Stiri Vulturi

EDITORIAL Ce partitura tactică a avut România în primele partide din „era Markosvki”

Eduard Popa

Eduard Popa
27.11.2017

romania olanda, zare markovski

România a avut o evoluţie bună în prima dublă din calificările Cupei Mondiale din 2017. „Vulturii” au avut o prestaţie bună contra Italiei, în special în ultimul sfert, când s-au apropiat la 5 puncte de gazde şi au învins Olanda cu o prestaţie pe alocuri entuziasmantă. Tricolorii au condus chiar şi cu 18 puncte şi au câştigat în cele din urmă cu scorul de 75-68.

A fost un debut excelent pentru noul staff tehnic al naţionalei, care într-un timp scurt a schimbat atacul „Vulturilor”. Astfel, dacă la EuroBasket ofensiva României a mers cât a mers şi Vlad Moldoveanu, acum România a reuşit astfel să împartă punctele pe tabelă pentru toată echipa.

Din punct de vedere ofensiv, România a jucat pe poziţional unul dintre cele mai vechi playbooks din baschet, aşa numitul „1-4 UCLA”. Acest sistem se bazează foarte mult pe offball movement, pe blocaje făcute fără minge şi pe ieşiri din blocaje pentru aruncări ale lunetiştilor din lot. Sistemul acesta ofensiv permite foarte multe contre, în cazul în care defensivele reuşesc să se adapteze primelor scheme. Astfel, în „1-4 UCLA” Vlad Moldoveanu şi Rolland Torok, cei doi stretch four ai naţionalei, au reuşit să primească multe aruncări de 3 puncte din poziţiile pe care şi le-au găsit pe parchet. Când schemele au avut de suferit, România s-a bazat pe iso ball, cu Watson în prim plan.

Sistemul 1-4 UCLA a apărut, după cum spune şi numele, în baschetul din colegiul american, dar a fost folosit cu foarte mult succes de legendarul antrenor american Jerry Sloan, în perioada Utah Jazz. Schemele din acest playbook pot fi accesate AICI. Totodată, mai jos aveţi video în care se explică acest sistem de joc, dar şi play-urile puse în aplicare de către Utah Jazz, în perioada Stockton – Malone, dar şi Deron Williams – Boozer – Okur. 

 

Cu toate acestea, punctul forte al României a venit pe faza de defensivă. Acolo, „Vulturii” s-au descurcat excelent, s-au apărat agresiv şi au reuşit astfel să compenseze pe fastbreak momentele în care ofensiva a stagnat. În meciul cu Olanda, de exemplu, Giordan Watson a reuşit 4 steals, Andrei Mandache două intercepţii consecutive, sau Emi Căţe alte două steals.

Un capitol la care România este totuşi deficitară este cel al recuperărilor. Jucând small ball, cu doi stretch four,uneori chiar cu Roli Torok pe poziţia 5, naţionala suferă la capitolul talie. Astfel, Olanda a avut 18 recuperări ofensive şi 14 second chance points, în timp ce Italia a adunat împotriva României 11 recuperări ofensive care au rezultat în 11 puncte.

Cu toate acestea, debutul noului trio Markovski – Şapera – Silvăşan a fost unul foarte bun şi  creează aşteptări ridicate pentru următoarele partide din calificări, cu Croaţia, din 23 februarie şi cu Italia, din 26 februarie.

Şi, un ultim paragraf, dar nu cel din urmă. Un merit important pentru această naţională îl are şi fostul tehnician al „Vulturilor”, Marcel Ţenter, care a reuşit să facă din naţionala României o echipă competitivă la EuroBasket 2017, dar şi lui Tudor Costescu, cel care a condus România spre victorie la competiţia continentală U20 divizia B din acest an.

Acestea fiind spuse, închei cu un călduros şi plin de speranţă „Hai, România!”

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    f interesant
    Felicitari si la mai multe astfel de insighturi de ordin tactic eventual si pt candidatele la titlu in LNBM

    cu 6 ani în urmă (27.11.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!