Stiri Juniori U17 Masculin

Cum a fost la turneul final al primei NBA Jr. League Romania (Galerie foto)

David Istrate

David Istrate
08.12.2018

 nba league junior romania

În cursul acestei zile, BT Arena din Cluj-Napoca a găzduit ultimele patru confruntări din NBA Jr. League România, încheiată cu victoria lui San Antonio Spurs, reprezentată de elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca. Evenimentul inițiat de Federația Română de Baschet a cuprins numeroase momente spectaculoase și s-a încheiat cu festivitatea de premiere la care au participat toți copiii cuprinși în acest proiect-pilot.

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate a avut loc deschiderea proiectului-pilot NBA Jr. League în Cluj-Napoca, România devenind cea de-a 23-a țară din lume în care se desfășoară acest program. Atunci școlile din orașul transilvănean au participat la un draft, fiecăreia dintre ele fiindu-i atribuită o echipă din NBA. Apoi, acestea au fost împărțite în două conferințe și în cinci divizii și a început campionatul. După 6 săptămâni de baschet, turneul a ajuns în etapa finală și astfel, într-o atmosferă frumoasă, primele 4 echipe ale competiției au disputat finalele conferințelor, urmate de finala mică și de cea mare.

În prima partidă a zilei, Indiana Pacers (Liceul Teoretic „Lucian Blaga”) a trecut de Washington Wizards (Școala „Octavian Goga”) cu scorul de 16-3 și s-a calificat în marea finală. În continuare, finala conferinței de Vest a pus față în față două echipe din cadrul aceleiași școli, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. San Antonio Spurs a dominat tot meciul, însă Houston Rockets a fost aproape de o revenire în ultimele minute de joc. În cele din urmă, „alb-negrii” s-au impus la o diferență de 3 puncte, scor 20-23. Așadar s-au stabilit meciurile din cele două finale, în urma cărora se decidea ce echipe primesc medaliile:

Finala mică: Washington Wizards – Houston Rockets

Finala mare: San Antonio Spurs – Indiana Pacers

Din acest moment a început spectacolul. Organizatorii au pregătit mai multe surprize participanților, aceștia intrând pe teren în mijlocul unor jocuri de lumini foarte spectaculoase. De asemenea, fiecăruia dintre jucători i-a fost strigat numele și i-a fost pusă o fotografie pe cubul uriaș din tavanul arenei. În pauzele dintre sferturi sau în cele provocate de timeout-uri două trupe de dans au încântat publicul clujean prin actele lor artistice.

Finala mică s-a jucat într-un ritm foarte alert, Washington Wizards clădindu-și un avantaj mare încă de la început. La fel ca în finala conferinței de Vest, Houston Rockets a încercat revenirea, însă fosta echipă a lui Ghiță Mureșan nu s-a lăsat ajunsă. Astfel, Washington Wizards a cucerit medaliile de bronz cu scorul de 20-12 și a urmat un moment de bucurie generală a elevilor de la Școala „Octavian Goga”.

nba league junior romania

Această manifestare a fost de scurtă durată însă pentru cele două echipe trebuiau să elibereze terenul pentru a face loc celor două finaliste a primei ediții NBA Jr. League din România. După prezentările copiilor, s-a dat startul finalei, care a fost de la început sub semnul echilibrului. În tribune, părinții strigau și își încurajau copiii, în timp ce pe teren, baschetbaliștii făceau spectacol. San Antonio Spurs a preluat rapid conducerea spre bucuria consistentei galerii formate din părinții elevilor de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Cu toate acestea, Indiana Pacers nu a renunțat la luptă, a reușit să revină și la finalul timpului regulamentar, scorul era 17-17. În acest caz, regulamentul previne o repriză suplimentară de 4 minute, iar dacă și la finalul acestei perioade scorul este egal atunci prima echipă care marchează este cea câștigătoare. Au urmat 4 minute care au părut cât o oră din cauza emoțiilor și cu toate că ambele echipe au benefiat de aruncări libere, tabela a rămas neschimbată. După un minut de pauză, jucătorii celor două formații au revenit pe teren și San Antonio Spurs a marcat dramatic la prima fază după reluarea jocului, devenind campioana NBA Jr. League România.

Momentele ce au urmat sunt cu greu de descris în cuvinte. În timp ce câștigătorii se bucurau alături de părinții lor, jucătorii lui Indiana Pacers au izbucnit în lacrimi, vizibil emoționați de pierderea finalei. De asemenea, părinții care i-au susținut au rămas și ei împietriți, arătând în acest mod cât de mult a contat pentru ei acest proiect-pilot.

După ce s-au mai liniștit spiritele, organizatorii au dat startul ceremoniei de premiere la care au participat toate cele 30 de echipe, fiecare primind diplome de participare. Apoi, formațiile de pe locurile 2 și 3 au fost medaliate în aplauzele publicului. Înainte de acordarea inelelor de campioni și a medaliilor de aur, Sebastian Lăpuște, fiul fostului baschetbalist Flavius Lăpuște, a fost declarat cel mai bun jucător al turneului. A urmat momentul mult așteptat și anume decernarea medaliilor de aur, a inelelor și a trofeului, toate acestea în timp ce din spate s-a dat drumul unor tunuri de confetti.

Odată făcută poza de grup, s-a dat drumul petrecerii și copiii au redevenit copii jucându-se unii cu alții, indiferent de maieul purtat în cadrul acestui turneu. Participanții au avut ocazia să facă poze cu Ghiță Mureșan, fostul mare baschetbalist al României, iar acesta s-a arătat foarte încântat de interesul mare care i s-a acordat. Cu toate acestea, „Big Ghiță” a rămas modest și nu și-a asumat meritele pentru organizarea acestei competiții.

„În primul rând, nu eu am realizat acest proiect. L-a realizat primarul Emil Boc, Horea Păun, președintele federației și Mircea Cristescu. Ei l-au realizat foarte frumos. Eu am venit de mulți ani cu ideea, am vorbit cu ei și mă bucur că au fost de-acord să o punem în practică și să facem chestia asta. E ceva extraordinar de frumos pentru copii, e o energie extraordinară. Nu știu dacă voi v-ați uitat la meci sau nu dar îs extrem de impresionat de copii cât de frumos joacă. Și nu numai de copii, am văzut că a venit și directorul unei școli și colegii lor ca să îi susțină. Copiii ăștia reprezintă școala lor. Sunt îmbrăcați în echipamentul NBA, dar ei defapt își reprezintă fiecare școala. Și acesta e cel mai frumos lucru!”

nba junior romania

Dincolo de joc în sine, de coșuri sau de capace, ceea ce a fost cel mai impresionant la acest turneu a fost pasiunea pusă de copii și de părinți. Am văzut copii care plângeau de emoții pe bancă, am văzut părinți care strigau din tot sufletul pentru a-și încuraja echipa, am văzut componenți ai altor echipe venind și felicitându-i pe finaliști și am văzut un interes foarte mare pentru baschet, lucru care nu poate fi decât benefic dezvoltării acestui sport în România.

În aceeași idee, a transmis și Ghiță Mureșan un mesaj copiilor care au făcut parte la acest proiect în care le spunea să pună educația pe primul loc.

„Vedem noi peste 8-10 ani cât de buni sunt. Eu ceea ce sper e ca ei să fie foarte buni studenți. Și să continue cu sportul și dacă o să devină jucători buni de baschet și o să fie și foarte buni studenți înseamnă că îs deștepți și bravo lor. Exact așa este atmosfera ca în NBA. Să se bucure și părinții și spectatorii și ceilalți copii care nu joacă. Baschetul nu este un joc în care contează cine pierde și cine câștigă. Baschetul este spectacol. Și dacă vă uitați, copiii ăștia de 10 ani fac spectacol.

Echipa națională a României are nevoie de o locomotivă, are nevoie de cineva, de un lider foarte bun. Și pentru ca cineva să fie un lider foarte bun, trebuie să fie și un foarte bun student la școală. M-aș mândri cu orice tânăr care ar ajunge în NBA. Eu zic că din grupele astea de copii o să fie dintre ei câțiva baschetbaliști profesioniști. O să fie, poate la U-BT Cluj-Napoca sau poate în altă echipă. Dar, cu siguranță, o să fie. Sunt copii foarte talentați, îs foarte dăruitori, îs foarte deștepți. Eu le urez succes. Să continue cu școala și cu baschetul sau cu alt sport.”

4 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    imi pare rau
    ca am aflat doar dupa de acest eveniment. Rolul media de profil ar fi sa promoveze cat mai mult astfel de evenimente.
    Jocuri de lumini cu sala goala sau cu cativa parinti (din ce se vede din poze).
    Felicitari organizatorilor si sa speram ca participantii si familiile lor au inteles corect semnificatia unui astfel de eveniment, o sarbatoare, un omagiu adus baschetului, nu un motiv de impaunare pt parintii copiilor care sunt abia initiati in acest sport.

    cu 5 ani în urmă (08.12.2018)
    • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu:

      Participanti
      Eu apreciez ca au fost suficienti pentru prima editie. As aprecia 500 avand in vedere ca toti erau grupati la o singura tribuna si 3 sectoare erau pline pana la nivelul 2.
      Nu am vazut o participare atat de numeroasa in Cluj la o intrecere scolara. Este cel mai bun mod de a face publicitate acestui sport. As dori ca asa ceva se se intample si la echipele de liceu. Mediatizat corespunzator, ar putea deveni o traditie a orasului. Felicitari de data asta si organizatorilor ca merita, pentru idee si punerea ei cu succss in practica.

      cu 5 ani în urmă (09.12.2018)
    Raspunde
  • Eduard Popa :

    Am promovat
    Am promovat evenimentul inca din momentul in care ni s-a adus la cunostinta prima oara ca se va desfasura in Romania.

    http://www.totalbaschet.ro/articol/NBA-Junior-ajunge-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia-Primul-camp-va-avea-loc-la-Cluj-Napoca~57385

    Apoi, am scris si dupa tragerea la sorti, de acum doua luni de zile.

    http://www.totalbaschet.ro/articol/Reportaj-Prima-lig%C4%83-NBA-Junior-din-Rom%C3%A2nia-a-luat-startul-luni-la-Cluj-Napoca~63296

    Asta cu toate ca noi nu am fost parteneri media la acest eveniment, dar ne chinuim sa sustinem baschetul romanesc cum putem, chiar daca nu primim prea mult sprijin. :)

    cu 5 ani în urmă (08.12.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      bravo
      mi-au scapat mie aceste stiri ;)

      cu 5 ani în urmă (09.12.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!