Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Condițiile de eligibilitate pentru următoarea ediție a Ligii Naționale

Andreea Vlase

Andreea Vlase
27.05.2018

Baschetul românesc va avea parte de modificări semnificative în această vară, și la masculin și la feminin. Se comasează primele două eșaloane și vom avea o Ligă Națională cu grupe valorice în care se poate promova. Pentru distribuirea în acele grupe vor fi luate în considerare pozițiile din clasament de la finalul acest sezon, dar și câteva condiții de validare, dintre care unele nu au existat până acum.

Se vor lua în calcul atât datoriile către FRB și litigiile cu jucători sau antrenori (decizii BAT), cât și infrastructura sau participarea în niște competiții impuse.

Conform deciziei Consiliului Director din 23 mai, formațiile care nu își achită integral datoriile către FRB  vor fi repartizate direct în grupa C (din prima fază). În ceea ce privește litigiile salariale cu jucători/antrenori/agenții sau decizii BAT, „sancțiunile se vor stabili în urma consultărilor cu FIBA, urmărindu-se prevenirea sancțiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor să-și achite datoriile”, după cum informează site-ul federației. La acest punct ar putea avea probleme nume importante precum CSM Târgoviște (la feminin) și BC SCM Timișoara (la masculin).

Apar modificări importante și în ceea ce privește infrastructura. Echipele din grupele A și B vor trebui să joace în săli omologate cu dimensiuni regulamentare, cu 2 tabele de scor (sunt destule care nu îndeplinesc această condiție). De asemenea, se face referire și la capacitatea sălilor pentu aceste două grupe, mai mare de 400 de locuri la grupa A și 300 de locuri la grupa B. Echipele din grupa C vor putea juca în săli polivalente sau de tip Năstase A, cu capacitate mai mare de 100 de locuri, cu o tabelă de scor. În toate grupele suprafața trebuie să fie parchet, să fie echipamentele necesare (panourile, tabelele de 24 de secunde, perimetrul luminos cu leduri). Toate echipele sunt obligate să asigure internet prin cablu și kituri înregistrare video.

O altă condiție este nivelul profesional al antrenorilor, despre care vom reveni.

Cum dispare Liga 1, cluburile nu mai sunt obligate să aibă formații satelit. În schimb, vor trebui să aibă o echipă de juniori/junioare înscrisă într-unul din Campionatele Naționale U14-U18. Echipa de juniori poate fi proprie sau în colaborare. La masculin sunt făcute precizări și pentru sezonul următor, când cluburile vor trebui să participe cu 2 echipe în Campionatele Naționale U14-U18.

De asemenea, cluburile sunt obligate să participe în nou-înființata Ligă Națională de 3x3, la minimum 4 turnee. Neparticiparea în LN 3x3 și CN de juniori se sancționează cu depunctare de 5 puncte în Liga Națională de 5x5.

Un alt criteriu prevede participarea în cupele europene. La masculin se pot înscrie în BCL campioana și vicecampioana LNBM, iar în FIBA Europe Cup, câștigătoarea Cupei României și locul 3 din LNBM. În decizia Comitetului Director se anunță că dacă echipele din LNB nu se înscriu în sezonul 2018-2019 în competițiile europene, amenda este conform RGOC. În regulamentul specific al LNBM din acest sezon se prevedea o amendă de 25.000 de euro dacă o echipă nu participă în cupele europene organizate de FIBA Europe și dacă nu se găsește o altă echipă doritoare să participe. De asemenea, campioana LNBF este obligată să se înscrie într-o cupă europeană organizată de FIBA (Euroliga sau EuroCup).

Rămâne de văzut câte echipe vor reuși să îndeplinească toate aceste criterii sau dacă acestea vor afecta vizibil componențele grupelor în LNBM și LNBF.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!