Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Cristian Stan: "CSM Târgoviște trebuie să fie mai incisiv cu FRB în raport de sancțiunile existente"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
23.07.2018

CSM Târgoviște revine pe prima scenă a baschetului românesc, după un an de pauză în care a evoluat în Liga I. Tot pe prima scenă revin și problema interdicțiilor dictate de FIBA, sancțiuni la care gruparea din Cetatea Chindiei încă nu a găsit soluții și va bifa al 5-lea sezon consecutiv în care nu are dreptul să transfere jucătoare ce nu s-au aflat în România după luna aprilie a anului 2014. 

Într-o conferință de presă de rămas bun a fostului președinte Ciprian Prisăcaru la care a participat și primarul Târgoviștei, Cristian Stan, acesta din urma a dat de înțeles că soluția pentru a scăpa de interdicții este ca noul președinte al CSM să pună mai multă presiune pe Federația Română de Baschet, chiar și cu o acțiune în justiție.

Stan consideră că în România nu există nicio sancțiune împortiva CSM-ului, iar deciziile FIBA ar trebui să fie ignorate de către FRB.

„La CSM trebuie să urmeze un parcurs de constanță pe linie de performanță. Am avut o discuție cu domnul Savu, iar problema principală este cea legată de baschet fete. Eu l-am sfătuit să fie foarte incisiv în ceea ce înseamnă relația cu Federația Română de Baschet, pentru că, din câte înțeleg în momentul de față, ar fi un alt litigiu la instanța de dreptul muncii, pe care l-a deschis fostul antrenor (George Dikeoulakos). Asta înseamnă că, atunci când vii la instanța civilă, tu nu ai un titlu împotriva Clubului Sportiv Municipal, dincolo de interpretarea pe care a dat-o instanța hotărârii impuse de Tribunalul Sportiv. Și atunci, înseamnă că nu mai ai nicio creanță constatată pe un titlu executoriu, care să fie opozabil clubului. Mie, poziția Federației Române de Baschet mi se pare total arbitrară în momentul de față”

Primarul din Târgoviște consideră că sancțiunile au fost dictate de FRB, însă în realitate doar forul internațional este cel care poate impune sancțiuni împotriva echipelor de baschet. Stan consideră că s-ar putea ajunge chiar la un proces de natură penală, însă omite să afirme care este infracțiunea săvârșită de forul romănesc rezumându-se la a contesta o decizie definitivă a Tribunalului Arbitral.

 „Eu cred am fost mult prea timizi până acum ca și club. Lucrurile pot ajunge până la, probabil, implicații de natură penală în momentul de față, pentru că nu poți să lipsești un club de posibilitatea de a participa în cadrul unei competiții cu șanse egale. Trebuie să se termine în momentul de față. Există niște decizii pe care le-a luat federația într-un anumit context, după părerea mea, acel context nu mai este aplicabil. Ar trebui ca CSM Târgoviște să fie mult mai incisiv în relația pe care o are cu Federația Română de Baschet. Pentru a o face să înțeleagă, că indiferent de ce decizie a pronunțat un tribunal sportiv, o instanță din România a spus că acea decizie nu este legală”

Cristian Stan este de părere că FRB trebuie să-i convingă pe cei de la FIBA că regulamentul federației internaționale nu ar fi aplicabil în România.

Aș fi vrut ca federația să-și reevalueze poziția în privința interdicției de transferuri și cu tot ceea ce rezultă dintr-o presupună neacordare a unor drepturi patrimoniale față de foști antrenori sau sportivi. Cei de la Federația Română de Baschet trebuie să-i facă să înțeleagă pe cei de la Federația Internațională, că în România există o legislație care trebuie să fie respectată. Să înțeleagă faptul că, dincolo de obligațiile pe care le are către Federația Internațională, Clubul Sportiv Municipal Târgoviște este persoană juridică cu sediul în România. Și un român dacă se duce și lucrează în altă țară, nu vine să spună că el se supune legislației din România. Te duci acolo și respecți regulile de dreptul muncii din țara respectivă, îți asumi obligațiile de acolo. Îți convine, bine, nu-ți convine, n-ai cum altfel”.

La nivel de club, Stan a declarat că CSM Târgoviște nu va apela la jucătoarele străine eligibile deoarece acestea solicită de 4-5 ori salariile pe care le obțineau în mod obișnuit.

„Este un handicap extraordinar pe secția baschet să te lupți la același nivel cu alte echipe, un handicap generat de o interdicție de a efectua transferuri. Vă dați seama că jucătoarele eligibile, fie au o anumită vârstă, fie au cerut de câteva ori salariul pe care l-ar fi solicitat în mod normal, tocmai profitând de această chestiune. S-a luat o decizie corectă de a nu ne mai lăsa șantajați de niște jucătoare cu care puteai la un moment dat să nu realizezi mare lucru. Au cerut niște sume extraordinar de mari, de patru-cinci ori salariile pe care le-au obținut la echipele unde au ales apoi să joace”

Așadar problemele continuă la CSM Târgoviște, iar după declarațiile primarului Stan este puțin probabil ca datoriile către Dikeoulakos și Matic să fie achitate aspect ce echivalează cu prelungirea interdicțiilor dictate de FIBA.

Foto: sportimpact.ro

3 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmm
    Lăsați-mă să ghicesc, distinsul e primar pesede...

    cu 5 ani în urmă (23.07.2018) Raspunde
  • CSU ACS Rookies Oradea laca1968 :

    ...
    Veniti mereu cu smacherii in loc sa va platiti datoriile.

    cu 5 ani în urmă (23.07.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe suportercristi :

    Dovleac
    Omul asta e primar? Pai nu are el jurist în primărie ? Are dreptate că se va termina in penal, cel puțin pentru dansul.
    Să îi explic prin puținul pe care îl știu eu...
    Orice contract semnat între 2 persoane care nu se soluționează amical se judecă de către un tribunal civil. De aici și rolul tribunalului civil 😂. Acest contract poate fi scris și pe un șervețel, el devine un act oficial odată cu semnarea de către cele 2 părți.
    Cel mai probabil domul antrenor avea un contract FIBA. Aici intervine BAT. Adică nu mai avea nevoie nici macar de sentința civilă din Romania dacă are un contract FIBA. Federația română de baschet este subordonată ministerului educației, comitetului olimpic și FIBA.
    Deci FRB trebuie sa respecte legea și în Romania și oriunde intra in jurisdicția FIBA sau comitetului olimpic internațional.
    Foarte simplu.
    Doar cei care înșeală, fură și ascund lucruri încearcă să caute scăpări din legi și regulamente pentru a mai amână o decizie logică și normala.
    Toate aceste regulamente sunt pus la dispoziție pe pagina federației în secțiunea : documente iar la o minimă trecere în revistă dăm de articolul 3.4 din statutul FRB care spune:
    3.4 FRB este afiliata, in conditiile legii, la FIBA si isi organizeaza activitatea in concordanta
    cu statutul si regulamentele acestui organism international. Aplicarea normelor tehnice,
    a reglementarilor specifice ale FIBA, precum si a oricarui tip de sanctiune/penalitate
    dispusa de FIBA sunt obligatorii pentru toate structurile afiliate ale FRB si/sau jucatori,
    antrenori alti reprezentanti ai acestora.
    Deci acest dovleac/primar ar fi bine sa plătească ce are de plătit și după frumușel să își depună demisia. Nu sa devina incisiv, să nu ajungă el penal.
    Oricum : prostul până nu e fudul .... Parca nu e prost destul.
    O seara faina.

    cu 5 ani în urmă (23.07.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!