Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: „Echipa din Cluj este ceva ce eu nu am mai întâlnit”

Radu Bărăian

Radu Bărăian
05.05.2017

Campioana în exercițiu a României, CSM CSU Oradea, a pierdut și meciul al doilea al semifinalei cu U-Banca Transilvania Cluj, 96-103, iar pentru a continua lupta de apărare a titlului obținut în 2016 este nevoită să învingă Clujul în următoarele 3 confruntări. 

Cristian Achim, antrenorul grupării orădene, a apreciat jocul ambelor echipe, unul foarte spectaculos de altfel, și-a apreciat proprii jucători pentru eforul depus, dar a remarcat în același timp și calitățile și reușitele adversarilor din Cluj-Napoca. 

„Am jucat foarte bine șapte sferturi din opt în aceste două meciuri. Este frustrant să joci atât de bine și să pierzi. Să marchezi 96 puncte și să joci așa cum am făcut-o noi. Eu vreau să îmi felicit jucătorii. Au dat dovadă de valoare și caracter. Sunt foarte fericit pentru felul în care am jucat, deoarece am făcut un meci foarte bun. Din păcate nu a fost suficient pentru a câștiga.

Echipa din Cluj este ceva ce eu nu am mai întâlnit. Nu sunt ironic și nu fac niciun fel de aluzii. O echipă care marchează cu asemenea ușurință și precizie este rar întâlnit. Eu nu țin minte să fi întâlnit vreo echipă care să marcheze constant peste zece coșuri de trei puncte cu procentaj de peste 50% pe meci. Bravo lor. Îi felicit.

Fără să jignesc pe cineva sau să fac aluzie la celelalte echipe, probabil aceasta trebuia să fie finala campionatului. Nivelul din cele două meciuri ale acestei serii cred că sprijină această afirmație. Eu cred că ambele echipe merită felicitate pentru jocul prestat.

Seria se mută la Oradea. Am reușit să ne remontăm foarte bine după Meciul 1, pe care l-am pierdut la fel de dureros sau poate chiar mai dureros. La nivel psihologic ne-a afectat foarte tare acel meci, dar am reușit să ne remontăm. Cu siguranță ne va fi foarte greu, dar vom încerca să ne remontăm iarăși”, a concluzionat Achim, citat de site-ul oficial al clubului bihorean. 

Meciul 3 al seriei se va juca luni în Arena „Antonio Alexe” din Oradea, luni, 8 mai, cu începere de la ora 18:00. O victorie a clujenilor îi va trimite pe aceștia în finală, în timp ce un succes din partea gazdelor va trimite seria spre meciul 4, joc programat miercuri tot la ORadea. 

*Foto: Andor Marton @totalbaschet.ro

29 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea mailman :

    in ceasul al 12 lea
    Achime, Achime... Da´ noi de ce nu le dam mai bine decat "echipa asta" a lui "U" de la distanta si sa-i batem? Ca daca ar fi asa de usor, atunci semifinala asta o jucam contra lui Burlacu & Co., dar nu o jucam cu ei! Trezeste-te Vrajitorule! Avem doua meciuri acasa de batut si "finala" promisa de tine la Cluj in meciul 5! Ti-am mai spus: ai 8 ani de cand lucrezi la nivel maxim in Romania, timp suficient pentru ca sa stii cum se rezolva situatia...

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM:

      U
      ROFLOL dude!

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea DonDiablo :

    DonDiablo
    Achim normal că nu ai văzut că doar nu ai vazut ce jucator era Branko și ti-ai adus super vedeta cu 6 luni libere sau cât.Când nu ai shooter și conducator ce vrei să faci?
    Apropo Achim a dat Branko vreo 20 pct contra Lok Kuban sau care relativ recent.Nu era bun lasă ca a dat Franklin ieri 4 sau cât.

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      CSM
      Nu Achim a rtenuntat la Mirkovic, ci clubul, din cauza banilor. Branko e un jucator scump si a fost adus pt campania europeana. Chiar si asa clubul a fost la limita cu banii si nici sezonul urmator nu se anunta prea roz. Gavella se retrage si va fi greu sa-i gasesti inlocuitor. Pt Oradea a fost o mare realizare ca i-a putut tine pe Zeno si Barnette, ceea ce pt anul viitor va fi greu.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea mailman:

      alba-neagra cu raspunderea
      Dupa cum treaba lui Achim este sa antreneze echipa pentru castigarea Campionatului, problema gasirii sponsorilor este a lui Sere. Daca echipa ar juca singura si ar bate Clujul fara Achim, la ce sa mai plateasca Clubul un antrenor, cand si asa "ne pleaca Gavella"? Daca sponsorii ar veni singuri cu banii, la ce bun sa plateasca Conducerea un Manager cand de banii aia putem plati salariul unuia ca Mirkovic? Eeee...?

