Stiri

Decizii

Adrian Micinic

Adrian Micinic
03.05.2013

Baschetul este un sport elegant. Un sport frumos. Unul jucat de oamenii inteligenți. Acestea au fost primele concluzii pe care eu le-am tras după primul meci de baschet văzut pe viu. Sunt convins că mulți dintre dumneavoastră au rămas cu aceeași impresie la capătul primei experiențe trăite la un meci de baschet.

Anii trec și ajungi să vezi sute, chiar mii de meciuri. Te documentezi. Citești și împarți opinii. Despre jucători, sistem de joc, moduri în care se poate câștiga un meci. Și descoperi. Încontinuu. Acesta e farmecul baschetului. Niciun alt sport nu e ca el. În permanență găsești sau vezi noi modalități prin care antrenorii și jucătorii decid meciurile. Este ceva superb. Să stai ore întregi, zile, chiar săptămâni uitându-te la coșul lui Michael Jordan din 1998. Sau mai recent la miracolul de la Sinan Erdem Dome, atunci când orice logică a fost contrazisă de Olympiacos Pireu în drum spre acapararea Euroligii masculin.

Apoi îți amintești că trăiești în România. Dacă ești pasionat și urmărești cu atenție fenomenul baschetbalistic nu ai cum să nu-ți amintești de scandalul din finala EuroBasket 1995. De modul în care Argentina a fost privată de titlul mondial în anul 2002 sau de modul în care Serbia a fost eliminată de Turcia în semifinalele mondialului din anul 2010. Sunt situații grave. E vorba despre greșeli grosolane. De rea voință. Sau de altceva.

Și revii. Îți amintești că ești în România. Rememorezi episoadele Cluj 2008 (sau Cluj 2007 în cupă), Sibiu 2009. La care se adaugă episodul Oradea 2013.

Nu putem să cuantificăm semnificația blocajelor ilegale, a staționărilor în spațiul de trei secunde, a tragerilor continue de tricou, în ecuația unui meci. Ele sunt întotdeauna mai multe de o parte, de aceeași parte și întotdeauna mai puține de cealaltă, întotdeauna de cealaltă. Însă este cert că atunci când vezi cum s-a decis Meciul 2 al seriei dintre CSM Oradea și CSU Ploiești nu prea mai găsești cuvinte.

Nu înțelegem noi în detaliu arbitrajul din baschet, dar nici idioți nu suntem. Deși suntem tratați ca atare. 

Fluieri fault tehnic la bancă după o fază în care pur și simplu nu a fost fault de joc?
Pedepsești o echipă cu greșeală tehnică în tensiunea aceea pentru că a reacționat nevenindu-i să creadă cu ce decizie a fost sanționată?
Vii și fluieri tehnic după ce la cealaltă bancă cineva stă în picioare tot meciul? Și să ne înțelegem: nu doar stai în picioare.
Vii și fluieri tehnic la o bancă după ce în prealabil ai bătut palma amical cu cel mai important om de la cealaltă bancă? Unul care a ajuns până în mijlocul terenului să ceară socoteală arbitrilor?
Vii și fluieri tehnic împotriva unei bănci care nu a fost disciplinată cu o asemenea măsură în patru ani?

Întregul paragraf de mai sus este opera unui singur arbitru. Un tehnic. Cât un meci. Poate cât o calificare.

Sunt mulți care mi-au spus că în aceeași măsură este vinovată și echipa din Oradea. Trebuia să știe cu cine joacă. Trebuia să știe că este urmărită. N-a știut și este pedepsită. Probabil pe merit în opinia unora. Și probabil au dreptate.

Poți să te străduiești oricât să fii corect. Uitați-vă la comportamentul lui Franklin, Dillon, Maric, Stefanovic etc. Nu a comentat nimeni. Nu a protestat nimeni. Oamenii au luptat. Au venit la muncă așa cum se duc alții la fabrică. Fără comentarii. Și ce folos? Primești tehnic când te arde mai rău.

Din punct de vedere propriu și personal consider că Meciul 2 de la Oradea a fost viciere de rezultat. Este o părere. Fiecare are dreptul la una.

Un lucru este cert: dacă în lumea asta există un minim de echilibru atunci unii ar trebui să doarmă prost cel puțin în noaptea după cele petrecute. Însă ironia face ca tot ceilalți să nu poată dormi din cauza nedreptății la care au fost supuși.

Acesta este baschetul românesc. Unul care la nivel înalt, cel puțin, se decide în altă parte.

Foto articol: ebihoreanul.ro

29 comentarii la aceasta stire:
  • KK Partizan Belgrad Bogdan Isailă :

    Baschetul românesc...
    Sezonul trecut la Mediaș aceiași echipă (Asesoft) se impunea într-un meci extrem de strâns decis după a mea umilă părere după un tehnic acordat lui Lucian Pătrașcu care și-a permis să contrazică arbitrul. Alexandru Iacobescu a stat în permanență în picioare simultan cu Arnautovic deși regulamentul nu permite așa ceva. Poate Gazul nu trecea de Asesoft dar noi vrem respect și să fim tratați la fel. Iar referitor la arbitrii eu zic că sunt prea plini de ei și tot timpul cu dreptate la ei. Am avut ocazia să aud o conversație Ciulin-Nicoară la meciul 1 de la Mureș, unde Titus contesta decizia de fault care i-a fost acordată la care marele arbitru internațional a replicat, citez: „ Nu-mi zici tu mie când e fault sau nu !”

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • daisy666 :

    @bgdn24
    mare dreptate ai.. Ciulin & Co isi bat joc de munca unei intregi echipe.. urat :)

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • dan55 :

    Fabiana
    Iar Fabiana ii spunea frumos si respectos lui Iacobescu,cand trece pe langa el si il vedea in picioare...Stai jos Alex!A fost vicierea mare de rezultat.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    sala
    in sala s-a scandat de citeva ori: 'stai jos, iacobescu'; iacobescu a contestat nenumarate decizii, dimpreuna cu multi jucatori de pe banca, pe tot parcursul meciului; si in afara de oaresce amenintari firave si indemnuri de 'stai jos, alex' din partea fabianei, aruncat, asa, in fuga, nimic... o fi de la faptul ca n-avem traditie de play off, of, of...

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe fortheloveofthegame :

    subiectiv
    esti foarte foarte subiectiv. totalbaschet.ro are acelasi sponsor ca echipa din oradea. cum ai putea sa scrii altfel. cu putina minte oradea putea sa castige azi. sa nu uitam ca eliminatoriul la burlacu a fost cam tras de par, sa nu uitam ca asesoft a condus aproape tot meciul si ca doar prostia lor a facut ca sa existe prelungiri, sa nu uitam ca oradea a ratat in prelungiri patru libere in momente cruciale pe care daca le bagau scriai acum un articol elogios la adresa lui achim in loc sa te plangi de arbitraj.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • daisy666 :

    @forthelove of i dont care about u...
    nu te inteleg, poate n-ai vazut acelasi meci. de la -17 sau cate au fost sa ajungi sa conduci in fara "marei cacampioane" cred ca e ceva.. si pt asta, toti mancatorii de ... din tara asta ar trebui sa iti tina gura inchisa. sau e prea dureros? deobicei nu sunt asa, dar deja se depasesc limitele si incetati sa-l mai pupati unde nu trebe pe burlacu.. l-a injurat pana si pe adrian tudor si adrian si-a facut cruce.. mare om, mare caracter, nu ca ar fi singuru care injura.. am auzit si un junior injurand ..eram in spatele bancii. ma rog, bafta voua mancatorilor !

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • daisy666 :

    aaa era sa uit..
    ... si bafta voua, educatilor ! e ceva caracteristic asta se pare.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe horszi :

    asehoti
    nu stiu de cate ori am mentionat faptul ca in romania arbitrii dau socoteala la banca asehotilor (de ani de zile nu pot sa-i numesc altfel). este penibil sa ajungi in situatia cand dai socoteala, tu, ca arbitru, sa nu se supere "domnu' iacobescu". Dado a zis ca gasca asehoti o sa devina campion si anul asta. se pare ca arbitri, federatia, lucreaza la greu pentru a-i indeplini aceste predictii. Adi, era timpul sa apara in presa aceste afirmatii despre arbitrii din romania. eu am vazut pe Ciulin si Fabiana conducand meci de nivel european si nici prin urme nu se vedeau figuri de genu' la ei. deci stiu sa arbitreze. cand vor... se pare ca trebuie sa se intample si la noi chestii urate cu arbitrii, ca in Serbia, ca pana la urma sa-si faca treaba ca la carte.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe faranume :

    Partinitor
    Articolul e scris de oradeanul Adi Micinic care s-a simtit furat si poate pe buna dreptate. Din pacate nimeni nu s-a sesizat la furaciunile din anii trecuti cu U-Mobitelco sau Sibiu atunci era totul la limita normalului. In concluzie, articol partinitor.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CSU Asesoft Ploiești urzeala :

    ??
    asta e o ANALiza jurnalistica ? sau e o postare ptr un blog de hateri.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    @fortheloveofthegame
    tras de par faultul eliminatoriu la Pampers? Poate din prisma faptului ca el face tot timpul asa si nimeni nu l-a sanctionat pana acum. Ghinionul lui Pampers este ca ci de la Digi l-au filmat din cel mai bun unghi de unde s-a vazut perfect ce a facut cu premeditare. Daca nu crezi uita-te pe reluare si nu mai pomeni tu de subiectivism. Daca Adi este din Oradea n-ar voie sa scrie decat pe anumite subiecte ca altfel este subiectiv? Esti haios, parol. Pana una alta contesta-i obiectiv argumentele si mai vorbim. spune ca nu-i adevarat ce a scris acolo ca Iacobescu si arbitrii nu s-au comportat asa......ma lasi....

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    U.M.
    Si cand eu am scris ca arbitrii nu folosesc aceeasi unitate de masura , am fost criticat. Iata acum o dovada. Pentru mine e clar. Arbitrii nostri nu doresc sa aplice regulamentul la fel pentru toti. Va fi finala la fel ca si in alti ani. Asesoft va castiga. Noi comentam si discutam despre regulament etc. Ei joaca dupa alt regulament: sa castige cu orice pret indiferent de mijloace. Alba-neagra este o comparatie foarte potrivita pe care o mentin. De fapt regulile jocului sunt facute astfel incat cei care trebuie sa castige sa castige.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș oldboy :

    urzeala
    prietene, vezi ca pe acest site,de obicei, cand se fac analize ale meciurilor se mentioneaza in titlu ( de ex "Cifrele meciului X, sau altele similare). Acesta este un articol jurnalistic in care autorul isi prezinta parerea pe un anumit subiect mai mult sau mai putin obiectiv (greu de determinat)Ca tu nu esti de acord, foarte bine, fiecare are parerea lui. Daca nu esti de acord argumenteaza corespunzator si nu cu faze de genul "blog de hateri" ca asta o poate scrie si un copil de 5 ani. Nu esti de acord si ai argumente atunci exprima-te daca nu ciocu mic ca te faci de ras.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • verginel :

    adevarat 100%
    Excelent articol,subscriu 100%...in retur,intr-o zi "buna" (Ciulin,Olaru,Grigoras) nicio echipa din NBA nu face fata...

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe RayAllen :

    Bravo oradea!!!
    la inceput vreau sa felicit oradea pentru meciu de aseara... pentru mine ei au 2-0. cat despre arbitrajul din acel meci... a fost sub orice critica... am citit mai sus ca fabiana ii zice la iacobescu "stai jos alex"? deci chiar asa? asehotii ar trebui sanctionati cu tehnic in fiecare minut dar pentru ei cred ca este un regulament special. eu sunt muresean si anu asta cred ca avem sanse f mari sa ajungem in finala. dak se va intampla sa pierdem cu asesoft pe mana arbitrilor cred ca o sa iasa foarte urat in sala sporturilor din targu mures chiar cu riscul ca unii suporteri sa nu mai poata participa la un meci de baschet!

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Ilovebaschet :

    Bravo Adi
    De ce sa nu isi spuna Dl Micinic parerea pe un sait la care contribuie in mod covarsitor? Pe un sait care apartine unor baieti iubitori de baschet? E munca lor,, ii felicit ca au curajul sa tina capul sus si sa isi spuna parerile!

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea corleone :

    Felicitari Adi Micinic
    Un articol foarte bun, dar mai ales foarte curajos. Este mult mai comod sa nu te implici in astfel de dispute si sa ramai comentatorul "impartial". Ca doar suporterii sunt mult prea patimasi si nici nu se prea pricep la arbitraje, deci sunt usor de dati la o parte. Dar cand vine un analist respectat de foarte multa lume, lucrurile se schimba.
    Autorul articolului a parcurs un drum lung de la perioada cand scria pentru un alt site si pana acum. Si e un lucru excelet ca a facut-o. Din acest motiv: Respect!
    @Clujeni, Sibieni si toti cei care ati fost furati de asehoti in trecut, nu fiti frustrati, este un inceput pentru toate iar acest articol este un mic prim pas spre a arata ca nu suntem chiar prosti. Sper sa urmeze si altii..

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • rhadoo_sb :

    @faranume
    Esti sigur ca nimeni de la Sibiu nu s-a sesizat dupa furtul din semifinala din 2009? S-a si facut un filmulet cu greselile arbitrilor din acel meci (Bancica) apoi s-a trimis mai departe...

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • SCM "U" Craiova Vladut10 :

    ......
    Si cu toate astea Oradea putea sa castige,linistit!
    .....daca Tibarna dadea a 2-a libera cand mai era 1 min de joc;
    ....daca Dillon marca AL in prelungiri cand n-a marcat niciuna din cele 2!
    .....daca se aparau la Miletic cand s-a dus pana-n cos in prelungiri ca in curtea scolii;
    ....daca Franklin prefera un 1 to 1 adevarat ,pana-n cos in loc de un stop sut aiurea,in ultima faza a meciului;
    ....daca n-ar fi protestat copilareste la faza aia cu GT LA BANCA,cand conduceau cu 88-82 si mai era 1min si un pic din joc!
    .....daca nu ratau atatea AL in timpul jocului,o meteahna a majoritatii echipelor di LNMB!

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    statistica bancii
    as fi curios daca ar avea cineva rabdare sa faca o astfel de statistica, sa vedem de cate ori banca unei echipe este pedepsita pentru ca incalca regulamentul si de cate ori este pedepsita banca de la cealalta echipa. in cazul de ieri... echipa oradiei a fost pedepsita exact CAND A TREBUIT, ca sa castige asesoft. respect arbitri! aveti fler! ca altfel la competitii fara dedicatie arbitrati foarte bine!

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • mikelle :

    vladut10
    asa e,vladut10.ai mare dreptate.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CS Concordia Chiajna Nicusor :

    arbitraje
    Cand cineva acuza Ploiestiul pentru arbitraje nu o face aiurea. Dovada sunt si filmuletele astea din 2009:

    http://www.youtube.com/watch?v=E954W4fS13c
    http://www.youtube.com/watch?v=OpAqkZyz8h0

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CS Concordia Chiajna Nicusor :

    arbitraje
    Si dupa ce au fost prezentate filmuletele, din cate imi amintesc acei 3 arbitri sau 2 dintre ei au fost suspendati un numar de etape.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe faranume :

    @rhadoo_sb
    stiu ca s-au facut filmulete, le-am si vazut. Ideea era ca atunci prea s-a sesizat nimeni sau ma rog, nu in aceeasi proportie, pentru ca in afara de momentele cand nu joaca cu Oradea el este fan asesoft.

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CS Gaz Metan Mediaș adriana :

    petitie
    http://www.petitieonline.com/fair-play_si_respect_in_baschet

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CS Gaz Metan Mediaș adriana :

    petitie
    semnati daca va pasa

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • CSM CSU Oradea age-of-mythology :

    da, da ,da
    semnam

    cu 10 ani în urmă (03.05.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe RayAllen :

    CIULIN
    parca vad ca o sa ajunga bcm in finala si o sa fim arbitrati de ciulin... si o sa pierdem din cauza lui.. da asta e.. e romania... si jocurile nu se fac in bucuresti... jocurile se fac la brazi!!!

    cu 10 ani în urmă (05.05.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate