Stiri

Dirk Nowitzki și-a anunțat retragerea la finalul ultimului său joc de pe teren propriu

David Istrate

David Istrate
10.04.2019

Marți, 9 aprilie, Dallas Mavericks a învins-o pe Phoenix Suns cu scorul de 120-109 într-un meci lipsit de orice miză. Cu toate acestea, confruntarea a cuprins mai multe momente memorabile, cel mai important dintre ele fiind legat de Dirk Nowitzki.

Formația gazdă a controlat duelul de la început până la final, reușind să conducă undeva în sfertul al doilea la o diferență de 32 de puncte. Luka Doncic, revenit după o scurtă pauză, a reușit o nouă prestație excelentă însă toți ochii au fost ațintiți asupra lui Dirk Nowitzki. Acesta și-a condus echipa spre o ultimă victorie pe teren propriu, scor 120-109, în ciuda unui meci foarte bun făcut de Jamal Crawford.

Nowitzki a terminat partida cu 30 de puncte, 8 recuperări, 3 pase decisive și un capac în 32 de minute petrecute pe teren. Luka Doncic a reușit un triple-double (21 de puncte, 16 recuperări, 11 pase decisive) în timp ce Dorian Finney-Smith (15 puncte, 10 recuperări) și Dwight Powell (11 puncte, 11 recuperări) au finalizat cu double-double.

De partea cealaltă, Jamal Crawford a adunat 51 de puncte, 5 recuperări și 5 pase decisive, devenind cel mai „în vârstă” jucător care înscrie peste 50 de puncte într-un meci. Precedentul record era deținut de nimeni altul decât Michael Jordan, care în 30 decembrie 2001 reușea 51 de puncte împotriva lui Charlotte Hornets, echipa al cărei președinte este la momentul actual.

Considerat cel mai bun baschetbalist european al tuturor timpurilor, Nowitzki a confirmat după terminarea meciului că acesta a fost ultimul său sezon. Legenda lui Dallas Mavericks a intrat în NBA în 1998 și a rămas 21 de ani la formația din Texas, alături de care a câștigat un titlu în 2011. De asemenea, în 2007, Dirk Nowitzki a cucerit primul său premiu MVP care nu a fost însă cea mai mare realizare din cariera germanului. Fanii lui Dallas Mavericks vor rămâne cu un model de constanță, loialitate, excelență și modestie și se vor mândri că l-au văzut pe cel mai bun jucător din istoria clubului.

În discursul său, Dirk Nowitzki le-a mulțumit fanilor, coechipierilor săi dar și lui Mark Cuban, proprietarul acestei organizații. De altfel, baschetbalistul de 40 de ani a fost urmărit de pe parchet de legende precum Larry Bird, Charles Barkley sau Scottie Pippen.

Wow, sunt puțin depășit de acest moment. Este extraordinar că eroii mei au venit aici la acest meci și vă mulțumesc foarte mult și vă iubesc. Am crescut uitându-mă la voi și idolatrizându-vă de aceea acest lucru înseamnă mai mult decât credeți. Mark, de-abia aștept să văd ce vei pregăti pentru ceremonia de retragere a tricoului, va fi greu să depășești acest moment. Așa cum vă așteptați, acesta a fost ultimul meu joc acasă. Încerc să respir cum am învățat la yoga dar nu prea funcționează. Evident, este foarte, foarte emoționant, sunt prea mulți oameni cărora trebuie să le mulțumesc. Desigur, lui Mark, antrenorului și întregii organizații le mulțumesc nu doar pentru seara aceasta ci pentru toți acești 21 de ani. Le mulțumesc tuturor fanilor care m-au susținut, v-am dus într-o călătorie extraordinară, cu suișuri și coborâșuri și voi mereu ați rămas lângă mine și mi-ați fost alături. Apreciez asta. Le mulțumesc și coechipierilor mei care m-au încurajat în acest an dificil. Ei mi-au fost mereu alături și m-au susținut. Probabil am avut în jur de 200 de coechipieri de-a lungul carierei mele și toți au fost extraordinari, m-au încurajat, m-au motivat și îi apreciez. Le mulțumesc celor de la Phoenix Suns că au rămas aici și că m-au lăsat să dau câteva coșuri astăzi. Apreciez asta chiar dacă Jamal mi-a furat puțin show-ul, sunt puțin supărat pentru asta. Vreau să mulțumesc familiei, foarte mulți au zburat aici de peste tot din lume, majoritatea din Germania. Tatăl meu este aici împreună cu sora mea. În fine, sunt cu adevărat fără cuvinte, a fost o perioadă incredibilă și vă mulțumesc.”

Cele mai importante performanțe din cariera lui Dirk:

  • 1 titlu NBA (2011)

  • MVP (2007)

  • MVP al finalei (2011)

  • 14 participări la All Star Game

  • De 4 ori în prima echipă a ligii

  • Campion NBA la concursul de 3 puncte (2006)

  • MVP la Eurobasket 2005

  • MVP la Campionatul Mondial din 2002

  • Medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2002

  • Medalie de argint la Campionatul European din 2005

*foto: nba.com

1 comentariu la aceasta stire:

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!