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      @soso69 eu am auzit legat de Branko altele dar nu legate de bani.Spunea cineva că Sere declarase că nu pleaca nimeni după hopa de odata pleacă Branko.Interesant

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      In primul rand ca Sere nu e manager ci presedinte de club, deci din organigrama s-a scos functia si salariul pt manager. In al doilea rand, echipa a avut in acest an buget mai mare ca anul trecut, deci au fost atrasi suficienti sponsori. Sere a declarat ca nu placa nimeni in momentul aducerii lui Franklin, care a fost cu cateva luni inainte de despartirea de Mirkovic. Au existat si ceva tensiuni intre Mirkovic si ceilalti jucatori in special datorita faptului ca Mirkovic stiind ca se apropie data despartirii a inceput sa-si imbunatateasca "cartea de vizita" in detrimentul jocului colectiv.
      Referitor la aspectul cu sarcina gasirii sponsorilor s-a mai discutat de multe ori acest aspect. E usdor sa acuzi ca nu se aduc sponsori, problema e ca Oradea nu e Clujul sau Bucurestiul. Uitati-va la celelalte echipe si vedeti ca Oradea a adunat buget peste multe orase mai bine dezvoltate (Timisoara, Targu Mures, Sibiu). Are multe defecte Sere dar pt ce a reusit sa faca pt bugetul echipei eu il apreciez.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea Oldtimer:

      conpletare.....
      daca nu se supara colegul "soso69"...
      Domnul Sere & COlegii din staff reusesc performanta de a gasi sponsori locali intr-un municipiu de categoria a-II-a, care, d.p.d.v. al salariului mediu net, se situeaza
      in aproapierea lmijlocului clasamentului. Sibiul e in Top 5, alaturi de Cluj si Timisoara....
      CSM Oradea mai exceleaza si in alte sporturi....si acolo e nevoie de bani...
      Pe noi ne-a costat enorm "Aventura europeana" . Din pacate sunt prea putini (oradeni inclusiv) constienti de justa valoare a acesteia.
      Ar mai fi multe de spus dar....poate cu alta ocazie

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Mihai Radu :

    Domnu' Achim
    Domnu' Achim, poate vă treziți din admirația asta tâmpă pentru Cluj și chiar gândiți o strategie pentru meciurile de la Oradea! Nu știu, zic să încercați măcar. Dacă nu, spuneți-ne, să știm să nu ne mai uităm la meciuri.

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017) Raspunde
  • BC CSU Sibiu raz :

    probabil finala
    "Fara aluzie la celelalte echipe", dar ce vina ar avea celelalte echipe ca Oradea a terminat pe 4 sezonul regulat ? Daca are valoare trebuia sa termine pe 1 cum a facut-o Cj, sau ... daca totusi Clujul a "arestat" locul 1 , macar 2 ... era si locul 3 pe acolo
    Au avut noroc ceilalti ? Au fost mai motivate echipele celelalte ? "Si-au dorit mai mult victoria ?" Asta tine si de valoare (norocul/ghinionul il mai si ajuti).

    MULT SUCCES in semifinala , seria nu e gata sau declaratia asta suna a resemnare ? (Eu vreau un meci 5 si in aceasta serie !!!)

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Oradea a sacrificat clasamentul in favoarea unui parcurs bun in Europa. A mizat pe o calificare in play-off indiferent de pozitie si un joc bun acolo. Faptul ca intalnea Clujul in semifinale sau finala nu avea mare importanta. Nu are mare importanta locul 2,3 sau 4, ceea ce conteaza e castigarea campionatului. Nu e vorba de demoralizare la Achim, ci doar a punctat realist ce s-a intamplat pana acum. Daca in urmatorul meci Clujul nu mai reuseste un 50-60% la 3p, Oradea poate castiga. Daca va continua cu procentaje de peste 50% e foarte greu, nu imposibi dar foarte greu.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • outsider:

      @soso69
      Toata stima pentru parcursul european al CSM-ului (am tinut pumni pentru CSM in acele meciuri), dar trebuie sa iti asumi consecintele, riscand sa nu fi prima sau a 2-a cea mai valoroasa echipa din campionat (valoare se calculeaza la sfarsit, cand se trage linie) "probabil aceasta trebuia sa fie finala".

