Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Daniel Ewing Jr., al 12-lea jucător cu experiență în NBA care va juca în Liga Națională

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
05.02.2019

BC CSU Sibiu a realizat cel mai spectaculos transfer al sezonului în Liga Națională de Baschet Masculin prin înregimentarea lui Daniel Ewing Jr. Sportivul care va împlini 36 de ani se poate lăuda cu o bogată experiență la nivel european dar și cu două sezoane pentru în NBA, în uniforma lui Los Angeles Clippers.

Transferul lui Ewing Jr. la Sibiu ne-a făcut să ne îndreptăm atenția spre jucătorii care au ajuns în campionatul românesc, după o experiență în NBA. Lista jucătorilor trecuți prin NBA care au evoluat de-a lungul timpului în România nu este foarte lungă, după cum arată analiza loturilor de jucători ale echipelor din 2008 până în prezent, de când există baza de date a Total Baschet.

De departe cei mai mulți jucători cu experiență în NBA au jucat la CSU Asesoft Ploiești, echipă care a dominat baschetul românesc până la dispariție. CSU Sibiu, Gaz Metan Mediaș, Energia Târgu Jiu, CSM București și Steaua București sunt celelalte echipe pentru care au evoluat sportivi cu prezențe și în cel mai puternic campionat de baschet de pe mapamond.

Julius Nwosu este primul jucător ajuns la Ploiești după ce a jucat în NBA. Născut în Nigeria pe 5 ianurie 1971, extrema de forță a bifat un sezon alături de San Antonio Spurs în 1994/1995. El a jucat 23 de partide pentru formația din Alamo City. La CSU Asesoft Ploiești ajungea în sezonul 2005/2006 și încheia cu cifre statistice de 12.8 puncte și 9.8 recuperări în FIBA Europe Cup. El a petrecut un singur sezon în România iar de-a lungul carierei sale europene a mai trecut pe la echipe precum CSKA Moscova, Panathinaikos, Galatasaray, Pau-Orthez sau Avtodor Saratov.

În sezonul 2009/2010 ateriza tot la Ploiești Kevin Burleson. El venea din NBA D-League de la Idaho Stampede. Conducătorul de joc a jucat un sezon în NBA, alături de Charlotte Bobcats. În stagiunea 2005/2006, sportivul născut în Seattle a bifat 39 de prezențe și a avut cifre de 1.8 puncte și 1.2 pase decisive în 8.7 minute. În prezent, Kevin Burleson este antrenor asistent în NBA, la Memphis Grizzlies.

Rawle Marshall a jucat la Ploiești în sezonul 2013/2014. El a înregistrat două sezoane în NBA. Primul alături de Dallas Mavericks iar cel de al 2-lea alături de Indiana Pacers. Marshall nu a încheiat sezonul 2013/2014 la Ploiești, plecând în condiții nu tocmai amiabile de la club prahovean. În cariera lui a mai jucat pe la Hemofarm, Cibona Zagreb, Lokomotiv Kuabn, Valencia, ASVEL Lyon, PAOK sau Astana.

Jarvis Hayes și Pau Ribas într-un meci din EuroCup, CSU Asesoft Ploiești vs Valencia

În stagiunea 2014/2015, în lotul lui CSU Asesoft Ploiești s-au regăsit doi jucători cu multe meciuri în NBA. Jarvis Hayes și Dee Brown. Hayes a jucat 427 de partide în campionatul nord american la Washington Wizards, Detroit Pistons și New Jersey Nets. Dee Brown a jucat 48 de partide în NBA pentru Utah Jazz, Washington Wizards și Phoenix Suns. Ambii jucători aveau să părăsească România pe parcursul sezonului.

La Gaz Metan Mediaș a evoluat pe finalul carierei sale Derrick Phelps. Fundașul american a jucat trei partide în NBA pentru Sacramento Kings și a mai făcut parte din loturile lui Milwaukee Bucks și Philadelphia 76ers în presezon. Derrick Phelps a absolvit la celebra echipă de colegiu, North Carolina Tar Heels, alături de care a câștigat un titlu NCAA în 1993.

Derrick Phelps îl apără pe LeVar Seals într-un joc din LNBM

Andreas Glyniadakis este singurul jucător european care a evoluat în NBA, după care a venit în România. Pivotul grec de 2.16 metri a jucat în 2006/2007 pentru Seattle SuperSonics. El a fost ales cu opțiunea 58 în anul 2003 de către Detroit Pistons. Glyniadakis a ajuns în 2015 la Energia Târgu Jiu, unde a jucat o jumătate de stagiune. În cariera lui a mai jucat la Panathinaikos, Olympiacos, AEK Atena, Virtus Bologna, PAOK, Lietuvos Rytas, Astana și APOEL.

Mario Bennett și-a încheiat cariera în România la CSM București. Pivotul de 2.06 metri a fost selectat cu opțiunea 27 de către Phoenix în 1995. El a petrecut un singur sezon în Arizona, după care a mai trecut pe la Los Angeles Lakers, Chicago Bulls și Los Angeles Clippers.

Theron Smith a jucat la Steaua București în partea a doua a sezonului 2010/2011. El a petrecut primele două sezoane al carierei profesioniste în NBA, evoluând pentru Memphis Grizzlies și Charlotte Bobcats. Extrema a mai jucat la în Europa la Orleans și Pallacanestro Cantu dar și în China la Tianjin Ronggang.

Theron Smith și Bogdan Popescu în echipamentul Stelei

Courtney Fortson a jucat și el pentru Steaua, în sezonul 2010-2011. El a petrecut în România primul său sezon profesionist. În următoarea stagiunea a prins două contracte de câte 10 zile în NBA și a bifat 4 prezențe pentru Los Angeles Clippers și alte 4 meciuri pentru Houston Rockets.

În sezonul precedent la BC CSU Sibiu a evoluat Jordan Williams, sportiv trecut pe la New Jersey Nets și Atlanta Hawks. Pivotul american a venit în România după o pauză lungă din activitatea baschetbalistică și a rămas la Sibiu doar pentru jumătate de sezon.

Acum, prin transferul lui Daniel Ewing Jr., BC CSU Sibiu bifează al doilea sezon consecutiv cu un baschetbalist trecut prin NBA în componență.

Notă: În această analiză a jucătorilor care au jucat atât în NBA cât și în România nu a fost inclus Ghiță Mureșan, jucător care a avut drum invers față de sportivii prezentația anterior, din România în NBA via Franța.

foto: gettyimages / sportpictures.eu

3 comentarii la aceasta stire:
  • free_ag :

    Free_ag
    Ați uitat primul jucător ce a evoluat în NBA, care a fost tot la Sibiu prin 93/94, centru, Jim Gronholm parca, era fantastic omul la 40 de ani, avea o mana de trei incredibila pt un centru. Sibienii poate își mai aduc aminte de el, Dan sigur, a fost mentorul lui în perioada debutului in carieră 😉

    cu 5 ani în urmă (06.02.2019)
    • BC CSU Sibiu JCN:

      Grandholm
      a venit la Sibiu prin 2001.

      cu 5 ani în urmă (06.02.2019)
    Raspunde
  • BC Sirius Mureșul Târgu Mureș jeff :

    Brock Gillespie
    Brock Gillespie a jucat la Craiova cateva meciuri in sezonul 2010-11

    cu 5 ani în urmă (08.02.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!