Stiri Acvile

Debut cu stângul pentru naționala feminină U20 la Campionatul European, divizia B

Andreea Vlase

Andreea Vlase
04.08.2019

Debut cu stângul pentru naționala feminină U20 la Campionatul European, divizia B

Naționala feminină sub 20 de ani a României a început Campionatul European, divizia B, de la Priștina cu o înfrângere cu Turcia. Echipa condusă de viitorul selecționer al naționalei noastre de senioare s-a impus cu 80-69, pe sferturi: 20-14, 20-12, 15-14, 25-29. Turcoaicele au condus tot meciul și și-au asigurat calificarea în faza următoare. Tricolorele vor avea o confruntare directă cu gazda Kosovo pentru al doilea loc calificant.

Reamintim că au fost probleme la acest lot U20 feminin, cu mai multe jucătoare care nu s-au prezentat la convocare. Selecționerul s-a alăturat lotului la câteva zile după reunire, când a terminat participarea la Universiada de Vară cu naționala U25.

Turcia a jucat în prima zi a turneului, când a învins pe Kosovo cu 87-49. Ayhan Avci a început partida cu România în formula Gülse Ugur, Misra Albayrak, Ilayda Guner, Meltem Topaloglu și Melek Uzunoglu. Cătălin Tănase le-a trimis în 5-ul de start pe Carla Popescu, Renata Kovacs, Denisa Vați, Alexandra Ghiță și Ana Vîrjoghe. Tricolorele au stat în prima zi a competiției, fiind doar trei echipe în grupe.

Au fost ratări de ambele părți în debutul partidei, iar Uzunoglu a marcat primele două puncte spre finalul celui de-al doilea minut. Guner a dus scorul la 4-0 și Popescu a marcat primul coș al tricolorelor după aproape trei minute și jumătate scurse din joc. România nu a reușit să înscrie mai mult de două minute, iar turcoaicele au profitat și s-au distanțat la zece puncte. Orban a înscris cinci puncte la rând pentru 12-7. Adversarele s-au dus la +9, iar Kovacs a înscris prima triplă a partidei în ultimele secunde ale sfertului, pentru 20-14 la prima pauză.

Tricolorele au avut din nou probleme în faza ofensivă în prima jumătate a sfertului secund, în care au marcat un singur punct, prin Orban. Turcia a profitat și s-a distanțat la 34-15. Orban și Cătinean au micșorat diferența la 15 puncte, dar apărarea a cedat în câteva momente și turcoaicele s-au dus la +20. Ultimele două minute ale sfertului le-au aparținut elevelor lui Tănase, care n-au mai primit coș, Vîrjoghe a înscris șase puncte la rând și la vestiare s-a mers cu scorul de 40-26.

Turcia s-a distanțat în debutul reprizei secunde până la un maxim de 21 de puncte, 49-28 în minutul 23. Ghiță și Cătinean au scuturat plasa de la distanță și au micșorat ecartul la 15 puncte. Același ecart s-a înregistrat la ultima pauză când tabela arăta 55-40. Alb-roșiile nu au înscris în primele trei minute din sfertul patru, iar Orban a marcat patru puncte la rând pentru 55-44. Ugur a transformat două libere și Cătinean scutura plasa de la distanță pentru 57-47. Tricolorele au scăzut diferența la 9 lungimi în mai multe rânduri spre finalul sfertului, după ce turcoaicele se distanțau la 12 și 15 puncte. Popescu a marcat cinci puncte la rând, iar Tonguc a înscris ultimul coș al partidei. S-a încheiat 80-69 și Turcia își asigură primul loc în grupa C.

Turcia a marcat 16 puncte după turnovers față de 6. 32-26 a fost scorul la puncte înscrise din căciulă și 38-25 la punctele rezervelor. Învingătoarele au terminat partida cu 28 de coșuri din acțiune din 72 de încercări (38,9%) față de 22/61 (36,1%). 25-15 a fost la coșurile înscrise din semicerc și 21-18 la libere transformate. Tricolorele au stat mai bine la șuturile de la distanță, 7 triple reușite față de 3.

Nicolett Orban a fost cea mai bună marcatoare a României cu 18 puncte, în double-double cu 11 recuperări. Pentru tricolore au mai înscris: Popescu 17 puncte (2x3, 5 assist-uri), Ghiță 13 puncte (2x3, 5 recuperări),  Cătinean 7 puncte (2x3), Kovacs 6 puncte, Vîrjoghe 6 puncte (8 recuperări) și Vați 2 puncte. Au mai jucat Fleșer, Petrof și Al Ash Hab.          

Ilayda Guner a fost coșghetera partidei cu 28 de puncte pentru învingătoare, plus 7 recuperări. A urmat-o de la Turcia Akalan cu 16 puncte, iar alte 8 jucătoare și-au trecut în cont cel puțin un punct.

Turcia are 4 puncte după două victorii și câștigă grupa C. Turcoaicele vor avea două puncte la startul fazei a doua a grupelor, unde se intră cu rezultatele din prima fază cu echipele care avansează din aceeași grupă.  

România și Kosovo luptă luni, în ultimul meci al zilei, pentru calificarea în faza următoare de pe a doua poziție din grupa C. Partida este programată de la ora 20:00 (ora noastră). Meciul va putea fi urmărit în direct aici.

*foto: frbaschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!