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Cand alta echipa din aceste prime 4 joaca meciurile pe care Oradea le-a jucat, fara extra straini si termina in primele 2 sezonu inainte de playoff ori e minune ori trebuie premiati de presdentie

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea popsiis :

    Ce nu inteleg
    Nu neg valoarea echipei adverse dar nu inteleg faptul ca csm sezonul acesta a invins echipe mai puternice si acum nu se regaseste?

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    @achim
    Am mai spus pe-aici parerea mea vizazi de cum poti sa bati Clujul, si anume doar limitand punctele inscrise de acestia undeva in jur de 75. Cand U baga 90 - 100 de puncte pe meci, nu exista echipa in Romania care sa-i poata bate (later edit: a reusit Muresul odata, dar aia e exceptia care confirma regula...:) ). Bun, acum cum sa faci sa reusesti limitarea asta e o alta discutie. Pitesti, Timisoara si noi am reusit oprindu-i la 72, 69, respectiv 67. In locul lui Achim eu meciurile alea le-as analiza ca sa incerc sa vad un pattern, ca asa pot si eu sa contemplu usurinta cu care marcheaza Clujul. Cheia este apararea agresiva, mobila, inceputa cat mai sus, cu presiune pe shooteri si atentie la pick&roll-ul facut de Adamovic si Barro. Acum a aparut insa si problema schimbarii felului in care se fluiera, schimbare pe care eu am vazut-o incepand cu semifinalele, respectiv fluieram la fiecare expirare a aerului din plamani. Cu toate astea eu tot sustin ca trebuie incercat, ca altfel daca te iei la intrecere cu ei, nu ai nici o sansa.

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • BC CSU Sibiu tarb:

      gyke
      Foarte pertinent comentariul . Cine urmareste Euroliga, caci NBA e cu totul altceva , stie ca Olimpiakos, Fenerbahce poate bate oricand forte ofensive gen Real Madrid sau TSKA Moskova. Apararea agresiva, determinarea concentrarea jucatorilor in derularea schemelor tactice , pot sa puna mari pb unei adunaturi de vedete. La noi insa va fi greu pentru ca asa cum ai zis arbitrii fluera orice . Hilare au fost simularile lui Tibarna si Vlad Moldoveanu pentru care arbitrii au acordat imediat fault .

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      simulari...
      din pacate sunt tot mai frecvente si cam la toate echipele (Igor de exemplu e si el un bun specialist), singura posibilitate de a le limita e ca arbitru sa dea tehnic imediat ce miroase asa ceva, dar e dificil si vom vedea in continuare astfel de faze.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca u1919cj:

      Achim are dreptate
      Eu nu am vazut nici o echipa din campionatl nostru anul asta sa se apere la U asa de bine, intens, agresiv, cum au facut-o cei de la Oradea. Si-au dat viata pe teren , jos palaria.
      Dar cei de la U au fost dementi la aruncari, mai ales ieri. Trebuie sa fie foarte frustrant sa te aperi asa agresiv si sa-ti dea pivotu cu om pe el de la 3 de cate ori arunca. Sau sa se opreasca conducatorul pe inceputul atacului (nu pe ultimele secunde) la 10m si sa dea de 3. Si nu o data.
      Sau sa patrunda Dykes (in celebra schema "fist") in timp ce Rasic, Adamovic, Vlad si Max stau in 0 sa dea de 3 daca cumva strange careva sa-l blocheze pe Dykes.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      aparare
      Cam asa ceva a incercat Oradea in primul meci. Dar de atata fuga au capotat in repriza a doua, si mai ales in sfertul 4.
      Cat despre meciurile pierdute in toate am jucat fara un om de baza: Adamovic, Moldoveanu, Dykes, Rasic, dupa caz. Poate era vorba si de motivare/ concentrare (unele meciuri nu mai contau), de unde si procentajele slabe de 3pct.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • BC CSU Sibiu tarb:

      Aruncari necontestate.
      Au avut procentaje bune pentru ca marea majoritate a aruncarilor au fost necontestate, apararea nu a functionat, sau au avut penetrare prin Dikes foarte usor intrucat jucatorii de perimetru le erau frica de fault. Repet decisiva a fost maniera foarte stricta de arbitraj, nu spun ca au ajutat CLujul in mod deliberat. Daca se va arbitra asa in semifinala Fenrbahce-TSKA MOskova probabil ca va castiga TSKA pentru ca apararea lui Obradovici va fi stanjenita iar shooterii rusilor sunt superiori.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe stg257:

      @tarb
      o sa ajungem si noi sa ne-amintim cum intr-o vreme era voie sa te aperi ca discutiile comentatorilor din NBA :) ...

      ca idee mie mi-a parut ca Achim a pregatit destul de bine meciul 1 ... dar chiar daca rotatia Oradei a fost destul de lunga au obosit in sfertul 4 ...

      nu mi-a placut cum s-a aparat oradea la pick/roll (adica no' fiind fan cluj mi-o placut) ... ceea ce a dus precum spuneai si tu la multe aruncari deschise ...

      pe de alta parte mi-a placut apararea clujului la pick/roll mai ales la Zeno ... fiecare pereche stia cum trebuie sa apere ( ice / hedge / switch ) ... chiar m-a impresionat Silva cu detaliile astea

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • BC CSU Sibiu tarb:

      Defensiva
      Traim de ceva vreme o perioada in care defensiva nu mai este foarte apreciata. Exemplele cele mai bune sunt NBA si fotbalul. Italienii au regresat datorita celor 3 puncte acordate victoriei de prin 2000 si ceva nu mai retin exact , penalizand astfel defensiva. La fel in NBA sau si mai interesant cazul sahului unde mai nou nu ai voie sa faci remiza inainte de 40 de mutari. Asta este , oamenilor nu le mai place apararea ci atacul.

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      @stg...noi nu ne putem apara la Zeno, nu prea avem cu cine...ne aparam putin mai bine ca anul trecut, dar nimic semnificativ pt ca Dykes nu ii face fata 1-1 mai ales cand are blocajele pivotilor efectiv din doi pasi te pierde...doar ca anul asta diferneta e data de faptul ca reusim sa dam si noi mai mult epuncte ca o echiap de fete:D

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Doar Sibiul are reusit sa bata CLujul cu genul ala de aparare agresiva la oamenii mici, restul au avut alte argumente. Sibiul a facut asta cu un adormit si a reusit asta doar un sfert...cine isi imagineaza ca reuseste asta in mod normal cu o echipa care joaca cu Dykes, Rasic si Adamovic, plus Kuti de pe banca si scapa fara sa ii iasa toti jucatorii sau fara sa ia 20 de 3, s einseala amarnic...pai daca iesi agresiv cu pivotii la help si vin Barror cu Vlad la horns si fac blocajele, iar Rasic incepe sa dea de 3 cu aruncarea lui rapida, sincer ti se cma duce sdracului toata agresivitatea. Asa ca trebuie alta solutie si aici poti prin zona si aparare combinata ca altfel cu pivoti buni si din blocaje agresivitatea asta isterica pe la mijlocul terenul pe care o tot vad [racticata acum in playoff nu incomodeaza, ci ajuta

      cu 6 ani în urmă (06.05.2017)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Ok
      Vorbesc eu prostii.
      Atunci astept declaratia lui Achim cum ca Oradea a jucat foarte bine 11 sferturi din 12, dupa inca 100 de puncte primite.

      cu 6 ani în urmă (06.05.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe stg257:

      @free62
      de acord cu tine ... dykes are in zeno un cosmar ... atat in atac cat si in aparare ... si 1-1 e foarte greu de oprit (max a reusit cat de cat dar si el a incasat multe faulturi) ... cu toate astea matchupul a fost echilibrat ... dykes are 36p, 8reb, 7ast, 1to, 2stl in cele doua si zeno 43p, 5reb, 5ast, 7to, 2stl (cam multe tos) ... cu toate astea daca nu "iau foc" mandache, muha, barnette ... nu cred ca oradea va putea juca isolation pe zeno ... si de aici tot sistemul pus de silva la blocaje :)

      cu 6 ani în urmă (06.05.2017)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea 3punkte :

    Pivotul puternic lipsã
    Nu avem in lot minim un puternic jucator pe poz 5. Zigeranovic a plecat de la U , l-au inlocuit cu Barro. Nu degeaba. Noi avem o echipa "scunda " fata de UBt. (Asta nu vrem sã aflãm)

    cu 6 ani în urmă (06.05.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Eu cred ca Denison e un super jucator si in cupele europene cand toti pivotii romani sunt niste palugi mari si inexistente pe teren(ma rog exceptie face Torok car joaca cat Lazar, Baciu, Tibarna si Dragusin al un loc), el a aratat ce inseamna sa stii baschet. Denison mai are si avantajul ca are mana si sincer din ce vad Oradea nu recupereaza tare rau si nici nu e facuta vreodata zob sub panou cand Denison joaca...

      cu 6 ani în urmă (06.05.2017)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Gent :

    Nu
    Deși în apreciez pe D-l Achim și chiar cred că are dreptate, nu trebuia să dea această declarație până după ultimul meci. Pare că a predat armele deși poate nu e așa.
    Și imaginea contează doar. Sper să facă o surpriză luni și să ne bucurăm de cât mai mult baschet ce calitate.

    cu 6 ani în urmă (06.05.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!