic se mai află și românul Alexandru Neguț, care în 2013 ajunsese să cântărească 127 de kilograme, la doar 1m95.

Un alt greu din LNBM este Rashard Griffith, poate cel mai galonat jucător care a ajuns vreodată să joace în România. Fostul pivot al lui Asesoft Ploiești are în palmares un titlu de campion al Euroligii în 2001, alături de Kinder Bologna și Manu Ginobili. De asemenea, a mai jucat la Maccabi Tel Aviv, Lottomatica Roma, TAU Ceramica sau Pinar Karsiyaka. El a ajuns în România în 2007 și s-a retras din baschet în 2010, în tricoul lui Asesoft. În momentul în care a ajuns la Ploiești, Griffith (2m11) avea tot 127 de kilograme.

rashard griffth

La capitolul „grei” mai intră și fostul jucător al lui CS Otopeni și CSU Sibiu, Cortney Scott, care la numai 2m01 avea 125 kilograme. 120 de kilograme avea și Branislav Tomic, la numai 2m02, cel care a strâns 114 meciuri în LNBM în tricoul Craiovei, BC Mureș și al lui CSM București, cu o medie de 16 puncte pe meci, dar și Ivan Zigeranovic, fost jucător la Gaz Metan Mediaș, Asesoft și U Cluj. 

Un caz interesant este cel al fostului jucător NBA Jordan Williams. Acesta s-a întors în activitate la mai bine de patru ani după retragerea din liga profesionistă nord-americană și a evoluat în sezonul precedent la CSU Sibiu. Dacă în perioada când a fost draftat și juca la Brooklyn Nets cântărea 118 kg, e lesne de înțeles că cifra trecea de 130, cel puțin în momentul în care Williams a debutat la CSU Sibiu.

jordan williams csu sibiu

Însă cel mai greu jucător din istoria recentă a baschetului românesc rămâne James Tyler. Uriașul de 2m18 a evoluat o jumătate de sezon la SCM U Craiova, pentru care în 12 meciuri a adunat 10,8 puncte și 8,2 recuperări, în 23:05 minute pe meci.

tyler craiova

Cei de la Craiova au renunțat la el pentru că nu erau mulțumiți de efortul lui de pe parchet. Americanul cântărea în momentul în care a ajuns la Craiova nu mai puțin de 145 de kilograme!

Dacă vă mai amintiți alți jucători din LNBM care s-au remarcat prin masivitatea lor, puteți să completa articolul la secțiunea de comentarii.

*foto: prosport/ facebook CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!