Stiri

Cum a fost afectat draft-ul NBA de viitoarele transferuri din această vară (VIDEO)

Eduard Popa

Eduard Popa
30.06.2015

Pe 25 iunie a avut loc draft-ul NBA de anul acesta. Se anunță a fi o generație foarte puternică, cu jucători cu mult potențial pe fiecare poziție și cu un număr de jucători internaționali care pot ajunge foarte valoroși. În acest sens am decis să exprim cinci puncte de vedere cu privire la draft-ul din acest an și la perioada de transferuri ce-i va urma în această vară.  

1.Primul pick al draft-ului din acest a aparținut celor de la Minnesota Timberwolves, prin intermediul căruia l-au ales pe pivotul dominican Karl-Anthony Towns, de la Universitatea din Kentucky. Jocul său pe pivot și calitățile sale fizice îl recomandă pe Towns ca fiind un jucător cu un mare potențial, atât ofensiv cât și defensiv. Alegerea pivotului de la Kentucky îi face pe T-Wolves o echipă de urmărit în sezoanele care urmează. Cu jucători tineri precum Towns, debutantul anului Andrew Wiggins, Shabazz Muhammad, Gorgui Dieng, Anthony Bennett sau Zack LaVine, alături de veterani precum Kevin Martin, Ricky Rubio sau legendarul Kevin Garnett, - care potrivit Bleacher Report va semna prelungirea cu Minnesota – progresul celor de la Timberwolves este previzibil.

karl-anthony towns

O situație interesantă va fi în ceea ce îl privește pivotul Nikola Pekovic. Absența sa de pe teren în sezonul recent încheiat (muntenegreanul a jucat în numai 31 de meciuri) a permis lui Dieng să își arate calitățile. Pivotul senegalez a strâns 9,7 puncte, 8,3 recuperări, 2 pase decisive și 1,7 capace în 73 de meciuri din sezonul 2014/2015. Iar aducerea lui Towns ar putea să însemne că cel sărit din schema sezonul următor va fi jucătorul european, împreună cu contractul său destul de mare (60 de milioane de $/ 5 ani, semnat în 2013). Un jucător ofensiv foarte bun și un recuperator decent, Pekovic nu ar trebui să aibă probleme să își găsească altă echipă, cu toate că în ultimele două sezoane a fost mai mult timp accidentat, din cauza unor probleme la gleznă. 

2. Cu toate acestea, numele unui alt centru este vehiculat pe piața transferurilor din această vară. Iar faptul că acest jucător a fost pus pe trade block a avut o influență majoră și asupra draft-ului. Este vorba de pivotul lui Sacramento Kings, DeMarcus Cousins, care în sezonul recent încheiat a fost selecționat în All-Star Game, 2nd Team All-NBA și a avut medii de 24,1 puncte pe meci, 12,7 recuperări, 3,6 pase decisive, 1,8 capace și 1,5 intercepții pe meci.

demarcus cousins

Potrivit unor surse, antrenorul lui Sacramento, George Karl, a obținut în cele din urmă acordul din partea conducerii pentru a-l da la schimb pe Cousins. Coach Karl este vestit pentru stilul foarte alert în care joacă, iar pivotul său preferă un stil mai halfcourt care să îi pună în evidență calitățile. De aceea antrenorul cu 1142 de victorii la activ ar prefera să își transfere vedeta. Iar acest fapt a influențat cu siguranță draft-ul de săptămâna trecută.

Sacramento Kings a ales să îl aducă cu opțiunea a șasea din draft pe Willie Cauley-Stein, de la Universitatea din Kentucky. Un foarte bun pivot din punct de vedere defensiv, Stein ar putea să îl completeze pe Cousins sub panou. Sau să îl înlocuiască. Iar echipele văzute ca cei mai probabili parteneri pentru un trade care să îl implice pe Cousins au fost și ele afectate când au luat decizia în draft.

Primul partener care apare în mintea specialiștilor este Los Angeles Lakers Aceștia vor să ofere un final de carieră cât mai motivant pentru Kobe Bryant și să se asigure că tranziția după retragerea lui Black Mamba nu va fi atât de dificilă. De aceea, cu opțiunea a doua Lakers au ales probabil cel mai bun conducător de joc al acestei generații, dinamicul D'Angelo Russell de la Ohio State. Pe lângă aspectul că Russell poate fi un jucător cu adevărat special, alegerea sa permite celor de la Lakers să trimită către Kings un pachet format din debutanții de anul trecut, Jordan Clarkson (conducător de joc, 1st-team All-Rookie) și Julius Randle (al 6lea pick, jucător cu mare potențial care din păcate s-a accidentat la debutul său în NBA).

Însă cea mai probabilă destinație pentru DMC în eventualitatea unui trade o reprezintă fosta echipă a lui Karl, Denver Nuggets, care, coincidență sau nu, e condusă din această vară de fostul antrenor al lui Cousins în Sacramento, Mike Malone. Se pare că George Karl ar dori un pachet format din foștii săi jucători de la Nuggets cu care a obținut 55 de victoria în sezonul 2012/2013, palmares care i-a adus titlul de Coach of the Year.

La schimb pentru DeMarcus Cousins, plus contractul mare al rezervei Carl Landry, se vehiculează că Sacramento ar urma să primească trei dintre jucătorii favoriți ai lui Karl: Ty Lawson (15,2 puncte pe meci, 9,6 pase decisive), Wilson Chandler (13,9 puncte pe meci, 6,1 recuperări) și Kenneth Faried (12,6 puncte pe meci, 8,9 recuperări). Astfel s-ar explica decizia celor de la Nuggets de a-l lua cu al șaptelea pick pe congolezul Emmanuel Mudiay, considerat de unii specialiști drept cel mai bun conducător de joc al acestui an, poate chiar mai bun ca Russell.

Cu toate acestea, chiar dacă nu se va mai face niciun trade pentru Cousins, pick-urile făcute de Lakers, Kings și Nuggets nu vor afecta negativ în niciun caz cele trei echipe. Russell și Clarkson pot juca împreună în backcourt, la fel ca și Lawson cu Mudiay, iar Cauley-Stein reprezintă un jucător ce poate suplini sub panou lipsurile defensive ale lui Cousins.

3. Considerat de mulți specialiști cel mai bun jucător din acest draft și unul dintre puținii jucători care pot aduce o contribuție imediată echipei care îl drafteză, Jahlil Okafor a picat până la opțiunea a treia, fiind ales de Philadelphia 76ers. Un aspect interesant este că, prin alegerea lui Okafor Philadelphia draftează pentru a al treilea an la rând un centru, după Nerlens Noel în 2013 și Joel Embiid în 2014. Cei de la Philadelphia susțin că au făcut această alegere pentru că au mers pe principiul alegerii celui mai bun om disponibil. Dar în presa americană se zvonește de fapt că recuperarea lui Embiid, care fusese draftat în 2014 deși avea piciorul rupt, nu merge atât de bine pe cât se credea.

Alte surse susțin de fapt că Philadelphia a ales astfel pentru a pregăti un trade care ar aduce un conducător de joc. Iar cea mai probabilă țintă pare a fi Marcus Smart, conducătorul de joc al celor de la Boston Celtics. Mai ales după ce Boston l-a ales cu opțiunea a 16-a pe Terry Rozier, un conducător de joc făcut după același tipar cu al lui Smart. Astfel, un schimb Nerlens Noel - Smart devine din ce în ce mai plauzibil. Dacă acest trade nu se confirmă însă, cantonamentul celor de la 76ers, care i-a mai draftat pe Richaun Houmes (alegerea nr. 37, power forward) și Arturas Gudaitis (nr. 47, centru lituanian de la Zalgiris) și îl mai au în lot pe Horace Sims, o să fie foarte aprig sub panou.

jahlil okafor

4. Dacă am vorbit de Gudaitis, ar fi de menționat faptul că și în acest an cele mai bune tinere talente ale Europei au migrat spre NBA.

Cu opțiunea a patra New York Knicks l-a luat pe letonul Kristaps Porziņģis, de la Baloncesto Sevilla, câștigătorul trofeului de Rising Star al ultimului sezon de EuroCup. Porzingis vine la o echipă care în sezonul următor va fi setată să câștige pentru a-și mulțumi vedeta, Carmelo Anthony, ajuns acum la 31 de ani. Acesta s-a declarat încrezător în Phil Jackson, în ciuda faptului că de când The Zen Master a devenit managerul lui Knicks, aceștia au ratat de fiecare data playoff-ul.

Tânărul leton are asupra lui presiunea corului de fluierături din momentul în care a fost ales, memoria unor jucători care nu și-au atins potențialul, precum Darko Milicic sau Andrea Bargnani, dar și modelul unor legende NBA ca Pau Gasol sau Dirk Nowitzki. Totuși alegerea unui jucător cu mare potențial, dar care nu va putea contribui semnificativ în sezonul viitor, îl forțează pe Jackson să aibă o campanie de achiziții importantă în această vară. Pe lista jucătorilor pe care Knicks vrea să îi transfere sezonul următor se zvonește că s-ar afla nume importante precum Aaron Afflalo, Greg Monroe sau Wesley Matthews.

kristops porzingis

Un alt european care a impresionat în sezonul recent încheiat și a fost draftat foarte sus, cu pick-ul 5 de către cei de la Orlando Magic, este croatul Mario Hezonja. MVP al Europeanului U-16 în 2011 și campion al Spaniei cu Barcelona în 2014, Hezonja a strâns în 22 de meciuri de Euroligă o medie de 7,7 puncte pe meci și 2 recuperări în doar 16,5 minute pe partidă. Procentajul său din acțiune a fost unul impresionat pentru un guard, 46%, cu 38% de la 3 puncte. Totuși va fi interesant de văzut cum va pătrunde în rotație Hezonja, ținând cont că Orlando îi are pe Victor Oladipo la poziția de shooting guard, iar la small forward vor încerca să îi prelungească înțelegerea lui Tobias Harris. Dacă Harris nu va rămâne la Magic, atunci poziția 3 ar fi up to grabs pentru tânărul croat.

5. Și pentru că orice draft are un steal, consider că acest titlu ar trebui acordat în acest an lui Miami Heat. Aflată într-o situație dificilă din cauza contractelor lui Dwayne Wade, Luol Deng și Goran Dragic, franciza din Florida a reușit să le ofere acestora un motiv în plus să își prelungească înțelegerile prin alegerea campionului NCAA, Justise Winslow, cu opțiunea a zecea. Considerat de mulți un talent de top 5, Winslow a căzut până pe locul 10 fix în brațele lui Heat, ceea ce îl face pe Pat Riley mult mai liniștit în cazul în care Deng decide să își continue cariera în altă parte, fiind astfel acoperit la poziția 3. Totuși, prioritar pentru Heat ar fi prelungirea contractului lui Wade, simbolul francizei.

Update 30.06: Deng și-a activat clauza pe care o avea în contract, în valoare de 10 milioane de $ și va evolua și sezonul viitor la Heat

winslow

Acesta este nemulțumit că nu i s-a oferit un contract mai valoros din punct de vedere financiar, după ce a fost loial francizei și a renunțat la bani în două rânduri: în 2010 când au fost aduși LeBron și Chris Bosh și în 2014, când s-a încercat păstrarea celor doi la Miami. Cu toate acestea nimeni nu crede că Wade va lăsa franciza pentru care a evoluat toată cariera și nici că Riley nu va sta cu mâinile în sân, văzându-și vedeta plecând. Însă, până la semnarea prelungirii cu D-Wade, Winslow reprezintă o gură bună de oxigen pentru fanii triplei campioane NBA.

O listă întreagă a draft-ului NBA din 2015 și a tuturor zvonurilor de pe piața transferurilor vă oferă cei de la Bleacher Report.

*sursa video: youtube Draft Express

*sursa foto: Bleacher Report, thebiglead.com, Washington Post, cbc.ca 

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe dolby :

    .
    Cateva mentiuni la o prima vedere:
    1. Mai curand karl o sa plece de la sacramento, dupa ultimele informatii vehiculate. Si inc la modul urat, se pare ca ranadive cauta o cale sa nu ii plateasca restul de contract.
    2. Sixers cred ca l-au draftat pe okafor mai degraba pentru ca sunt ingrijorati de modul in care se recupereaza embiid. Si oricum, nu vad de ce l-ar transfera pe noel, care poate juca pf impreuna cu cei mentionati mai sus. Nu vad un frontcourt format din embiid si okafor prea mult pe parchet impreuna.

    cu 8 ani în urmă (01.07.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate