Stiri

Cluburile din Rusia au dominat competițiile europene în baschetul feminin

Andreea Vlase

Andreea Vlase
16.04.2019

UMMC Ekaterinburg și-a apărat trofeul Euroligii feminine după ce s-a impus cu 91-67 în finala cu Dynamo Kursk. Final 4-ul de anul acesta s-a disputat la Sopron, la fel ca în ediția precedentă, cu trei dintre echipele care participau și atunci. A fost al 3-lea trofeu european adjudecat de cluburile din Rusia în acest sezon, după ce UMMC Ekaterinburg câștiga Supercupa la începutul sezonului și Nadezhda se impunea în EuroCup cu câteva zile înainte de turneul de la Sopron.

În luna octombrie UMMC Ekaterinburg, deținătoarea Euroligii, găzduia SuperCupa în compania lui Galatasaray, formația care câștiga EuroCup în sezonul precedent. Echipa rusă s-a impus cu 79-40 atunci și a câștigat pentru a 3-a oara SuperCupa Europei. Kayla McBride era cea mai bună marcatoare a acelui meci cu 18 puncte pentru învingătoare.

Formațiile din Rusia au dominat în grupele Euroligii, terminând pe prima poziție. UMMC Ekaterinburg a fost pe primul loc în Grupa A, cu 27 de puncte după 13 victorii și o singură înfrângere, la finalul lunii ianuarie, la Praga cu ZVVK USK. Formația cehă a fost pe doi cu 24 de puncte (10/4). Dynamo Kursk încheia pe prima poziție în Grupa B, tot cu 27 de puncte după 13 succese și un eșec. Singura înfrângere a celor de la Dynamo a fost acasă cu Sopron Basket, la începutul lunii februarie. Următoarele trei clasate, Sopron Basket, Fenerbahce și TTT Riga au avut câte 22 de puncte (8/6).

A treia echipă din Rusiaîn Euroligă, Nadezhda, a fost pe locul 5 în Grupa A (21 de puncte după 7 victorii și 7 înfrângeri) și a mers în EuroCup. Rusoaicele au intrat în sferturile celei de-a doua competiții europene și au trecut de Avenida după două victorii (58-50 și 70-65). Nadezhda a jucat în semifinale cu Famila Schio și a avansat tot după două succese (67-61 și 67-62).

Cele două meciuri ale finalei EuroCup s-au disputat în 3 și 10 aprilie. Nadezhda a găzduit prima manșă și a pierdut cu 71-75 cu BLMA, din Franța. Brionna Jones era cea mai bună marcatoare a acelui meci cu 19 puncte, plus 8 recuperări pentru gazde, iar Helena Ciak era cea mai eficientă jucătoare din teren cu un double-double pentru învingătoare (18 puncte și 12 recuperări). Returul a avut loc pe terenul franțuzoaicelor, iar rusoaicele s-au impus cu 75-57 și au câștigat pentru prima dată competiția cu 146-132 la total. Brionna Jones a fost în double-double pentru Nadezhda la retur, cu 21 de puncte și 12 recuperăir, iar Erica Wheeler a contribuit cu 21 de puncte și 8 recuperări. Cea mai bună marcatoare de la franțuzoaice a fost Ornella Bankole cu 15 puncte.

În primul tur de play-off al Euroligii, formațiile din Rusia au obținut fără prea multe probleme calificarea la Final 4. UMMC Ekaterinburg trecea de TTT Riga cu două victorii, 78-45 și 77-55. Dynamo Kursk se impunea cu 89-53 și 81-77 în duelurile cu CCC Polkowice. În celelalte sferturi, Sopron Basket elimina pe Bourges Basket după 66-65 și 74-64, iar USK Praga revenea la turneul final după ce trecea de Fenerbahce cu 76-54 și 77-65.

Final 4-ul Euroligii s-a disputat în 12-14 aprilie. Turneul a avut loc din nou la Sopron, la fel ca anul trecut, cu trei dintre participante care au fost și la ediția precedentă. Prima semifinală a opus câștigătoarele din 2015 (ZVVZ USK Praga) și 2017 (Dynamo Kursk). Rusoaicele s-au impus cu 84-67 după ce și-au adjudecat primele trei sferturi. Breanna Stewart a fost coșghetera partidei cu 32 de puncte pentru învingătoare, urmată de Natasha Howard cu 22 de puncte, 10 recuperări și 5 capace, iar Sonja Petrovic a contribuit cu 20 de puncte. Valeriane Ayayi și Alyssa Thomas au fost aproape de double-double pentru formația cehă, cu 18 puncte și 9 recuperări, respectiv 14 puncte și 9 recuperări.

În a doua semifinală s-a reeditat finala ediției precedente, între UMMC Ekaterinburg și Sopron Basket. La fel ca anul trecut, formația rusă s-a impus, de această dată cu 81-59, după ce gazda turneului final avea un avans de șapte puncte la prima pauză. Brittney Griner a fost cea mai bună marcatoare a partidei, cu 19 puncte, plus 8 recuperări pentru învingătoare, urmată de Courtney Vandersloot cu 15 puncte, 8 recuperări și 5 assist-uri. Yvonne Turner a fost cea mai bună marcatoare a maghiarelor cu 15 puncte, urmată de Candice Dupree cu 12 puncte și 6 recuperări.

ZVVZ USK Praga s-a impus duminică în finala mică, după 64-53 cu Sopron, grație unui sfert patru adjudecat la 9 puncte diferență. Valeriane Ayayi a fost cea mai bună marcatoare în lupta pentru locul trei, cu 14 puncte pentru învingătoare. Alyssa Thomas și Isabelle Harrison terminau în double-double cu 13 puncte și 15 recuperări, respectiv 12 puncte și 14 recuperări, urmate de Katerina Elhotova cu 10 puncte. De la gazde s-au remarcat Yvonne Turner și Aleksandra Crvendakic cu câte 12 puncte, plus 8 recuperări pentru sârboaică.

Finala mare s-a disputat între câștigătoarele precedentelor două ediții, Dynamo Kursk și UMMC Ekaterinburg. Victoria le-a revenit elevelor lui Miguel Mendez cu 91-67, cu procentaje foarte bune pentru învingătoare atât de la două puncte (63,3% față de 37%), cât și de la distanță (50% față de 28%). Natasha Howard a fost coșghetera finalei cu 20 de puncte plus 5 recuperări pentru învinse, la care Breanna Stewart înscria 12 puncte. Șase jucătoare de la învingătoare au încheiat în double-digits. Courtney Vandersloot a fost cea mai bună marcatoare cu 18 puncte, plus 8 recuperări și 7 assist-uri. Brittney Grinner a încheiat în double-double cu 16 puncte și 10 recuperări, plus 4 capace, fiind desemnată MVP-ul finalei. Le-au urmat: Maria Vadeeva cu 14 puncte (5 recuperări), Emma Meesseman cu 13, Kayla McBride cu 12 și Alba Torrens cu 11 puncte (6 recuperări).

Pentru UMMC Ekaterinburg a fost a 5-a victorie în Euroligă, după cele din 2003, 2013, 2016 și 2018. Finala din 2016 a fost tot împotriva unei echipe rusești, Nadezhda, câștigată la o diferență mai mică, de trei puncte. Este al 4-lea an la rând când o formație din Rusia se impune în Euroliga feminină.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!