Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dan Fleșeriu: „Nu o medalie de argint ne definește sezonul, ci o atmosferă senzațională”

David Istrate, Bogdan Isailă

David Istrate, Bogdan Isailă
07.06.2019

Dan Fleșeriu: „Nu o medalie de argint ne definește sezonul, ci o atmosferă senzațională”

Victoria lui CSM CSU Oradea din finala Ligii Naționale de Baschet Masculin a întins cortina peste ediția 2018-2019, una ce s-a întins pe o perioadă de peste nouă luni. Una dintre cele mai bune echipe ale acestei stagiuni a fost BC CSU Sibiu, formație ce a cucerit Cupa României și medaliile de argint în campionat.

Cu toate acestea, Dan Fleșeriu spune că nu este mulțumit total de acest sezon, pentru că trupa pe care o conduce nu și-a îndeplinit principalul obiectiv impus la început de an competițional.

Nu, evident, niciodată nu voi fi mulțumit până nu o să reușim să câștigăm campionatul. Ăsta este și ar trebui să fie obiectivul unei echipe importante, de fiecare dată. Cu toate astea, sezonul acesta este cel mai bun din ultimii 20 de ani, nu numai datorită trofeelor obținute, ci și speranței de a câștiga campionatul ca niciodată în ultimii ani. O echipă destul de puternică care, din păcate, a dat doar speranțe publicului sibian că vom putea fi din nou campioni. Evident, nu am reușit până la capăt și sper ca sezonul următor să fie o echipă cel puțin la fel de puternică și să mai avem o șansă.”

BC CSU Sibiu a fost aproape invincibilă pe teren propriu și, cu toate acestea, nu a reușit să câștige niciunul dintre jocurile din finală care au avut loc în Sala Transilvania. Tehnicianul galben-albaștrilor susține că nu a fost vorba despre o presiune foarte mare, ci de o atitudine greșită.

Nu, n-aș numi-o presiune. A fost, probabil, o abordare greșită a noastră. Ne-am crezut de neînvins pe teren propriu în primul meci. Evident, Oradea a fost mai bună. În meciul doi s-a întâmplat ce s-a întâmplat și din punct de vedere al arbitrajului, cred că rezultatul putea să fie la fel de bine și invers. După a fost foarte greu să revenim pe terenul celor de la Oradea. În meciul trei am reușit să jucăm bine, n-am reușit și în meciul patru un joc la fel de bun și cei de la Oradea și-au dat seama că dacă vin înapoi la Sibiu șansele lor scad. Nu asta ne-am propus la începutul sezonului, neapărat să fim pe teren propriu cei mai buni. Așa s-a întâmplat să fie și sper că la anul vom reuși să fim mai echilibrați, și acasă și în deplasare.”

Având în vedere că în ultimii ani BC CSU Sibiu și CSM CSU Oradea au oferit dueluri din ce în ce mai intense, am fost curioși să aflăm dacă se naște o nouă rivalitate în baschetul românesc între cele două echipe ce au dominat acest sezon.

Nu știu. Rivalitate e întotdeauna între echipele bune și foarte bune. Dar, evident, în ultimii cinci-șase, Oradea este o echipă extrem de valoroasă, cu un buget foarte mare, cu o organizare foarte bună, cu jucătorii, an de an, foarte valoroși, foarte bine plătiți și își propune de fiecare dată să câștige campionatul. Oricine își propune acest obiectiv, pentru Sibiu vor fi rivali. Vom încerca să și reușim să câștigăm. Anul ăsta, cu Oradea, scorul general a fost 5-4 și ei au câștigat campionatul. Dacă îmi amintesc bine, în primul sezon a fost 7 sau 8 la 0 pentru ei. N-am reușit să facem nici victorie împotriva lor în primul meu sezon la CSU. Așa că, din punctul nostru de vedere, e un progres, dar nu suficient încât să reușim să câștigăm meciurile din finală.”

CSM CSU Oradea este, fără discuție, echipa momentului după ce a cucerit cel de-al 3-lea titlu în 4 ani. Persoana care are, poate, cel mai mare merit în obținerea acestui succes este Cristian Achim, antrenorul ce va împlini în curând 10 ani pe banca clubului bihorean. În ultimii ani, la Sibiu s-a abordat același model și lui Dan Fleșeriu i-a fost prelungit contractul pentru încă trei sezoane. Prin urmare, l-am întrebat pe tehnicianul formației de pe malul Cibinului dacă va ajunge și el la longevitatea omologului său de la Oradea.

Deocamdată, dacă totul merge normal, vom ajunge la șapte ani. Dar nu cred că ăsta este scopul sau concursul. Concursul este de câte ori reușești să ajungi până în vârful piramidei. Și dacă toate astrele se aliniază, mă refer aici și la buget, și la organizare, și la norocul pe care poți să îl ai cu jucătorii așa încât să poți să câștigi, până la urmă, campionatul. Lucrurile astea noi încă nu le-am avut, nu se știe dacă pe viitor vom avea acest lucru, dar, pe de altă parte, faptul că sala noastră este întotdeauna plină creează o emulație mare. Dacă am mai avea o sală, am reuși să avem sute de copii care ar face baschet. Acesta este celălalt obiectiv pe care, de data asta, l-am îndeplinit. Rămâne doar de văzut dacă vom reuși să avem și condițiile normale de a ne dezvolta jucători din Sibiu.”

După rezultatele excelente obținute anul acesta, conducerea lui BC CSU Sibiu se gândește deja la sezonul următor iar Dan Fleșeriu a declarat pentru Total Baschet că își dorește să păstreze toți străinii. Conform antrenorului sibian, acestora le-au fost făcute deja oferte pentru ediția 2019-2020.

Noi am făcut deja în urmă cu trei săptămâni, sau chiar mai mult, oferte tuturor jucătorilor pe care-i avem la echipa actuală. Mă refer aici la jucătorii străini. Așteptăm răspunsurile lor și în funcție de acestea vom vedea dacă reușim să formăm echipa împreună cu ei sau va trebui să facem alte implanturi. Cel mai frumos lucru posibil ar fi să avem doi ani consecutivi aceeași echipă.”

La final, Dan Fleșeriu a vorbit puțin și despre gestul său de a nu accepta să poarte medalia de argint, eveniment ce i-a adus numeroase critici în secțiunea de comentarii a site-ului nostru. Chiar dacă spune că ne-am grăbit zicând că a refuzat medalia, antrenorul lui BC CSU Sibiu recunoaște că s-a simțit neîndreptățit și susține că echipa sa ar fi meritat să joace în meciul cinci la Sibiu.

Am fost criticat degeaba. Voi cu Total Baschet v-ați grăbit. Gestul a fost că nu accept să îmi pună medalia la gât. Atâta tot. Am luat-o, este a mea, am și declarat, o și merităm. Nu a fost absolut nicio dezaprobare sau ceva de a nu respecta adversarul sau suporterii adversarului, sau pentru altcineva. A fost doar sentimentul de moment că a fost nedreptate în finala asta, mai ales în ceea ce privește meciul doi, și că am fi meritat să jucăm meciul cinci la Sibiu. Ăsta este singurul motiv. Pe de altă parte, nu o medalie de argint ne definește acest sezon, ci o atmosferă senzațională creată de publicul nostru și una foarte bună în cadrul echipei, cu toți jucătorii ăștia minunați pe care i-am avut.”

*foto: Adrian Bugariu/BC CSU Sibiu

19 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu clamun :

    bv dane
    cum trece timpul devenim mai experimentati, iar la ceea ce ne dorim, vom ajunge. cu siguranta. pe de alta parte poate intelege si primarita noastra, ca in locul actualului stadion, se preteaza o sala de sport moderna, gen bt arena, iar stadionul trebuie mutat la marginea orasului.

    cu 4 ani în urmă (07.06.2019) Raspunde
  • CSM CSU Oradea DonDiablo :

    DonDiablo
    Bah da penal poți fi Fleșeriule.Atâta știi meciu 2 și rupt de scaune.Jucatorul tau Tamulis declară dupa meciu 2 ceva de genu am căzut pe final și tu tot pe a ta o știi.N-ar fi exclus anii care vin să ia titlu Sibiul,dar sper nu cu tine pe bancă că este un penibil.Bucurăte ce ai realizat ca nu e puțin,dar nu știe omu mai mult.
    Aștept fanii să mă conteste,înjure,ca pe Mandache,Sere.
    Apropo,cum stați cu biletele pentru meciu 5?

    cu 4 ani în urmă (07.06.2019)
    • BC CSU Sibiu totalCSU:

      @DonDiablo
      Sold out, ca de obicei. Cit despre restul, pacat ca nu ai inteles nimica ca de obicei. Si dai cu Mandache, dai cu Sere...

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      Eeee uite vezi voi mereu sunteți ăia deștepții.Mie mi greu să cred ca Mandache care e un om cu mult bun simț,familist....i-ar fi vrut rău lui Capers,acuma că se apără mai agresiv nu e singuru.
      Și legat de Fleșeriu atâta tam tam pentru un meci în care iar au avut multe recuperări ofensive,dar greu când nu ai cine să arunce,să nu uităm ce slab a jucat Oradea în meciu 2.

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • BC CSU Sibiu totalCSU:

      @DonDiablo
      Legat de Mandache nici nu am pretins ca nu ar fi un bun familist sau altele. Cat despre comportamentul lui fata de Capers in meciul respectiv a se vedea inregistrarea video.

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      Dacă îmi spui unde o găsesc mă uit și eu,posibil să ai dreptate nu contest.Este pe youtube?

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • BC CSU Sibiu mihaitha:

      @DonDiablo
      Te referi cumva la faza din semifinala cand Mandache l-a prins de picior pe Pratt? Eu in locul tau nu m-as hazarda sa numesc chestia asta "aparare mai agresiva".

      cu 4 ani în urmă (10.06.2019)
    • CSM CSU Oradea soso69:

      csm
      Nu l-a prins de niciun picior pe Pratt. A fost un contra-atac al lui Mandache iar Pratt a facut un capac superb. Problemele a auparut imediat dupa : cei 2 se ciocnesc, cu Mandache usor dezechilibrat iar Pratt il impinge cu mana stanga in piept. Mandache cade pe spate cu piciarele in sus, peste suportul panoului, iar cand lasa picioarele jos le lasa intentionat peste Pratt care ramasese langa el. A fost apoi un mic meleu dar fara alte probleme.
      De acord ca a reactionat gresit Mandache dar si Pratt nu trebuia sa-l impinga cand acesta era deja dezechilibrat. Amandoi au fost sanctionat si atat. De aici pana la injuraturi si scandari urate, e cale lunga. Nu i-a pus sub nici o forma in pericol integritatea fizica lui Pratt, a fost doar o sicanare. Dar repet nici Prat nu a fost fair-play la faza respectiva.
      Referitor la apararea la Capers nu mi s-a parut ca a fost diferita fata de apararea la Pratt de ex. Faptul ca Capers venea dupa o accidentare grava nu impune sa fie menajat. Vorbim de o semifinala nu de un meci amical. Daca trebuia menajat atunci nu trebuia sa joace. Pe Zeno jucatorii Sibiului l-au menajat cumva ? Si el venea dupa 4 luni de absenta de la o accidentare la genunchi la fel de grava. Sau ti s-a parut ca la voi Cooper intervine altfel sub panou cand e Tibarna acolo?
      Atata timp cat este in limita regulamentului nu poti cere unui jucator sa fie atent cand se apara la un adversar, doar pt ca aceste a revenit dupa o accidentare.
      Referitor la Fleseriu asteptam o altfel de declaratie. Ne. -au cerut suporterii sibieni sa avem rabdare ca Dan dupa un timp va veni si cu declaratii explicative. Deci nu vad nici o felicitare pe jucatorii sau antrenorii oradeni. Cu exceptia unei remarci ca in primul meci l-ati abordat gresit, ca v-ati crezut de neinvns acasa si ca Oradea a fost mai buna, in rest voi ati fost mai buni si voi ati fi meritat sa castigati. Dar nu v-au lasat arbitrii si federatia.
      Achim v-a felicitat dupa finala Cupei si a spus ca ati fost mai buni. Scuze putea gasi si el : Oradea jucat semifinala cu Clujul, echipa gazda si favorita iar Sibiul a avut meci de antrenament cu Dinamo. Acum Oradea a jucat cu Pitestiul (cel mai greu adversar din prima faza) si apoi cu Clujul iar Sibiul din nou s-au "relaxat" cu Dinamo si cu o echipa Craiovei care era deja in vacanta pt ca-si indeplinisera obiectivele. Dar nu e corecta aceasya abordare pt ca Sibiul si-a castigat acest parcurs prin prestatiile din campionat.
      In concluzie ramane acelasi gust amar, din pacate nu este in stare sa accepte cu capul sus o infrangere si sa-si felicite adversarii. Si dupa meci ambele echipe s-au felicitat reciproc doar el , sub pretextul ca merge in tribuna sa-si ia fetita si apoi tinand-o tot timpul in brate, doar ca sa nu felicite jucatorii si staff-ul Oradiei. Pana si Georgescu ne-a felicitat si abia apoi si-a luat fetita. Referitor la medalie iar nu spune adevarul: a refuzat sa i-o puna Paun la gat dar a refuzat-o si ulterior cand Floca a vrut sa i-o dea in mana.

      cu 4 ani în urmă (10.06.2019)
    • BC CSU Sibiu totalCSU:

      @soso69
      Am si uitat de faza dintre Mandache si Prat. Nu, nu despre aia e vorba (desi poate si ea a contribuit la crearea unei tensiuni). Si nu este vorba nici de menajarea pe care Mandache ar fi trebuit sa o arate fata de Capers. Dar de la menajare si pina la a ataca vadit intentionat genunchiul respectiv (nu numai odata si mai ales in postura de picior de sprijin) e o cale lunga. @DonDiablo Din pacate nu am reusit sa gasesc daca exista pe undeva inregistrarea acelui meci, televizarea meciurilor vine cu avantaje si dezavantaje.
      Legat de declaratiile lui Dan a fost destul de explicit la sfarsit de unde provenea nemultumirea sa DIN ACEL MOMENT. Nu din faptul ca a pierdut meciul si implicit campionatul ci din faptul ca nu a putut juca meciul 5 ca urmare a rezultatului din meciul 2 in care au fost reclamate greselile de arbitraj (alo, comisia de arbitrii, inca mai asteptam un raspuns oficial la memoriul inaintat). Ca ce s-ar fi intimplat in meciul 5 este o alta discutie (bineinteles ca fiecare stie/spera ca ar fi castigat ai lui ;)).

      cu 4 ani în urmă (10.06.2019)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    DonDiablo
    Nu știu în ce măsură Fleseriu cunoaște statisticile după meciul 2, dar sunt elocvente și nu mai au nevoie de niciun comentariu. Procentaje dezastruoase la aruncări, bine, nici noi nu am excelat, dar puțin am fost peste. Pt cei care încă susțin sus și tare ca meciul 2 a fost buba aveți aici statisticile https://www.frbaschet.ro/baschet/game?gameId=4625997&seasonId=106171

    cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • BC CSU Sibiu totalCSU:

      @ajax
      Tot in meciul 2 a fost facuta o contestatie privitor la arbitraj. Sa asteptam raspunsul oficial la ea (desi ar fi trebuit sa fie facut public deja... public adica publicat pe site-ul frbaschet comunicatul/decizia oficial). Si sa nu uitam ca meciul a fost castigat la o diferenta de 2 puncte. Legat de statistica la ce sa ne uitam mai bine ca sa reiasa ca a-ti dominat meciul?

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      @ajax.Ei în fiecare meci au avut foarte multe recuperări ofensive,dar slabi la libere și la aruncări de 3 pct și nu numa.
      Oradea în meciul 2 a fost foarte slabă,mai rău ca la Cluj a fost.
      Sibiu putea câștiga acel meci dar când nu ai o armă secretă,când te bazezi pe 2 pivoti buni zic eu,dar slabi la libere,când tactica ta e daio lu Tamulis și arunca el de oriunde e greu,foarte greu.

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • CSM CSU Oradea ajax:

      @totalCSU
      Eu nu am spus ca am dominat meciul; meciul a fost execrabil, penibil, ratări ca în curtea școlii, dar diferența a fost făcută la aruncări. Dacă ați fi avut procentajele noastre, scorul ar fi fost net în favoarea voastră, cu atâtea RO și second chance point, măcar 50% dacă erau fructificate, nu mai vorbeați de niciun arbitraj. Problema, Dane, e că dacă încerci sa ascunzi gunoiul sub preșul tău începe sa pută, iar dacă îl arunci vecinului îți dă cu el în cap. Ar fi bine să vezi și hiba din curtea ta, nu de alta dar s-ar putea sa pățești la fel și următorul sezon. Pentru că meciurile din regulat nu se compară cu cele din play off. În meciul cu Dinamo ați studiat statisticile? Sunt sigur ca nu pentru ca acolo nu aveați nicio emoție, dar la fel ați pățit și atunci, era penibil sa dați vina pe arbitri. Deci mai ușor monseur cu acuzații din astea ieftine.

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • BC CSU Sibiu totalCSU:

      @ajax
      Total de acord, meciul a fost slabut de ambele parti, cu ratari ca in curtea scolii asa cum bine zici (intotdeauna am urit momentele de la antrenamente/incalzire in care jucatorii isi bat joc de aruncarile simple... orice ratare atunci se va razbuna in timpul jocului, dupa cum s-a si vazut). Si tocmai ca intr-un astfel de meci, incheiat si la o diferenta mica, greselile de arbitraj au o influenta mai mare. Iar legat de statistici ele pot fi inselatoare. Ce este mai bine, un jucator ca si Pasalic care are anul asta are cel mai bun procentaj la aruncarile de 3 sau unul ca si Tamulis care are cu aproape 50% mai multe reusite? (a fost doar un exemplu ales la intimplare)

      cu 4 ani în urmă (10.06.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Sibiu
    Ar fi frumos pt Sibiu sa continue la anul cu cei sase străini din acest sezon. Însă, în opinia mea, în aceasta alcătuire are șanse mici sa ia titlul, pornind de la ideea ca cel puțin Oradea și Cluj vor arata bine. Dacă bugetul permite ar avea nevoie de încă o arma pt ofensiva, un jucător care sa tragă echipa după el.

    cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Ar fi...
      Dar rămâne de văzut. Au fost făcute oferte, în două săptămâni vom ști cum stăm. Sunt convins că mulți dintre ei vor să rămâne și cred că vom putea păstra 4 sau 5 dintre străinii de anul ăsta. Mai vorbim...

      cu 4 ani în urmă (08.06.2019)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu csu4ever :

    mintea de pe urma
    Inutila discutia desprea arbitraj. Luati finalele asehotilor si vedeti acolo arbitraje potrivnice. E bine ca zilele astea, cineva l-a tras de maneca pe Fleseriu si i-a atras atentia ca se face de ras. A intors-o bine la final. Sper ca pe viitor sa fie mai echilibrat si mai realist, altfel o sa ajunga ca antrenorul de la fotbal care sare la bataie. Oricum analiza corecta a sezonului unul foarte foarte bun si cu sperante pentru viitor. Putin mai multa concentrare pe lucrurile care sunt importante, ce tin doar de echipa si se poate juca iar o finala. Ar fi bine ca macar 4 straini sa ramana. In special Tamulis, care poate inca progresa.

    cu 4 ani în urmă (08.06.2019) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe TDM :

    Mincinosul Fleseriu
    Omule, nu ai vrut nici sa iei medalia. Nu ai pus mâna pe ea, ca alții care la fel, nu și-au pus-o la gât dar au luat-o cu mâna lor. Ești un mincinos și încerci sa o dregi. Imaginile nu mint omule. Fata ta era respingătoare la adresa lui Păun. DA, sezonul asta rămâne in mințile tuturor ca sezonul in urnă căruia Fleseriu a refuzat medalia de argint. Omule, nu aj fost in viața ta in finala și tu refuzi medalia?? Rușine!!

    cu 4 ani în urmă (09.06.2019)
    • BC CSU Sibiu BB55:

      TDM
      In viata lui, Fleseriu s fost in 3 finale si 2 le-a castigat, doar ca la fete 😉
      Plus finala campionatului european U18 divizia B pe care iarasi a castigat-o...

      cu 4 ani în urmă (09.06.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!