Stiri

EDITORIAL. Câteodată te întrebi dacă nu chiar astă-i farmecul

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
18.01.2016

Baschetul din Liga Națională aduce mereu ceva fabulos și nu tot timpul cei care ar trebui să fie actorii principali, jucătorii, fac asta. La meciul dintre Gaz Metan Mediaș și SCM U Craiova, am simțit pentru prima dată cu adevărat de ce baschetul românesc ocupă un loc bananier în clasamentul FIBA. Nu echipa gazdă, nu oaspeții, nu organizatorii și nici spectatorii nu m-au condus la această impresie ci oficialii FRB, în speță comisarul partidei și arbitrii întâlnirii.

Am ajuns la sală destul de entuziasmat de gândul că voi urmări un meci de calitate între două echipe care promiteau acest spectacol. Gaz Metan a avut o perioadă lungă de pregătire, l-a adus pe Ionuț Drăgușin și părea că poate face față lui SCM U Craiova, echipă care cu doi jucători noi în lot (care au suplinit 3 străini accidentați) a fost aproape de un come back de senzație în fața lui BC Mureș în sferturile Cupei României. Premisele indicau un duel interesant.

Prima lovitură primită de moralul meu a venit din partea comisarului partidei. Vreau să precizei că locul pe care îl ocup de regulă la meciurile lui Gaz Metan îmi permite să văd și să aud cam tot ce se desfășoară la masa oficială. Înaintea startului partidei, în momentul când se completa foaia oficială, de o dată comisarul întreabă, retoric credeam eu, că ce etapă e asta? Răspunsul vine de la cineva de la masă, e etapa a 16-a. Comisarul continuă întrebările, de unde știi?, de parcă etapele din Liga Națională sunt secret de stat. Stângăciile comisarului nu se opresc aici, revin pe parcurs.

În fine, trec peste. Începe prima repriză. Jocul nu este prea alert. Cele două echipe nu impresionează, dar îmi place angajamentul. Echilibrul este un alt atu al acestei secvențe. Inconfundabilul Burlacu îmi aduce aminte de finalele cu Cluj, Oradea sau Mureș. Gaz Metan răspunde în final cu un contraatac entuziasmant grație căruia intră în avantaj la cabine, unul minim. Rămân dator să spun că același comisar s-a întrebat în această primă repriză din ce motiv nu s-a acordat abatere de 24 de secunde la o aruncare a lui Niksa Nikolic. Motivul invocat de acesta, mingea a atins inelul după ce a sunat sirena, pe când regulamentul zice cu totul altceva.

Repriza secundă a început promițător. Burlacu deschide balul cu un coș de 2 puncte, Pustahvar răspunde cu o triplă. Nu după mult timp își intră în mână arbitrii, cei care îmi aduc aminte că suntem după o țară precum Uganda în clasamentul FIBA. Hargrove a marcat o triplă, în timp ce sub panou Grabauskas și Pantic se luptau pentru plan. Arbitrii fluieră și fault la pivotul lituanian. Comedia de abia acum începe. Faultul lui Grabauskas era al 5-lea de echipă pentru medieșeni. Nici comisarul, nici arbitrii nu au băgat de seamă, chiar dacă toată banca oltenilor revendica două libere. Posesie pentru Craiova decid arbitrii. Se repune, trec  5 secunde și se aprinde beculețul și pentru oficiali. Se revine. Două libere pentru Craiova. Scorul a sărit de la de la 41-42 la 41-47. Din acel moment Gaz Metan Mediaș nu a mai contat pe teren. Craiova s-a distrat apoi și a obținut o victorie concludentă, 91-77.

Lovitura finală am primit-o seara târziu, când am ajuns acasă. Pe un site socializare am văzut cum pe foaia oficială a meciului de la Oradea era scris clar și semnat de un alt comisar cum că „Energia Târgu Mureș a fost sancționată cu greșeală tehnică la bancă”. Nimic în plus de comentat, dar cine plătește tehnicul? Energia sau Târgu Mureș?

Simt că cel mai bine să închei această scriitură este astfel:

„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;”

6 comentarii la aceasta stire:
  • SCM "U" Craiova adiro :

    MARE DREPTATE
    Este adevărat ca arbitrii și comisarii de joc sunt de multe ori cu cel puțin 2 clase sub nivelul jocurilor.Dar vina nu este a lor ci a FRB care-i tolerează

    cu 8 ani în urmă (18.01.2016) Raspunde
  • CSM CSU Oradea minotauro :

    Farmecul...vietii
    FRB ii tolereaza..dar din pacate si cluburile care le platesc..din a caror taxe sunt platiti oficialii si arbitrii
    In ritmul asta, vom inlatura si spectatorii care de bine de rau populeaza salile si dau farmec acestui sport in tara noastra

    cu 8 ani în urmă (18.01.2016) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mid :

    csu
    Nu cred ca se merge pe competenta. Avem fosti jucatori reprezentativi care ar putea sa reprezinte ,intr-un mod mult mai competent anumite functii... Cit despre arbiteje ,de multe ori devin jenante. Comentatorii partidelor ( cu exceptia dl Leca, de astfel f competent)nu "taxeaza" aceste arbitraje.Nu pot sa-mi dau seama de ce? Arbitrii ar trebui sa ne respecte mai mult pe noi spectatorii, si acest frumos JOC .Sa auzim numai de bine, cred ca toți dorim acest lucru!!!

    cu 8 ani în urmă (18.01.2016)
    • BC Mureș Târgu Mureș erebus:

      doar o siingura observatie ...
      Leca e partinitor!! ... in rest ai dreptate!

      cu 8 ani în urmă (19.01.2016)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea 3punkte :

    Arbitrii si greseli
    Sunt prea putine arbitrii pentru LNBM. Poate din cauza aceasta vin greselile mai des in unele meciuri.

    cu 8 ani în urmă (18.01.2016)
    • CSM CSU Oradea rexdecebal:

      esti groaznic!!!
      mereu postezi comentarii traduse din chineza in romana cu google translate!!!

      esti obositor, incearca sa te exprimi corect din punct de vedere gramatical, iar daca nu reusesti abtine-te sa mai scrii!!!

      NU MAI CHINUI LIMBA ROMANA!!!!

      cu 8 ani în urmă (19.01.2016)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate