Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Duelul dintre CSM Satu Mare și FCC ICIM Arad deschide noua ediție a Ligii Naționale de Baschet Feminin

Andreea Vlase

Andreea Vlase
05.10.2018

Sâmbătă începe noua ediție a Ligii Naționale de Baschet Feminin, cu două meciuri din prima grupă valorică. Partida dintre CS Municipal Satu Mare și FCC ICIM CSB Arad deschide campionatul, de la ora 18. Formația sătmăreană a păstrat o parte importantă din lotul de anul trecut, inclusiv antrenorii. La Arad s-a schimbat antrenorul principal și au rămas doar 3 jucătoare.

Primul meci al LNBF, ediția 2018-2019, se dispută între CSM Satu Mare și FCC ICIM Arad. Sătmărencele vin după un sezon în care au jucat din nou în finala campionatului după 6 ani de pauză. Alb-roșiile au disputat și finala Cupei României în sezonul precedent și au câștigat Liga Europei Centrale. Dintre jucătoarele importante au plecat Solopova, Harrison, Green și Sfîrlea (U22 titulară în sezonul trecut).

CSM i-a păstrat pe bancă pe Dobă și Boian. Două straniere au rămas, Denson și Baltic. Dintre româncele cu experiență continuă la Satu Mare: Mandache, Olah (Orosz), Uiuiu și Lazăr (Pop). Rămâne în lot și Kadar, care a fost jucătoarea U23 de bază în dubla cu Rapid din cupă. Moldoveanu face și ea parte din lotul sătmărencelor în acest an. Extrema de 21 de ani a fost anunțată și pentru sezonul trecut în echipă, dar nu a jucat pentru alb-roșii.  

Vicecampioana are șase noutăți. Două dintre acestea, Tavic și Pop, s-au întors la CSM, pentru care au jucat înainte să meargă la Arad și Timișoara. De la Timișoara au venit alte două jucătoare, cea mai bună marcatoare din campionat, Lloyd, și tânăra de 18 ani, Pane. Huțanu s-a alăturat sătmărencelor de la campioana ACS Sepsi SIC, iar Amukamara, de la CSBT Alexandria. Nigerianca a avut al doilea total de puncte înscrise în ediția precedentă de campionat și s-a alăturat mai târziu noilor colege, după ce a jucat cu naționala țării sale la Cupa Mondială din Spania.

De partea cealaltă, FCC ICIM Arad a făcut schimbări majore în această vară, după ce a încheiat pe locul 7 în Liga Națională și a ajuns în semifinalele cupei. Medvedj a fost instalat ca antrenor principal, în locul lui Bulj. Fostul secund de la Cluj debutează în acest sezon ca principal. Au rămas doar trei jucătoare: Hadzovic, Mercea și Ciotir. Și pe Mureș au ajuns două jucătoare care au evoluat la Timișoara în sezonul trecut, Ardelean și Burdgess (a 3-a cea mai bună recuperatoare în campionat), iar Fodor a trecut la Arad de la CSU Alba Iulia. Galben-albastrele au luat și o câștigătoare a LNBF în primăvară, Neagu. Alte patru jucătoare sub 23 de ani fac parte din lot: Bartok (venită de la Târgu Secuiesc) și localnicele Peter, Glisici și Rotariu.

Dzombeta a revenit în campionatul românesc, unde a lăsat o impresie bună în cele cinci etape jucate în debutul stagiunii trecute la Galați. A patra stranieră luată de gruparea arădeană, Harrison, este la debutul în Europa. Pe lângă antrenor, au mai plecat: Nagy, Ferenczi, Tavic, Coker, Poole, Zidaru,tinerele Spinean și Gădărici, plus Wingate care a plecat înainte de ultimele meciuri.

În acest sezon echipele trebuie să aibă în permanență 2 jucătoare autohtone în teren, iar în prima repriză cel puțin una trebuie să fie U23 (născută în 1996 sau mai târziu). Formația sătmăreană a optat pentru trei jucătoare tinere de perimetru: Pane, Kadar și Moldoveanu. FCC ICIM Arad are două jucătoare U23 pentru poziția 4, Neagu și Ciotir, care au fost prima opțiune de U22 pentru echipele lor în sezonul trecut. Cele trei tinere localnice joacă pe pozițiile mici, iar Bartok este pivot.

În perioada de pregătire sătmărencele au jucat un singur amical, cel de acasă cu Aluinvent DVTK Miskolc. Arădencele au disputat trei meciuri de verificare, două în deplasare, cu Steaua Roșie Belgrad și Peac Pecs, și cel de acasă cu ZKA Novi Sad.

Pentru ambele echipe va fi al 3-lea meci oficial, după duelurile din cupă. CSM Satu Mare a trecut fără probleme de Rapid București, formație din grupa a doua valorică, în primul tur al Cupei României, cu cea mai mare diferență la total, +89 (206-117). Olah a fost cea mai bună marcatoare a sătmărencelor în ambele victorii, cu 18 și 21 de puncte. A fost sportiva cu cele mai multe reușite de la distanță în primul tur. Baltic a marcat câte 13 puncte în ambele partide. Dobă a rulat tot lotul, având jucătoare importante care au jucat doar 10 minute într-un meci. Uiuiu a fost singura de pe foaie care n-a jucat, iar Pane nu a fost pe listă, iar Amukamara era încă la mondial.

FCC ICIM Arad a avut un adversar din grupa A valorică în primul tur al cupei, Olimpia CSU Brașov. Arădencele au câștigat cu 136-135 la total, după ce s-au impus în tur cu 9 puncte și au cedat returul la 8. Hadzovic, Dzombeta și Burdgess au fost principalele marcatoare ale galben-albastrelor, fiind în double-digits la ambele partide. Și Medvedj și-a permis să ofere minute jucătoarelor tinere, inclusiv debutul pentru o parte dintre acestea. Neagu și Harrison nu au debutat încă, având probleme medicale.

Cele două echipe s-au întâlnit de cinci ori în sezonul trecut. Două meciuri au contat pentru Liga Națională, două pentru Liga Europei Centrale și unul în semifinalele Cupei României. Victoria le-a revenit de fiecare dată sătmărencelor. Ultima dispută de pe terenul alb-roșiilor a fost cea din luna ianuarie, când gazdele s-au impus cu 72-68, în cel mai strâns duel din sezonul precedent. Duelul din cupă s-a disputat pe teren neutru, la Sfântu Gheorghe, și le-a revenit alb-roșiilor cu 91-62. Ultima victorie arădeană datează din aprilie 2017, la Satu Mare, în decisivul din disputa pentru locurile 5-8.

CSM Satu Mare și FCC ICIM Arad s-au confruntat de 44 de ori în competițiile interne, începând din sezonul 2008-2009, când a urcat CSM-ul în prima ligă. Conform site-ului celor de la FCC ICIM, clubul de pe Mureș este la al 30-lea sezon în primul eșalon. Arădencele conduc cu 26-18 la total. Este prima dată când se întâlnesc în prima etapă. Galben-albastrele nu au mai câștigat primul meci din campionat din 2014.

Meciul dintre CSM Satu Mare și FCC ICIM Arad se joacă sâmbătă, de la ora 18:00, la sala LPS Satu Mare. Vor arbitra Istvan Bertalan, Amalia Marchiș și Dragoș Barbu, supervizați de Viorel Constantinescu.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!