Stiri

EDITORIAL. CE U18F - Un nou turneu ratat pentru România. Cine e de vină?

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
23.07.2014

Şase zile s-au scurs din Campionatul European U18 feminin - Divizia B, de la Oradea şi Timişoara, competiţie ce a ajuns în faza secundă. Naţionala României a terminat Grupa D pe locul patru, ultimul, cu un bilanţ de trei înfrângeri din tot atâtea jocuri disputate. Selecţionata pregătită de clujeanul Florin Covaciu a pierdut la diferenţe de 18 puncte, cu Muntenegru, 5 puncte cu Ucraina respectiv 30 de puncte în faţa Ungariei. Actualmente reprezentativa tricoloră se află în Grupa H, luptându-se alături de Islanda respectiv Bosnia şi Herţegovina pentru o clasare între locurile 9-17.

După eşecul total de la U20, reprezentativa feminină U18 a ratat obiectivul impus de Federaţia Română de Baschet, clasarea pe unul dintre locurile 1-8 din urna a 2-a a Europei. Cu alte cuvinte, s-a impus clasarea între primele 24 de ţări din Europa la categoria U18. Am urmărit îndeaproape parcursul naţionalei noastre la Timişoara, cât şi a celorlalte formaţii participante la Campionatul European, şi am tras câteva concluzii triste pentru baschetul feminin românesc pe care am să le împărtăşesc în cele ce urmează.

Începând cronologic, şi cu propria ogradă, cu câteva zile înainte de startul Campionatului European, Florin Covaciu a declarat pentru radiotimisoara.ro că se teme de apariţia oboselii sau a plictiselii în rândul jucătoarelor. Cu toate că tehnicianul clujean a folosit cuvântul "plictiseală" în cadrul interviului, jurnaliştii timişoreni au dat dovadă de eleganţă cosmetizând puţin declaraţia prin înlocuirea termenului cu un sinonim, "rutină". A urmat conferinţa de presă premergătoare evenimentului, în cadrul căreia antrenorul principal sublinia lipsa taliei împotriva adversarilor pe care urma să-i întâlnească. 

Făcând o scurtă paranteză, nu putem să nu remarcăm că din componenţa României fac parte nu mai puţin de cinci fundaşi, Kincso Kelemen, Marina Sfîrlea, Ana Ferariu, Beatrice Peter şi Mihaela Maxim, ce măsoară între 1.65m şi 1.74m. Astfel, Florin Covaciu se plânge de lipsa taliei în condiţiile în care România nu a inclus-o în lotul de 12 pe Alexandra Steiner, o extremă ce măsoară 1.79m. Sursele TotalBaschet spun că decizia de neincludere a timişorencei în lotul de 12 îi aparţine antrenorului-comisar Svetlana Drăguşin, iar motivul este unul hilar: faptul că sportiva a fost surprinsă de către Drăguşin, în urmă cu mai multe luni, pupându-se cu un sportiv din cadrul lotului naţional U18 masculin în timpul unui cantonament de pregătire. Nu ar fi pentru prima oară când selecţia la lotul naţional s-ar face în urma unor elemente subiective, de-a lungul anilor înregistrându-se exemple precum Alexandru Epure, Andreas Krausz sau Andrei Negrutzi , sportivi ce au evoluat extrem de puţin şi deloc la Campionatele Europene. Toate aceste cazuri au fost cunoscute şi acceptate, la acea vreme, de Federaţia Română de Baschet.

A urmat confruntările cu Muntenegru, Ucraina şi Ungaria, pierdute la o diferenţă totală de 53 de puncte. La finalul jocurilor cu Muntenegru şi Ungaria, Florin Covaciu a oferit o declaraţie publicaţiei mai sus amintite:

“Am picat fizic, ceea ce s-a văzut mai ales în sfertul al treilea. După această primă zi, pot spune că dacă am fi fost în cealaltă grupă, am fi avut mai multe şanse. Chiar şi aşa, noi nu ne dăm bătuţi” - după jocul cu Muntenegru.

Alaltăieri am mers și am aruncat la coș, azi s-a simțit lipsa de luciditate, multe greșeli, singure cu panoul, pase în aut. Este primul meci când sunt dezamăgit în totaliate. Fetele nu au vrut să joace, poate doar cu excepția Paulei Lenart și … puțin a Anei Ferariu. Teo Neagu abia intrase de 40 de secunde și nu a alergat nici la primul contraatac. Aș dori să știu și eu de ce nu au vrut să joace” - după jocul cu Ungaria.

“Eu sper în fetele mele. Nu spun mai multe, căci ele vin cu carențe de la echipele de club, inclusiv cele de la noi, de la Cluj, unde sunt și eu implicat. Avem calitate, dar mai avem și de muncit” - concluzia tehnicianului după primul meci pierdut.

Personal am rămas surprins, în mod negativ, de cuvintele rostite de antrenorul principal al României. De fiecare dată un anumit element sau mai multe jucătoare erau trase la răspundere şi etichetate drept principalele vinovate pentru eşecul reprezentativei noastre. Niciodată domnul Covaciu nu a vorbit despre jocul tactic al echipei, despre aspectele pozitive, cele negative, cum a pregătit confruntarea sau ce capitol tehnic a făcut diferenţa. Tocmai de aceea am să vă prezint personal câteva aspecte tactice din confruntarea România vs. Ucraina.

Reprezentativa Ucrainei a ales să evolueze în şapte oameni, sportivele venite de pe bancă adunând împreună 20 de minute. Cea mai scundă jucătoare folosită de Olena Fedchenko măsoară 1.70m, în timp ce toate celelalte au între 1.80m şi 1.85m. Pivoţii trimişi în teren în meciul cu România au adunat împreună 124 de minute, au înscris 49 de puncte din totalul de 59 şi au recuperat 33 de mingi dintre care 9 ofensive. De partea cealaltă, pivoţii reprezentativei noastre, Matei, Neagu, Buzogany şi Aursulesei au strâns 44 de minute din totalul de 200, adunând 16 puncte şi 15 recuperări.

Trebuie subliniat faptul că România a insistat, pe tot parcursul jocului, cu un pressing om la om pe tot terenul, uneori transformat în pressing zonă, care nu a adus nicio minge câştigată (!), în timp ce apărarea zonă în prorpiul teren a fost experimentată de abia în sfertul 4, când pivoţii echipei adverse strânsese peste 40 de puncte înscrise. În ceea ce priveşte finalul de joc, acesta a fost complet ratat de către banca tehnică. La un moment dat spre finalul sfertului decisiv, România se afla pe parchet cu trei jucătoare poziţia 1-2: Maxim, 1.65m, Sfârlea, 1.70m, Gherman 1.80m. De asemenea, naţionala noastră a solicitat time-out, cu 40 de secunde rămase pe tabelă la diferenţa de +4 în favoarea echipei oaspete, înainte ca adversarul să arunce două libere (!), fără a beneficia de posesie din terenul advers dacă timpul de odihnă era solicitat după cele două aruncări de pedeapsă. Toate aceste aspecte vorbesc de la sine. Am dori să aflăm opinia domnului Horia Păun cu privire la aspectele enunţate, preşedintele FRB luând parte la confruntările susţinute de România la Timişoara.

În altă ordine de idei, ultima declaraţie a domnului Covaciu spune multe despre nivelul baschetului feminin românesc. Cu alte cuvinte, antrenorii care s-au ocupat de fete, inclusiv dânsul conform spuselor sale, nu au fost în stare să corecteze, de-a lungul anilor, carenţele sportivelor. În urma regulii de trei simplă, stăm şi ne gândim cum a ajuns o persoană care nu a ştiut cum să se ocupe de propriile jucătoare, antrenor principal la lotul naţional? Dacă nu te consideri suficient de competent în a corecta şi îndruma aceste sportive, atunci se impune o schimbare! Aş dori să aflu criteriile de stabilire a unui antrenor la loturile naţionale.

Teoretic ar trebui să luăm în calcul şi performanţele precedente. Conform arhivei FIBA, la acest capitol nu excelează principalul Covaciu şi doamna Svetlana Drăguşin, oficial care, sincer să fiu, nu ştiu exact dacă este mai mult comisar sau antrenor. În urmă cu doi ani, la Campionatul European U18 feminin Divizia A, organizat la Bucureşti, antrenorul principal Svetlana Drăguşin a adunat zero victorii şi nouă înfrângeri, rezultat echivalent cu retrogradarea în Divizia B. Secund a fost Florin Covaciu. Un an mai târziu, în 2013 la CE U18 feminin, Florin Covaciu s-a clasat pe locul 13 în Divizia B cu trei victorii, împotriva selecţionatelor Scoţiei, Danemarcei şi Israelului şi patru înfrângeri.

Nu sunt de părere că România suferă pe plan genetic, un exemplu elocvent poate fi sportiva Sabrina Ionescu, născută din părinţi români, ce la doar 16 ani are la activ două medalii de aur la Campionate Mondiale alături de selecţionata SUA. Consider că problema se află între metodele de pregătire ale sportivelor, pregătirea profesională a antrenorilor, concepţia asupra acestui sport sau chiar lipsa unui proiect pe termen lung la nivel central. Din păcate prea puţini sunt cei care gândesc pe termen lung, iar dacă această concepţie nu poate fi eradicată atunci nu ne rămâne decât să ne zbatem pentru un loc 10 în cea de-a doua divizie a Europei.

Foto: frbaschet.ro; radiotimisoara.ro

5 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe sabrina :

    convocari an de an
    am observat ca in fiecare an la loturile nationale cel putin categoria de u18 de anu asta si de anu trecut sunt convocate mai multe jucatoare cu un an mai mici .Anu trecut la Campionatul european u18 divizia b la varsta de 95 au fost convocate mai multe jucatoare de 96 decat 95 ,anu asta au fost convocate mai multe jucatoare de 97 decat 96....si sa nu zic ca au mai multe minute decat celelalte ..da e bine ce pot spune asa e baschetul in romania ne miram de ce ne arata toti cu degetul .....

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Covaciu
    Sabin Gherdan stie multe despre calitatile deosebite ale acestui antrenor care a reusit o performanta MEMORABILA la baieti : a ratat calificarea la Turneul Final cu juniorii U18 de la U Mobitelco generatia 1993-1994 . Atunci a trecut la baschetul feminin si si-a continuat performantele.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • SCM Timișoara sorin :

    Unde nu s-a gresit?
    Buna intrebare.In primul rand:
    -fetele au majoritatea 18 ani impliniti(deci nu sunt mai mici decat ar trebui)
    -talie scurta(dar acelea sunt cele mai remarcate meci de meci)
    -jucatoare ce lustruiesc banca de rezerve(de ce nu incerci sa joci si cu ele?)
    -antrenori ce nu iau notite(unul din secundul Ungariei nota fiecare cos marcat contra noastra)
    -antrenori secunzi neimplicati tactic in timpul jocului(asta se vede si la unele echipe din LNBM)
    -antrenor principal neexperimentat(fara suparare,in momentele cheie nu stie sa-si motiveze jucatoarele)
    -fetele nu pot fugi decat doua reprize(nu au conditie fizica,iar incalzirea le epuizeaza fizic)
    Mai sunt motive?

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    schimbari
    Schimbati tacticile, schimbati antrenorii, schimbati jucatoarele. Repetand cu aceiasi, vor fi repetate acelesi greseli si vom avea aceleasi esecuri.

    cu 9 ani în urmă (23.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe sabrina :

    ....
    cum poti spune ca nu ai convocat o jucatoare deoarece sa pupat cu nu stiu ce baiat,sunt tare curioasa cum se fac convocarile !!!! Daca o fata sau un baiat nu conteaza ce face in timpul liber ...cat timp da totul pe teren nu vad care este problema ... da din cate se observa in romania daca te pupi cu cnv nu esti inclus in lot RUSINE ....

    cu 9 ani în urmă (24.07.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate