Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Dimitris Rasty, unul dintre pariurile Chiajnei în acest sezon

Costin Marinescu

Costin Marinescu
14.11.2013

 
În tricoul lui CSM București, sezonul 12/13

Concordia 2 Chiajna a câștigat luni derby-ul Seriei B a L1M contra celor de la Știința București, iar principalul artizan al victoriei ilfovenilor a fost Dimitris Rasty.

Tânărul jucător român a terminat partida cu 19 puncte marcate, 12 dintre ele venind în urma a șase încercări, patru reușite, de la mare distanță. ”Eu nu am făcut mare lucru, doar am aruncat. Am fost omul potrivit la locul potrivit. Greul în atac nu a fost dus de mine, ci de colegii mei.”, spune, cu modestie, Dimi. ”Jumătate din muncă a făcut-o (Ciprian) Țelinoiu”, continuă el, creditând conducătorul de joc al echipei la care evoluează.

Punctelor marcate Dimitris le-a adăugat 7 recuperări și 2 pase decisive. Al fost al doilea recuperator al echipei, la egalitate cu Andrei Petică și Daniel Ilie. De altfel, mingiile prinse la panou au fost una dintre cheile victoriei cu Știința, în opinia jucătorului născut în 1995. ”Meciul cu Știinta a fost dificil din toate punctele de vedere. Consider că jocul nostru defensiv și recuperările reușite au făcut diferența”, spune el, iar statistica îi dă dreptate pe deplin. Chiajna a avut, în repriza secundă, 17 recuperări ofensive, iar Știința a avut 13 în total.

”Dimi” nu evoluează însă doar pentru echipa de Liga 1 a clubului ilfovean. El face parte și din lotul primei formații, iar dacă luăm în considerare și cele câteva secunde prinse cu Energia, în prima rundă, a intrat pe parchet în toate meciurile pe care Concordia le-a jucat pe prima scenă. Mediile sale nu sunt spectaculoase: 9:33 minute, 3 puncte, 2.7 recuperări și 4 la eficiență, dar când le analizăm trebuie ținut cont că vorbim de un baschetbalist care abia a împlinit 18 ani, până în acest sezon a adunat, în total, doar 4 minute în LNBM, iar acum îmbracă tricoul unei echipe formată în mare sa majoritate din români, cu o singură victorie în această stagiune.

”E un lucru mare să primești minute bune într-un asemenea campionat, mai ales când ai doar 18 ani. Sper să mă ridic la nivelul așteptărilor, să nu dezamăgesc”, spune el. Si până acum nu a dezamăgit. Ba chiar a fost surpriza etapei a 6-a, când, contra celor de la BC Mureș, a reușit 12 puncte și 9 recuperări în 36 minute de joc. El a marcat 5 dintre cele 7 aruncări de 2 puncte încercate, a pasat decisiv de 4 ori, a făcut o intercepție și a pierdut doar o singură posesie pentru un indice de eficiență de 19 unități.

Dimitris a ajuns la Chiajna la sfârșitul lui septembrie și ”ne-a cucerit pe toți încă de la primul antrenament”, spune Vlastimir Vukadinovic, antrenorul principal al echipei. ”A sosit la echipa după participarea cu naționala U18 de 3x3 la Jakarta, debordând de optimism și entuziasm”, continuă tehnicianul. Optimismul și entuziasmul de care vorbește Vlasti veneau nu numai din oportunitatea ivită, ci și din faptul că la Jakarta a câștigat medalia de bronz la concursul de aruncări libere. ”Cu ochiul liber se puteau observa bucuria și dorința lui de a învăța. Băieții l-au primit cu brațele deschise, el devenind imediat parte din familia noastră”.

Rasty face parte și din lotul de U20 al CN Aurel Vlaicu,
echipa unde a făcut și junioratul 

Așteptările sale de la acest sezon sunt specifice vârstei. ”Îmi doresc să diminuez greșelile cauzate de lipsa experienței la acest nivel și să îmi îmbunătățesc jocul, atât din punct de vedere individual, cât și colectiv”, spune Dimi, conștient că trebuie să profite de fiecare șansă pe care o primește acum pentru a deveni, peste câțiva ani, jucător de bază într-o echipă din LNBM sau, de ce nu, din alt campionat mai puternic. Potențial are, o spune și Vukadinovic. ”E un copil care poate juca baschet la nivel înalt, înțelege și simte jocul foarte bine, iar la antrenamente trage de el fără menajamente”, afirmă tehnicianul care a promovat în vară echipă pe prima scenă și care a preluat din nou frâiele după plecarea lui Vladimir Lucic.

Este foarte bine că a ajuns să evolueze în Liga Națională, dar greul abia acum începe, deoarece a te menține la un anumit nivel este infinit mai greu decât a ajunge acolo. Dimitris ”mai are mult de lucru la partea fizică, dar și la tehnica și tactica individuală”, spune, realist, Vukadinovic, care știe însă că ”important e să joace, să aibă cât mai multe meciuri în picioare, să experimenteze varii situații de joc, pentru că e ca un burete - absoarbe tot!” 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!